aardappels in de tuin en in de keuken

aardappels in de tuin en in de keuken

Aardappels in de siertuin

In de gemeente van het tuinMeisje mogen geen aardappels verbouwd worden op een volkstuincomplex. Vanwege de angst voor aardappelziekte. Bij deze ziekte worden de knollen en het blad aangetast door een schimmelachtig micro-organisme: Phytophthora infestans. De ziekte verspreid zich razendsnel dus als er veel tuintjes naast elkaar liggen heb je binnen de kortste keren een epidemie.

Maar ja, ze is echter gek op aardappels dus vandaar dat ze deze knollen toch op kleine schaal in haar achtertuin kweekt. Dat gaat niet altijd even goed. Voornamelijk het rooien vindt het meisje lastig. Vaak blijven er een of meer petieterige aardappeltjes over. Of rollen ze van je spade naar onbereikbare plekken waardoor de aardappels niet in je keuken maar in de tuin blijven hangen. Bummer.

Na verloop van tijd had het tuinMeisje aardappels tussen de wortels van een boom, aardappels tussen het vingerhoedskruid en aardappels tussen het siergras. Geen gezicht. De knolletjes zie je snel over het hoofd maar dat geldt zeker niet voor het blad. En het is nog lelijk ook.

Dit jaar had ze er genoeg van. Als ze zo doorging had ze straks een aardappelveld als achtertuin en de gemeente op de stoep. Ze kocht een lange smalle schep. Telkens wanneer ze het aardappelblad boven de aarde zag verschijnen stak ze heel voorzichtig langs het blad naar beneden en trok, zo mogelijk nog behoedzamer, de mini-aardappeltjes omhoog. en wat deed ze met die kleine rakkers? Ze maakte een aardappelflat!

Een aardappelflat

Een aardappelflat maken heeft wat voorwerk nodig. Zijn je geroeide aardappels nog niet ontkiemd?Dan moet je ze eerst een paar weken laten voorkiemen. Dit doe je door de aardappel in een potje met aarde te leggen. Zo wordt je aardappel alvast een plantje. Dit plantje heb je nodig voor je aardappelflat.

Ga hetzelfde te werk als bij de aardbeien in een draadmand. Het tuinMeisje heeft geen aardappels bovenop de mand gepoot. Bang dat de aardappels dan niet genoeg ruimte krijgen en alsnog gaan schimmelen. Ze heeft er een hardblauwe hanglobelia bovenop gezet. Dat kleurt straks leuk bij de lila bloemen van de aardappel en staat gezellig bij het frisse groen van het aardappelblad. De flat ziet er de eerste dag een beetje raar uit met al dat uitstekende groen, maar al heel snel groeien de aardappelplanten langs de pot omhoog. Zo wil je het hebben. Een mand met groen op je balkon of je terras.

Aardappeloogst

Na drie maanden kan er geoogst worden. Dit doe je zodra het loof begint af te sterven. Dat was deze week en het is een feest. Het Meisje kieperde de pot met aarde en al omver en de aardappels rolden haar tegemoet. Nu nog even 2 dagen laten rusten. Het schijnt dat je anders last van je maag-darmstelsel kunt krijgen.

Aardappels in de tuin en in de keuken

En dan nu het leukste onderdeel, zo vindt het keukenMeisje althans. De aardappelen van de tuin naar de keuken. Natuurlijk, gekookt, gebakken, gestampt..maar wil jij je aardappelen eens heel anders eten? Dit zijn de twee leukste recepten van het keukenMeisje met aardappelen.

Bijvoorbeeld deze sambal van aardappel en gele peper. Het is het favoriete aardappelgerecht van de Man van de moestuin. Ook heerlijk bij de roti.

sambal van aardappel en gele peper

sambal van aardappel en gele peper

 

Maar heb je een restje aardappelpuree over? Dan zijn deze  aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo echt een hit op je bord!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

400 gram aardappelpuree – 2 eieren, gesplitst – 100 gram geraspte parmezaan – 75 gram rucola – panko of gewone paneermeel – bloem – 20 gram basilicum – 2 tot 3 flinke eetlepels mayonaise, het liefste zure zoals Hellmans – 1 citroen – peper, zout – olie om te bakken

Hak de rucola fijn in de keukenmachine. Schep de puree erbij, samen met de geraspte kaas en twee eidooiers. Meng even goed. Maak van het puree mengsel gelijke kroketjes en laat ze opstijven in de vriezer. Maak de kroketjes niet te groot, ze groeien nog door de panko laag!

Wanneer de kroketjes tenminste half bevroren zijn rol je ze licht door de bloem. Klop het teveel af. Klop de eiwitten licht op en rol daar de kroketjes doorheen en daarna door de panko. Herhaal dit proces. Zet ze daarna koud weg tot gebruik.

Voor de mayonaise hak je de basilicum heel fijn. Meng met klein scheutje olijfolie, wat peper en zout en een scheutje vers citroensap. Schep daarna de mayonaise er doorheen.

Bak de kroketjes gaar in de frituur voor een minuut of 2,3. Anders kun je ze ook in een flinke laag olie in een hoge pan bakken, draai dan regelmatig.

aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblogs over een aardappelflat  vergeten aardappels en het algemene blog over aardappel. De recepten komen uit de keukenblogs over aardappel chutney en aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie en leesplezier!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin