basilicum kweken

basilicum kweken

Ze wil het niet. Ze heeft er echt nog helemaal geen zin in. Toch kan ze de signalen bijna niet meer negeren. Op Instagram ziet ze er steeds meer foto’s van verschijnen, maar in haar eigen tuin lukt het haar nog om te doen alsof haar neus bloedt. Uiteraard ziet ze het aan de stand van de zon. Voelt ze het aan de vochtigheid in de ochtend. Toch zaait ze nog volop. In de hoop de natuur te slim af te zijn. Wat uiteraard gedoemd is te mislukken. Het wordt herfst. De zomer is ten einde. De natuur is onverbiddelijk. Het einde van een lange warme zomer is voorbij.

In haar vaardigheid om dit verschijnsel te ontkennen, richt ze zich op de planten in de moestuin die graag meedoen aan deze vorm van verloochening.

Haar basilicum bijvoorbeeld . Die heeft er ook nog geen zin in. Wuift alle voortekens weg en bloeit alsof het juli is. In september. Kijk, daar houdt het Meisje van.

Soorten basilicum

De Latijnse benaming is ocimum basilicum. Basilicum is er in vele soorten en smaken. Je hoeft alleen maar op het woord ocimum te letten en je weet dat je een basilicum broertje, zusje of neefje te pakken hebt. Heb je zin in iets geks, dan kun je de raarste soorten basilicum kweken: anijs basilicum, citroen basilicum of kaneel basilicum.

Het Meisje kweekt twee soorten. De gewone basilicum (ocimum basilicum Genovese) en Thaise basilicum ( ocimum basilicum thyrsiflora). Deze laatste vooral vanwege het blad zoals je hier kunt lezen.

Basilicum kweken

Basilicum kweken is niet echt gemakkelijk. Tenminste, als je geen kas hebt. Dit kruid is namelijk een echte zonaanbidder. Zowel tijdens het kweken als ook bij het groeien. En ze is nog nuffig ook. Houdt niet van droge grond. Niet van voedselarme grond. Een veeleisend type dus die het in de moestuin van het Meisje nauwelijks doet.

De zandgrond waar zij op kweekt houdt niet genoeg water en niet genoeg voeding vast. Daarom kweekt ze basilicum altijd in een pot. Dat heeft als voordeel dat het groen iets warmer staat dan in de volle grond. Daarnaast kan ze de pot richting zon manoeuvreren en aarde en voeding in de pot zelf kiezen. Ze start met goede potgrond en voegt daarna extra voeding toe. Stikstof in dit geval omdat basilicum het moet hebben van haar blad.

Toch is het ondanks alle goede zorgen van het tuinMeisje lang niet altijd feest met het oogsten van basilicum. Meestal ligt dit aan de geringe hoeveelheid zon en te lage temperaturen. Dit kruid sterft al af als het lager dan 7 graden Celsius wordt.

Oogsten

Gelukkig was daar deze zomer geen sprake van. De basilicum groeit als nooit tevoren. Is nog een hele struik, terwijl het Meisje er de hele zomer al van oogst. Dit doe je overigens het beste door net te doen alsof je het kruid snoeit. Knip de plant zo laag mogelijk af, net boven twee blaadjes. Deze blaadjes zullen vervolgens weer vertakken, waardoor je basilicum een mooi bos vormt.

Bloemen

En nu bloeit haar basilicum dus. Alsof het nog volop zomer is. En de bloemen zijn nog lekker ook. De blaadjes van de lipbloemen smaken naar basilicum. De nectar in de bloemetjes naar zeer geconcentreerde en zoete basilicum. Instant zomer. Echt waar. Nu maar hopen dat de herfst nog lang op zich laat wachten.

Ben je benieuwd wat je nog wel kunt zaaien én oogsten voor het einde van het moestuin seizoen? Dan is dit jouw blog.

zaai top 5 in september

zaai top 5 in september

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *