elderflower cider

elderflower cider

De meisjes zijn in de ban van de vlier, en dan met name van de bloesem. In onze eerder blogs heb je kunnen lezen dat ze beiden op strooptocht zijn gegaan om hun eigen voorraad siroop aan te leggen. Het voelde voor de Meisjes een beetje als ‘moonshinen’: dan stoken mensen illegale drank en verkopen die tegen gunstige prijzen. Uiteraard erg strafbaar maar kennelijk winstgevend genoeg om het risico te nemen. Over het algemeen zijn deze moonshiners overigens mannen met baarden en ruitjesblouses aan. Of tandloze dames, ook in ruitjesblouses. Hoewel dat tandloze een ongefundeerde aanname kan zijn. Maar toch, Meisjesachtigs is anders.

Bovendien is het plukken van vlierbloesem gewoon geoorloofd. Beter is het dat je niet alles kaal plukt maar nog wat laat zitten voor de vogels en voor de bessen die in het najaar aan de struik komen. Hoewel de Meisjes helemaal niet zo wild worden van die bessen. Nee, laat die bessen maar voor de anderen. Zij gaan voor de bloesems met hun tere uiterlijk en delicate geur. Vrij verkrijgbaar en ongekend populair. Zo populair dat we het nu over ‘elderflower’ hebben in plaats van over vlierbloesem. Dat klinkt kennelijk een stuk hipper. En de hipsters drinken elderflower tonic in hun gin.  Ja, dat is toch ook wel het favoriete zomerdrankje van de Meisjes op dit moment, gin-tonic. Hoewel de Meisjes eigenlijk niet zo kieskeurig zijn als het op drank aankomt. Het gekke is dat het ze wel veel kan schelen waarmee ze dat drankje mixen. De elderflower tonic, met vlierbloesem, vinden ze vele malen lekkerder dan gewonen tonic.

Omdat ze dus zo gek zijn op die smaak, hebben ze gedacht om hun eigen, licht alcoholische en sprankelende drankje te maken voor deze zomer: elderflower cider. Heel gemakkelijk te maken als je toch bezig bent voor de siroop. Het mooie is dat je dit drankje niet te lang kunt bewaren, dat vinden de Meisjes een goede reden voor een feestje. Een Meisjesachtig feestje. Want met een alcoholpercentage van ongeveer 2% zal het er heel wat beschaafder aan toe gaan dan bij bovengenoemde moonshiners…

Dit heb je nodig:

vlierbloemsemschermen – 300 gram suiker per liter vocht – 20 gram citroenzuur (verkrijgbaar bij de toko)per liter vocht – snufje gist- veel schone lege flessen

Pluk genoeg grote vlierbloesemschermen zonder steel, even uitschudden en dan net onder water zetten met een deksel op de pan om te voorkomen dat de schermen bruin worden. Na een nachtje, of twee, giet je het water door het vergiet en gooi je de bloemen weg. Het water moet je dan nog een tweede keer zeven, het beste kun je dit doen door het door een fijne zeef te gieten met een schone theedoek erin. Zo wordt het vocht mooi helder. Meet nu het water af en doe het in een grote pan. Per liter voeg je 300 gram suiker toe. Dit mag witte suiker zijn of rietsuiker, maakt niet uit, alleen moet je er rekening mee houden dat de kleur van de siroop wat donkerder kan worden van bruine suiker. Zet de pan op het vuur en laat het tegen de kook aankomen en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en voeg het citroenzuur toe. Blijf roeren totdat ook het citroenzuur is opgelost. Je kunt de siroop ook maken zonder de citroenzuur, verkrijgbaar bij de toko of ouderwetse drogist, maar het zuur zorgt voor een frisse smaak en een langere houdbaarheid van de siroop. Gebruik in dat geval citroenen(1/2 per liter water) en witte wijnazijn (ook een halve eetlepel per liter).

Zeef nu de laatste blaadjes eruit en giet het vocht in een schonen pan. Doe er een snufje gist bij, en dek de pan af met een schone theedoek (elastiekje om de doek op zijn plek te houden). Zet weg op een koele plek. Kijk na een dag of twee of de gisting is begonnen. Dat zie je doordat er een schuimlaagje op het water drijft. Voeg eventueel nog wat extra gist toe en zet, met doek, nog een paar dagen weg. Zeef dan de schuimlaag eraf en vul je beugelflessen. Hou er rekening mee dat er druk komt te staan op de fles dus dat je een aantal centimeters van de fles leeg moet laten. Kijk anders af en toe even naar je flessen en open ze dan om de druk weg te laten lopen. Als er namelijk teveel druk op staat kan de fles exploderen . Uiteraard kun je ook petflessen gebruiken, dat is heel wat veiliger. Leg je flessen koel weg en zoek genoeg aanleidingen om ze binnen 3 tot 6 weken op te drinken.

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. Pingback: recepten met magnolia bloemen - de Meisjes van de Moestuin

  2. Nicole Mortier

    Wow! Heb een grote bloeiende magnolia in de tuin en ben onmiddelijk in actie geschoten.
    Dat zal smaken ??

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *