aalbessen

aalbessen

Waarom krijgt het tuinMeisje toch altijd aalbessen van anderen? Zelf is ze nog nooit op het idee gekomen om aalbessen te kopen. Niet in de winkel. Niet in de tuin. Vooral omdat ze vindt dat er wel heel veel suiker nodig is om aalbessen aantrekkelijk te maken.

Haar eerste aalbes kreeg ze van haar buurvrouw. Deze lustte ze zelf niet, maar had de struik ook gekregen. Tja, daar kan het Meisje geen nee tegen zeggen. Tegen gekregen groen. Dan gaat ze in de vertroetelstand om te zorgen dat de plant zich welkom voelt in haar tuin.

Aalbessen in pot

Helaas. Dat is niet gelukt. De aalbes voelt zich ook bij het Meisje niet thuis. Hij staat ook niet op de goede plek. Hij staat weg te kwijnen in een pot en lijdt onder jaarlijks bezoek van de bessenblad wesp. Deze wesp legt zijn eitjes aan de voet van de aalbes. De larven, die eruit zien als kleine groene rupsjes met een zwarte kop, vreten zich vervolgens vol aan het blad van de bes. Niet gezellig. Daar houdt het tuinMeisje helemaal niet van.

Ze bestrijdt beestjes overigens niet. Meestal herstelt de natuur zichzelf wel weer. Bij de bessenbladwesp is dat niet het geval. Om deze te bestrijden moet ze eigenlijk in april de grond van de pot afdekken zodat de larven de plant niet kunnen beklimmen. Maar ja. Dat vergeet ze meestal.

Aalbessen in de moestuin

De moestuin biedt nieuwe kansen. Ook hier heeft ze bessen. Inderdaad. Alweer gekregen bessen. Toen het tuinMeisje de bessenplanten van de vorige moestuinier overnam wist ze niet wat voor bessen het waren. Ze hoopte op variëteit. Deze hoop bleek ijdel. Tot haar leedwezen heeft ze moeten constateren dat het allemaal aalbessen zijn. Alle 5 struiken! Kleur is nu nog de enige variëteit die ze kan wensen. Misschien zit er een witte tussen. Deze is wat zoeter dan de gewone rode aalbes.

Goed. Niet zeuren. De struiken moeten gesnoeid worden om de oogst te optimaliseren. En wel nu. Na de bloei. Het Meisje knipt alle kruisende takken weg. Alle takken die naar buiten toe wijzen behoudt ze. Dit betekent dat er licht en lucht in de struik komt. Dat bevordert de rijping van de bessen. Nu ze eenmaal bessenstruiken heeft wil ze ook maximaal van de opbrengst kunnen genieten. Maar wat gaat ze met de oogst van 5 struiken doen? Haar buurvrouw kan ze er in ieder geval niet mee verblijden.

Gelukkig zijn aalbessen wel heerlijk in de keuken. Benieuwd naar een echt Meisjes recept? Dat vind je hier.

aalbessen likeur met sinaasappel

pinterest

4 Reacties

  1. Joyce van der Stad

    Maar hij besluipt mij niet ondergronds. Dat is meegenomen. J

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dat klopt. Een aalbes is in tegenstelling tot de framboos een hele fatsoenlijke struik.

      Reageren
  2. Pingback: aalbessen in de tuin en in de keuken - de Meisjes van de Moestuin

  3. Pingback: gin cocktail met framboos, rozemarijn en lavendelsiroop - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *