de Fransen zijn dol op paardenbloemen

de Fransen zijn dol op paardenbloemen

Het keukenMeisje is van Italiaanse komaf. Zij weet niet beter dan dat de Fransen van Italiaanse zijde belachelijk worden gemaakt. Niet heel erg, misschien net zoals de Nederlanders grappen maken over de Belgen. Op haar recente vraag aan een Fransman of zij ook de Italianen bespotten antwoord hij ontkennend. En geheel humorloos overigens. Maar dat terzijde.

Zo is een goede grap onder Italianen bijvoorbeeld dat de Franse zure wijn maken. Ja, rustig maar, het Meisje weet het: ze maken óók zure wijn..en hele goede bovendien. Daarnaast heeft de Italiaan altijd wat aan te merken op de koffie van de Fransoos. En dat moet het Meisje beamen. Een goede espresso is nog steeds lastig te verkrijgen. Maar wat ze wel goed doen is het gebruik maken van bloemen in de keuken. Als voorbeeld, de Fransen zijn dol op paardebloemen. Tenminste, dat wist het tuinMeisje te vertellen. Hier in Nederland wordt de paardenbloem voornamelijk als onkruid gezien, iets wat je niet in je tuin wilt hebben staan. Maar door de mooie pluisjes van de uitgebloeide bloem is het plantje lastig kwijt te raken. Eigenlijk wil je dat ook niet; ze staat zo mooi zonnig te wezen. Maar wil je er wel wat minder van hebben? Doe dan net als het tuinMeisje met het zevenblad doet: eet het op!

Zo is het blad lekker in de sla, maar alleen het jonge blad, ouder blad smaakt veel te bitter. Meng een paar blaadjes, dat is genoeg, door je veldsla.  Je kunt ook van de verse bloemen (zonder steeltjes!) thee maken, gewoon overgieten met kokend water. Laten trekken en uitgieten door een zeefje. Verder moet je wel een beetje uitkijken met paardenbloemen: eet ze liever niet rauw maar verwerk ze tot een product. Je kunt de bloemen drogen, kijk voor de methode even naar ons blog over hoe je brandnetel thee maakt. Van de gedroogde bloemen kun je thee maken, voeg er een beetje citroenmelisse aan toe voor de smaak.Of je kunt er siroop, jam of gelei van maken. Zoveel mogelijkheden. Zelfs zalf of crème kun je ervan maken als je eerst een maceraat maakt. Wil je eens gek doen? Dan hebben we hier het recept voor bier van paardenbloemen voor je. Het keukenMeisje denkt erover om dat ook eens te maken. Wellicht een goede vervanger voor die zure franse wijn…

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: basilicum met witte wijn likeur - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *