andijvie

andijvie

Een tuin vol andijvie. Dat had het tuinMeisje niet voor ogen toen ze droomde van een moestuin. Het Meisje lust helemaal geen andijvie. Bittere bende, bah. Familie van witlof. Ook bah. En toch zit haar tuin nu vol met dit groen. Gegeven groen. Maar een gegeven paard in de bek kijken is ook weer zowat.

In september werd het tuinMeisje gevraagd om iemand te helpen met het onkruidvrij maken van een moestuin. Het hilarische verhaal hoe de man van de moestuin daarbij te werk ging lees je hier In ruil voor deze hulp mocht het Meisje tot het einde van het jaar ⅓ van de ontruimde moestuin bewerken en dat was een knal aanbod. Eindelijk een moestuin. Ok, een kleintje dan.

Zaaien in september

September was alleen geen gemakkelijk moment om met een moestuin te beginnen. Het was dan ook een hele puzzel voor een moestuin rookie, want er moest uitgezocht worden welk groen in september nog geplant of gezaaid kon. En niet alleen gezaaid. Nee, ook geoogst. Het resultaat lees je hier. Gelukkig houdt het tuinMeisje wel van een uitdaging. Het leven moet tenslotte niet te gemakkelijk zijn.

Als dank voor het onkruidvrij maken kreeg het Meisje andijvie zaailingen. Die zette ze in de grond.  Ze wilde tenslotte niet ondankbaar over komen. Ook het zelf gekozen groen werd geplant, het zaad werd gezaaid. Nu hoefde ze alleen nog liefde, aandacht en water te geven.

Dat water kwam echter vanzelf. Het regende en regende, weken achtereen. Iedere keer als het tuinMeisje bij de moestuin ging kijken dreven er weer nieuwe zaailingen in een rivier van water op het middenpad. Tenslotte bleef alleen de andijvie over. Die moet nu geoogst en gegeten worden. Andijvie kan nu eenmaal niet tegen nachtvorst en niet tegen bewaren.

Andijvie kweken

Houd jij wel van andijvie? Dan heb je geluk want andijvie is ontzettend gemakkelijk te kweken. Deze groente is blij met alle grondsoorten. Het heeft alleen veel water nodig. Andijvie zaai je in het voorjaar, de zomer of de herfst. Het schijnt dat je andijvie minder bitter kunt maken door de binnenste bladen dicht te binden. Zo bleek je de andijvie en dat verzacht de smaak. Na 8 weken kun je oogsten. Dit doe je door het blad te plukken of de hele krop in 1 keer af te snijden.

Bloemen

Toch zet het tuinMeisje volgend jaar weer andijvie in haar tuin. Vanwege de bloemen. Als je andijvie voor de langste dag zaait zal deze snel doorschieten. Dan verschijnen de bloemen in een schitterende kleur middenblauw, en blauwe bloemen, daar heeft het tuinMeisje een zwak voor. Dat het blad niet te eten is neemt ze dan wel voor lief.

Ben je nieuwsgierig welke groente er ook prachtig bloeit? Dat lees je in dit blog.

doorgeschoten venkel

doorgeschoten venkel

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *