blije boon

blije boon

Het tuinMeisje is er uit. Ze heeft bepaald welke bonen ze dit jaar gaat kweken. Dat worden er nogal wat. Zeker gezien de geringe hoeveelheid ruimte die het Meisje heeft, maar een mens moet nu eenmaal dromen hebben.

Dit gaat een mooi jaar worden. Tenminste daar gaat het tuinMeisje vanuit. 2016 Wordt namelijk het jaar van de boon. De blije boon wel te verstaan. En daar wordt het Meisje zelf dan weer heel erg blij van. Ze is namelijk gek op bonen. De Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft 2016 uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon. In Nederland wordt de marketing gecoördineerd door het Nationaal Comité Bonen. Zie hiervoor ook http://www.blijeboon.nl Bonen zijn gezond, zitten vol met eiwitten, ijzer en vitamines. En dan schijnen je cholesterolwaarden ook nog eens te dalen van bonen. Niet dat het Meisje daar last van heeft, maar het is toch mooi meegenomen. Sinds het tuinMeisje minder vlees is gaan eten, eet ze vaak bonen. Er is zoveel variatie in bonen dat je nauwelijks merkt dat je twee dagen achter elkaar peulvruchten eet. Van al deze verschillende bonen maakt ze soepen, stoofpotten, salades of pastagerechten. Niet vanwege de gezondheidsaspecten, maar gewoon omdat ze bonen lekker vindt. Blije bonen dan.

In de ogen van het tuinMeisje kunnen bonen niet blijer zijn dan in hun natuurlijke habitat. Haar moestuin. Daar trakteren ze het tuinMeisje allereerst op de meest uiteenlopende en gevarieerde bloemkleuren. Soms in één kleur maar vaker nog in twee prachtige contrasterende of juist perfect uitgebalanceerde kleuren in dezelfde nuance. Alsof ze het modebegrip ton sur ton uitgevonden hebben. Daarna volgt de oogst die echt bijna niet mis kan gaan. Je kunt hooguit teveel bonen hebben om tijdens de oogstperiode op te eten. Zelfs dan is er geen nood. Laat ze hangen aan de plant en ze drogen vanzelf in. Zo muteren ze tot de gedroogde bonen die je uit de supermarkt kent. Door ze in wat water te weken worden ze weer eetbaar. Heb je daar geen zin in? Dan oogst je de gedroogde bonen en gebruik je ze als zaaimateriaal voor het volgende jaar.

Bij het tuinMeisje gaan dit jaar de volgende bonen de grond in:

tuinbonen driemaal wit 
peulen de grace 
stoksnijboon trionfo violetto
sojaboon black jet
kapucijners ezetha’s blauwschok
stamslabonen bobis d’albenga
borlotto boon borlotto lingue di fuoco

 

Volgens de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding wordt aangeraden om wekelijks peulvruchten te eten. Dat gaat het tuinMeisje ruimschoots redden. Dat weet ze nu al.

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *