de moestuin in november

de moestuin in november

Dit heeft ze nog nooit gezien. De moestuin in november weet van geen ophouden. Blijft volop lekkers produceren. Zomergroente, wintergroente, alles tegelijk. Haar moestuin lijkt wel een beetje in de war. Denkt blijkbaar dat het zomer is, wat niet gek is met zulke temperaturen.

De moestuin in november

Normaal gesproken is november een nogal saaie moestuinmaand. Het is dan tijd om de tuin voor te bereiden op de winter. De zon staat laag. De dagen zijn kort. Het einde van het moestuinseizoen valt zo rond Halloween. Eind oktober dus. Dat betekent dat de moestuin in november een zootje wordt. Met overal dode of halfdode planten in de bedden. Op andere bedden is vooral dood blad te zien. Dat is geen gemakzucht. Het is de bedoeling. En ok, misschien een beetje gemakzucht. Plantmateriaal dat afsterft zorgt voor voeding van de bodem. De dode bladeren voorkomen onkruid en veranderen in het voorjaar automatisch in heerlijke bladaarde.

Meestal is het Meisje in november alleen aan het werk op het moestuincomplex. Haar medetuiniers zeggen hun moestuin eind november gedag en gaan lekker binnen aan de slag.

Zomergroente in de winter

Dit jaar is echter alles anders. Vanwege de lange zomer en het aanhoudende warme weer, blijft het bedrijvig in de tuintjes want zomergroente en zomerfruit blijven oogst produceren. De bramen en frambozen weten van geen ophouden. Net zo min als de courgettes, paprika’s en rode pepers.

De bonen en kapucijners hebben zichzelf uitgezaaid en kunnen opnieuw geoogst worden. Evenals de rucola. Het komkommerkruid en de lavendel bloeien nog volop. De kruiden groeien uit tot struiken. De graspaden tussen de bedden willen nog steeds gemaaid worden. Gras stopt pas met groeien bij 7 graden Celsius.

Samenvallende oogsten

In deze novembermaand valt de oogst van zomer, najaar en winter plotseling samen. Kijk. Daar houdt het Meisje van. Die is gek op optimalisatie en maximalisatie. Zeker als het haar moestuinoogst betreft. Ze vindt het zonde om de moestuin nu op te ruimen, zoals ze normaal gesproken doet. Dat kan later nog wel.

Moestuinklussen in november

Voorlopig gaat ze nog even door met het planten van knoflook en sjalotten. Ze oogst pastinaken, wortels, knolselderij, aardperen en snijbiet.

Het is nu wel zaak alert te blijven. Het weerbericht in de gaten houden. Het luistert voor sommige groentes nogal nauw met de temperatuur. Is deze boven nul dan is er niets aan de hand, maar zodra het vriest is het zomergroen dood. Rotten de wortels, de pastinaken en de knolselderij weg in de aarde.

Toch verlangt ze daar stiekem naar. Niet naar rottende oogst, maar naar heerlijke vrieskou in de tuin. Naar het oogsten van cavolo nero. Het snoeien van bessenstruiken met een rode neus en bevroren vingers. Mijnheer Hiemstra, mevrouw De Leur, hoe lang moet ze daar nog op wachten?

Ga jij je moestuin wel winterklaar maken? In dit blog lees je hoe je dat doet.

moestuin winterklaar maken

moestuin winterklaar maken

pinterest

2 Reacties

  1. Tuinmachine

    Ik ben recentelijk begonnen met een moestuin. Je website helpt mij enorm, daar ik een leek ben (was) op dit gebied.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat ontzettend leuk om te horen. Daar worden wij blij van. Veel plezier met je moestuin!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin