een bloemeninvasie op de moestuin

een bloemeninvasie op de moestuin

Hoe kon het toch zo mis gaan? Terwijl het Meisje al jaren een siertuin heeft? Toegegeven. Het ziet er prachtig uit maar eigenlijk is hij gewoon mislukt. De bak in de moestuin die het Meisje met bloemen beplantte. Toch nog een bloemenborder. Niet alleen maar groente. Gewoon omdat ze het niet laten kon. Gewoon, omdat ze een romantische moestuin wilde.

De planning was goed. Vooraan in de bak met bloemen kwamen komkommerkruid, hysop en zwarte komijn te staan. Daarachter kamille en boerenwormkruid. Het Meisje zag een symfonie van blauw, paars, geel en wit voor haar geestesoog. Subtiel. Het geel van het boerenwormkruid zou terugkomen in het gele hart van de kamille. Het hoge wit van de kamille zou sierlijk achter het lage wit van de komijn wuiven. De knalblauwe tere bloemetjes van het komkommerkruid zouden prachtig contrasteren met de paarse aren van de hysop ernaast.

Helaas. Werkelijkheid en droom lagen weer eens ver uit elkaar. Ze heeft nu een bloemeninvasie op de moestuin. Van 1 soort wel te verstaan.

Het ging meteen al mis. Bij het zaaien. Het tuinMeisje zaaide komkommerkruid en hysop tegelijkertijd. Het komkommerkruid, ook wel bekend als borago of bernagie, ontkiemde als een dolle. Grote grijsgroene behaarde bladeren. Zo groot dat de hysop zaailingen geen licht kregen. Ze verplaatste de hysop naar een plaatsje uit de schaduw van de borago. Het mocht niet baten. De hysop is het embryonale stadium nog immer niet ontgroeid. Geen paarse aren in de tuin van het Meisje.

De kamille kreeg ook geen licht, maar gelukkig is kamille sterk. Die groeide onder het komkommerkruid door richting de zon, waardoor de kamille nu in een prachtige S-bocht op de moestuin staat te pronken…Nou ja, prachtig….Door het bochtenwerk is de kamille nauwelijks in staat tot wuiven. De zwarte komijn met de witte bloemen? Het Meisje hoopt dat het nog goed komt.

De zonzijde van dit alles is natuurlijk dat ze veel borago heeft. Heel veel. De bloemetjes van dit kruid zijn eetbaar. Een feest op het bord, dit azuurblauwe enkelvoudige bloempje. Een klein beetje zoet. Een hint van komkommer. Zeker niet verkeerd. Maar zoveel? Moet ze dan elke dag haar gerechten versieren met blauwe bloemetjes? Het komkommerkruid bloeit een maand of 4. De Man van de moestuin ziet haar aankomen. Een drankje versieren door de bloemetjes in te vriezen in een ijsblokje. Ook leuk, maar niet voldoende. Ze moet op zoek naar andere manieren om door de borago heen te komen.

Internet biedt uitkomst. Komkommerkruid werkt op een positief humeur. Ja dat heeft ze ook wel nodig nu!! Komkommerkruid is goed voor de bijnieren en helpt tegen ontstekingen. Dat is fijn, maar daar heeft ze geen last van. Wacht eens even. Het blad van het komkommerkruid is eveneens eetbaar. Hm. Het blad is nogal overtollig behaard. Het tuinMeisje durft het bijna niet aan. Voorzichtig steekt ze een blad in haar mond. Lekker! Ook die lichte hint van komkommer, maar bovenal, de beharing voelt ze niet in haar mond. Dat valt mee. Prima te gebruiken in de keuken dus. Natascha Boudewijn van Green Delicious wijst ons via instagram op een fijn recept: mengen met ricotta of aardappel en er verse pasta mee vullen. Dat klinkt goed, maar is meer iets voor het keukenMeisje. Ineens valt het oog van het tuinMeisje op een andere mogelijkheid. Van de bloemen kan ze azijn maken. Blauwe azijn. Dat is gaaf. Ze raakt, bij het idee alleen al, blij gestemd. Toch nog de positieve invloed van het komkommerkruid.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *