de moestuin als medicijnkast

hoestsiroop met kruiden uit de tuin

Gister was het blue monday. Blauwe maandag. Dat klinkt wel gezellig vindt het Meisje, maar zij heeft dan ook weinig aanleg voor depressie. Zij denkt bij blauwe maandag aan blauwe luchten en de zon. Blue monday is echter helemaal niet gezellig. Het is afgeleid van de Engelse term “feeling blue” ofwel je zwaarmoedig voelen. Een beetje triest, verdrietig, depressief. Geen aangename gevoelens dus.

Blue monday is volgens een wetenschappelijke formule, de meest deprimerende dag van het jaar. De gezelligheid van de feestdagen is achter de rug en je eerste goede voornemens zijn al hopeloos mislukt. En dan is het ook nog maandag. De eerste lange dag van de week waarop je je in het donker naar je werk sleept. Als je naar huis rijdt is het alweer donker. De vakanties zijn nog ver weg. De zon ook.

Tja, als het tuinMeisje dit zo opschrijft voelt ze zich wegzinken. Dat is niet de bedoeling. Snel terug naar de positiviteit. De ene is keer is dat gemakkelijker dan de andere keer, maar de tuin heeft altijd een oplossing. Het Meisje gebruikt de moestuin als medicijnkast.

Lavendel tegen depressiviteit

Wist je bijvoorbeeld dat lavendel helpt tegen depressiviteit? Zodra de plant aangeraakt wordt, komt het aroma uit het blad los en waan je je in Zuid-Frankrijk. De geur van lavendel is een soort geconcentreerde zomer. Bovendien heeft het een positieve invloed op je zenuwstelsel. Maak in de zomer van een aantal lavendelbloemen en heerlijke lavendelolie.

luchtverfrisser van lavendelolie maken

Verkoudheid en griep

Lusteloosheid daar heeft het Meisje dus niet zoveel last van. Wel is ze gevoelig voor verkoudheid en griep. Zodra de R in de maand komt voelt ze haar slijmvliezen al opzwellen. Als er een virus rondwaart heeft zij hem te pakken. Als eerste. Altijd.

Niezen, snotteren, hoesten en keelpijn zijn dan ook veel voorkomende symptomen bij het Meisje in de winter. Ook in dat geval grijpt ze terug op de tuin. Je bent tenslotte een tuinMeisje of niet.

Verstopte neus

Bij een verstopte neus helpt het om wat marjoleinolie of eucalyptus olie in een kom kokend water te druppelen. Als ze daar een kwartiertje boven hangt kan ze weer vrij ademen.

Kuchen en hoesten

Van salie en tijm maakt ze een hoestsiroop die zo lekker is dat ze er ook van snoept als ze niet hoest, kucht of de kriebel in haar keel heeft.

Keelpijn

Bij keelpijn of een keelontsteking is gember het toverwoord. Dan grijpt het Meisje terug op gemberthee. Gemberthee met citroen en honing. Gember zit boordevol vitamine B en C. Daarnaast bevat het mineralen en de elementen gingerol en shoagol die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Honing verzacht de keel en zit vol met antibacteriële eigenschappen. Citroen is ook een ontstekingsremmer en werkt eveneens anti-bacteriologisch. Bovendien zit het bomvol vitamine C. Dat kun je wel gebruiken.

Gemberthee met citroen en honing

Gemberthee met citroen en honing

Griep

Als de griep echt heeft toegeslagen gaat het Meisje over op prei. Prei is een probaat middel tegen griep. Naast het feit dat er veel vitamine B en C in prei zit, helpt deze groente ook nog eens tegen hoest en opgezette slijmvliezen.

Je hoeft dus echt niet naar pillen te grijpen bij een virus. De moestuin als medicijnkast is een prima alternatief.

 

pinterest

8 Reacties

  1. locodreams

    Geweldige blogs, lees ze altijd met heel veel plezier en ik leer er ook nog steeds van.
    Als lezer en apothekers assistente 1 klein puntje; stomen met kokend water zou ik niet doen, ivm verbrandings gevaar, immers kokend water is 100’C… Heet water uit de kraan is voldoende. ??

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk dat je onze blogs met veel plezier leest. Wij hebben er ook altijd veel plezier in om ze te schrijven. We wisten alleen niet dat je door te stomen met heet kraanwater hetzelfde effect kon bereiken als met heet water, dus bedankt voor je aanvulling!

      Reageren
  2. Pingback: heerlijke detox smoothie van aardbei en gember - de Meisjes van de Moestuin

  3. Suzygirl

    Daar er verschillende soorten lavendel bestaan, mijn vraag : Welke soort moet ik planten of zaaien teneinde ook een perfect brouwsel te kunnen maken ?

    Dank bij voorbaat

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      De gewone lavendel, lavandula angustifolia is de beste lavendel hiervoor.

      Reageren
  4. suzigirl

    Ik heb dit jaar tweemaal Eryngium “Miss Wilmotts Ghost” gezaaid, doch er is niets uitgekomen.
    Daar ik nog enkele zaadjes overgehouden heb graag wat goede raad. Ik heb de raadgevingen van het zaadzakje gevolgd.

    Bedankt

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Het werkt het beste om de natuur te volgen en nu of volgende maand buiten te zaaien. Enryngium heeft koude nodig om tot ontkieming te komen. Daarnaast groeien ze het beste op droge en arme grond. Kortom: hardvochigheid gewenst in dit geval.
      Succes!

      Reageren
  5. suzigirl

    Ik ga het direct proberen. Dank u

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *