blauwe bessen

blauwe bessen

Zijn niet alle herinneringen zoeter dan de werkelijkheid? Geen idee hoe ik erop kom en er valt geen goed antwoord op te geven. Toch was dit het eerste wat ik vanmorgen dacht toen ik mijn blauwe bessen proefde. Vol verwachting had ik de balkondeur geopend omdat eindelijk, eindelijk de blauwe bessen rijp waren. Nog niet allemaal, maar toch een flinke voorraad voor een ontbijtje. De eerste bes viel tegen. Minder zoet dan ik dacht, iets meliger ook. De eerste was vast nog niet rijp geweest dus nog maar een tweede. Helaas. En dat terwijl ze vroeger zoveel lekkerder waren.

In mijn jeugd kampeerden wij vaak op de Veluwe. Op vrijdagavond stapten we in de auto en op zondagavond waren we weer terug. In de tussenliggende tijd waren wij op vakantie geweest. We maakten eindeloze fietstochten over de hei en door de bossen. Ik op de oude fiets van mijn oma met een veel te groot verzet. Altijd als laatste bovenaan de heuvel, maar als eerste weer beneden. Tijdens die fietstochten plukten wij alles wat eetbaar was. De bramen waren heerlijk maar je zat bij het plukken altijd onder de schrammen vanwege de doornen aan de struik. De blauwe bessen waren gemakkelijker te plukken en overheerlijk zoet. Hoe kon mijn herinnering mij toch zo in de maling nemen?

Een zoektocht op internet bood uitkomst. Ik had het verkeerde struikje gekocht. Blauwe bessen in plaats van bosbessen. De struiken uit mijn jeugd waren bosbessen. Gelukkig maar. Dat betekent dat ik op mijn eerste vraag geen antwoord hoef te geven. Ik ben overigens niet de enige die de mist in gaat. Hele volksstammen met mij. Blauwe bessen en bosbessen worden te pas en te onpas door elkaar gehaald. Tot in de winkel aan toe. Er zijn meerdere botanische verschillen te benoemen, maar de gemakkelijkste is: blauwe bessen zijn wit van binnen, bosbessen rood.

Dit wetend was de derde blauwe bes lekker en bij de vierde ontdekte ik zelfs dat ik superfood zat te eten. Ik was heel gezond bezig! Gelukkig maar, want bosbessen groeien niet in een pot maar in een bos. En dat is op mijn balkon ver te zoeken.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *