boerenkool

boerenkool

Het tuinMeisje wil boerenkool eten en wel nu. Ja ze weet het, de vorst is er nog niet overheen geweest. Daar wordt boerenkool zachter van. Vorst zet het zetmeel dat in de kool aanwezig is, om in suikers. Maar hoezo vorst. Welke vorst? Dan maar geen zachte kool. De natuur mag dan wel in de war zijn. Het Pavlovje dat in het tuinMeisje huist is dat niet. Die wil winterkost, stampend en dampend. Half december en 14 graden is niet normaal, dus de kans dat de vorst nog heel lang op zich laat wachten lijkt haar groot.

Boerenkool oogsten

Ze gaat het gewoon doen: boerenkool oogsten. De vitamines A en C zitten er nu toch al in. Boerenkool bewijst wel weer dat lekker eten ook gewoon gezond kan zijn. Het tuinMeisje gaat onderaan de plant beginnen met oogsten en als ze het blad maar voorzichtig van de plant haalt, komt er met een beetje geluk weer een nieuw blaadje voor in de plaats. Dit jaar heeft ze voor het eerst twee soorten van deze brassica familie gekweekt. De rode en de groene. Deze kleuren heeft ze zeer artistiek door elkaar heen geplant dus dat zag er heel gezellig uit. Van de kolen is boerenkool wel de gemakkelijkste om te kweken. Open kolen zijn nu eenmaal gemakkelijker te kweken dan gesloten kolen.

Boerenkool zaaien

Vlak voor de vakantie van het Meisje, in juli, zijn de zaden de grond in gegaan. Ziedaar meteen het grote voordeel van boerenkool kweken, want boerenkool kun je planten op de plek waar je andere groen inmiddels al is geoogst. Na een week of acht zijn de baby kooltjes overgeplant naar het net verkregen lapje grond in de buurt. Op dit nieuwe landje heeft het tuinMeisje alleen een beetje mest door de grond gewoeld waar de boerenkool heel erg content mee was. Daarna is hij zijn eigen blije gang gegaan.

Boerenkool wil nog wel eens last hebben van witte vlieg maar zelfs dat is het tuinMeisje bespaard gebleven. Voor de zekerheid zet ze er volgend jaar een dropplant (Agastache) tussen. Nee deze plant levert geen drop, maar ruikt wel heerlijk naar anijs en daar schijnt witte vlieg niet van te houden.

Boerenkool beschermen

O, het tuinMeisje kan nu al lyrisch worden van het idee om Agastache tussen de boerenkool te zetten. Wat een esthetiek. Ze ziet de blauwe bloemaren al wuiven tussen het grove gekartelde blad van de boerenkool. En wat zullen de bijen blij zijn. Die zijn ook gek op Agastache. Wat is het Meisje weer goed bezig. Het zou best kunnen dat de werkelijkheid er heel anders uitziet. De natuur is nu eenmaal grillig, maar dan heeft ze deze voorpret maar alvast gehad.

pinterest

3 Reacties

  1. Jolande

    Hier geen witte vliueg, maar wel veel koolwitjes, grote en kleine. Zelfs tot een paar weken geleden nog rupsen eruit geplukt. Welke plant kan ik daar tegen tussen de boerenkool zetten? En mijn spruiten zitten vol zwarte naaktslakken….

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Jolande,
      Ja het is wel lekker dat we met Kerst nog zonder jas naar buiten kunnen, maar het ongedierte is daar ook heel blij mee. De strijd tegen de slakken zou het tuinMeisje opgeven als ze jou was. Die vieze slijmerige beesten moet je eigenlijk elke dag met de hand weghalen, maar nu is dat geen doen meer. Voor volgend jaar een tip die het tuinMeisje zag bij Maartens moestuin: Chinese kool planten. Slakken zijn daar zo dol op dat ze die kaal vreten waardoor de rest gespaard blijft.
      Vlindertjes zijn natuurlijk schattig, maar rupsen zijn dat niet. Dat zijn vraatzuchtige monsters. Tegen rupsen helpen eigenlijk alleen netten. Dan voorkom je dat ze hun eitjes in de kool kunnen leggen, maar het tuinMeisje vindt dat geen gezicht. Je zou het met knoflook kunnen proberen. Daar houden koolwitjes niet van. En anders toch weer de truc met de afleiding. In dit geval met Oost-Indische kers. Daar zijn koolwitjes gek op en de plant zelf groeit als een dolle dus die heeft er niet zoveel last van. Veel succes!

      Reageren
  2. Pingback: bananen-appelpannenkoekjes - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *