broccoli falafel

broccoli falafel

Herkenbaar maakt geliefd. Ja toch? Niet voor niets eet de boer niets wat hij niet kent. Dus wil je iets verkopen dan moet er marketing op los gelaten worden. Ook thuis in de keuken. Bedenk iets nieuws, iets wat prikkelt maar geef het een herkenbare naam. Dat wekt toch sneller de nieuwsgierigheid dan wanneer iets zó exotisch klinkt dat de gemiddelde mens er niets mee kan.

Ook qua uiterlijk. Laat het vooral op iets lijken wat de keukenMini’s herkennen. Vragen als: “wat is dít nu weer?” zijn nooit goed als ze naar hun bordje eten kijken. Zeker niet als ze er een lang gezicht bij trekken. Nee, maak iets wat ze lusten, verbouw er iets aan zodat het net weer wat anders wordt en serveer. Één tip: kijk vooral niet zenuwachtig of enigszins gedesillusioneerd als je niet geheel zeker bent van je resultaat. Die kleine bloedhonden ruiken je onzekerheid en straffen die onmiddellijk af door het bord ver van zich af te duwen. “Lust ik niet” is dan het antwoord op je goedbedoelde poging tot afwisseling. Waarop het keukenMeisje bitst: “je eet ‘t toch maar!”.

Gelukkig houden de keukenKinderen van broccoli, dus daar hoeft geen verkooppraatje voor gehouden te worden. Deze keer maakte het keukenMeisje balletjes van broccoli. Ze had ze natuurlijk in de pasta saus kunnen mieteren als zijnde vegetarische gehaktballetjes, maar ze had geen zin in pasta. Dus werd het falafel, groene broccoli falafel. Herkenbaar en toch nét even anders.

Broccoli falafel

voor 4 personen

ongeveer 400 gram broccoli (1 behoorlijke grote stronk of 2 kleinere) – 1 ei – 100 gram paneermeel – 65 gram parmezaanse kaas, of welke andere oude/pittige kaas je hebt – 1 lente uitje  – 2 teentjes knoflook – peper en zout

Kook de broccoli in roosjes goed gaar en laat ze goed uitlekken. De broccoli moet zacht en kneedbaar zijn maar natuurlijk geen pap! Snij de lenteuitjes fijn en pers de knoflook. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten, peper en zout naar smaak, in een kom en kneed tot een goed gemixt geheel.  Bekleed een bakblik met bakpapier. Maak van de broccoli balletjes van gelijke grote en leg ze op de bakplaat. Bak de broccoli falafel in ongeveer 15 tot 18 minuten goud en gaar. Keer ze halverwege even om. Serveer met (zelfgemaakte) pita broodjes en knoflooksaus.

Zelf pita broodjes maken? Dat gaat heel gemakkelijk!

Voor ongeveer 6 broodjes heb je nodig:

400 gram bloem – 300 ml handwarm water – 1 eetlepel olijfolie – 1 eetlepel droge gist – 1 theelepel zout

Doe het water in je mengkom, voeg het gist eraan toe en roer even totdat alle gist is opgelost. Doe dan de bloem en de olijfolie erbij en kneed tot een egaal deeg.  Wanneer de bloem en het gistmengsel goed gemengd zijn voeg je als laatste het zout toe. Het deeg is behoorlijk plakkerig, maar je moet er wel bolletjes van kunnen maken. Dit kun je doen  door wat bloem op je aanrecht te strooien en daar de bolletjes mooi rond in te rollen. Bekleed je bakblik met bakpapier en strooi er een heel dun laagje bloem op. Leg de bolletjes deeg dan op het bakblik onder een theedoek en laat ongeveer een half uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en bak ze in ongeveer 10 minuten bol, gaar en goudbruin. Onze pitabroodjes waren nogal bol maar het schijnt dat je ze een beetje plat kunt drukken als ze net (te bol) uit de oven komen.

Nog meer broccoli op je bord? Denk dan eens aan deze broccoliburgers

broccoliburgers

broccoliburgers

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *