een appelboom in je moestuin

een appelboom in je moestuin

Het is appeltjesweek bij De Meisjes. Ze zijn er dol op, maar beide Meisjes wonen in de stad en in een stadstuin is het niet altijd mogelijk om een appelboom te planten. Dat is balen. Juist omdat je van een appelboom zoveel terug krijgt. In april kun je genieten van de prachtige tere bloemen en in het najaar kunnen de vruchten worden geoogst die na de bestuiving zijn gevormd. Wat is nu lekkerder dan een heerlijk fris, sappig en stevig appeltje uit eigen tuin?

Veel appels, dat zal een droom blijven voor het tuinMeisje. Ze heeft een appelboompje in een pot. Wil jij dit ook? Lees dan een appelboom op je balkon. In een pot doet een appelboompje het prima, maar de opbrengst is minder groot en het vergt extra aandacht. Die aandacht vertaalt zich nu wel naar overheerlijke appeltjes want het is tijd om te oogsten. Dit doe je door de appels een beetje op te tillen en te draaien. Ze laten gemakkelijk los als ze klaar zijn om te oogsten. Doen ze dat niet dan probeer je het volgende week weer.

Hoe kies je een appelboom in je moestuin?

Heb jij wel ruimte in je tuin en zoek je een appelboom? Ga dan naar een gespecialiseerde kweker. Het aanbod aan appelbomen is enorm, het aantal fouten dat je kunt maken ook. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn. De Meisjes helpen je door dit oerwoud van appelbomen met onderstaand lijstje. Zo kan er niets meer mis gaan:

  • Bedenk hoe je eigen appels moeten smaken. Het is tenslotte zonde om een heel jaar voor een appelboom te zorgen die bij het tuincentrum in de aanbieding was, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je de oogst bij nader inzien toch niet zo lekker vind.
  • Wil je appels direct eten of misschien juist bewaren? Dat lukt met het ene ras beter dan met het andere.
  • Hoeveel tijd heb je? Appelbomen doen er enige jaren over om appels te produceren. Als je weinig geduld hebt, koop je gewoon een oudere boom.
  • Weet je wat je ervan wilt maken? Voor een appeltaart heb je nu eenmaal andere appels nodig dan voor appelmoes. Daar kan het keukenMeisje over meepraten.
  • Let ook op de bestuiving. Sommige soorten hebben een andere appelboom nodig om bestoven te worden en de kans dat jouw buurvrouw ook een appelboompje heeft staan is in de stad nu eenmaal niet zo groot.
  • De hoogte: de meest appelbomen worden geënt op een onderstam en de lengte van deze onderstam kun je zelf bepalen.
  • Kies tenslotte voor een ras dat het goed doet in jouw bodem, dan ben je er zeker van dat je redelijk probleemloos van je eigen appelteelt kunt genieten.

Heb je jouw perfecte appelboompje gevonden? Plant hem dan nu. In de wintermaanden is hij in winterslaap en dan is hij wat minder gevoelig voor beschadigingen. Ook na het planten zal je boompje nog aandacht van je vragen voordat je kunt genieten van de oogst, maar daarover later meer bij De Meisjes.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *