favorieten van de Meisjes: de beste groente in potten

favorieten van de Meisjes: de beste groente in potten

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: de beste groente in potten. Je kunt uitstekend groente telen in een pot. Het Meisje heeft het jaren gedaan en teelt zelfs in de moestuin groente in pot. Met potten ben je veel flexibeler. Zo kun je beter omgaan met de schommelingen in de temperatuur en het weer van de laatste weken. Lekker onafhankelijk. Woon je driehoog en wil je je eigen groente telen? Geen enkel probleem met groente in potten.    

Aubergines

De meeste mediterrane groentes doen het beter in een pot dan in de vaste grond. Dat geldt zeker voor aubergines.  

Aubergines hebben zowel bij het ontkiemen van de zaden als tijdens de groei, veel warmte nodig. Anders gaan ze in staking. Groeien ze gewoon helemaal niet. Door ze in een pot te zetten kun je al deze groei eisen opvangen.

Pepers

Ook pepers doen het in een pot veel beter dan in de volle grond. Kies je een hogere soort bijvoorbeeld chilipeper, dan moet je deze met een stokje steunen.

Eind mei gaan de plantjes naar buiten. Zet ze in een pot op een zonnige en beschutte plek en bemest de tere plantjes elke maand met vloeibare kamerplantenmest. Vervolgens begint het grote wachten. Chilipeper groeit traag. Heel erg traag. Maar dan heb je wel je eigen pepers. Zo heet als je maar wilt.

Basilicum

Natuurlijk wil je ook kruiden kweken in een pot. Basilicum is daar zeer geschikt voor. Dit kruid is een echte zonaanbidder. Zowel tijdens het kweken als tijdens de groei. Ze is nog nuffig ook. Houdt niet van droge grond. Niet van voedselarme grond. Een veeleisend type dus die het in de moestuin van het Meisje nauwelijks doet. In een pot kun je haar veel beter onder controle houden. Zet haar naast de aubergine. Deze twee planten beïnvloeden elkaars groei positief.

Peterselie

Peterselie is gemaakt voor een pot. In de schaduw weliswaar. Je hebt voor peterselie sowieso duisternis nodig. En geduld. Geduld omdat het zeker 3 tot 4 weken duurt voordat je een plukje groen boven de grond ziet komen. Duisternis omdat peterselie in het donker kiemt. De kiemtemperatuur ligt tussen de 15 en de 20 graden. Zie je groen? Dan zet je de kiemplantjes in het licht en laat je ze groeien. Als de plantjes groot genoeg zijn, zet je ze over in een pot.

Snijbiet

Wil je weer eens iets anders kweken in een pot? Ga je niet voor de  usual supects? Kweek dan snijbiet. Snijbiet is de vrolijke Frans van de moestuin. Of van je balkon. Het is snijbiet om het even.

Echt, je krijgt er geen spijt van. In elk weertype en elk tuinseizoen, staat het blije blad van snijbiet te stralen. De gekleurde stengels van het blad, knallen je tegemoet. Deze groente is totaal niet ziektegevoel en kun je het hele jaar oogsten. Sterker nog. Hoe vaker je oogst, hoe sneller de groei. Als je het hart laat staan begint hij gewoon weer opnieuw. Het blad en de stelen zijn winterhard. Snijbiet kun je kweken in alle kleuren van de regenboog. Ok. Bijna alle kleuren.

Wil je nog meer kleur in je potten? Probeer eens paarse boerenkool. Een juweel op je balkon. De hele winter lang.

pinterest

4 Reacties

  1. Suzy

    Ik heb jullie goede raad gevolgd en dit jaar Agastache ” black adder” geplant. Wat ben ik daar ontzettend blij om ze bloeit heel de zomer en krijgt bezoek van allerlei vliegende beestjes. Deze herfst ga ik nog een paar dezelfde planten bij kopen, voor een mooi effect, en daartussen plant ik dan paarse boerenkool. Een goed gedacht van u dan hoef ik de kolen niet te beschermen.
    Dank u.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk dat het zo goed gelukt is! En de combinatie met paarse boerenkool is een prachtig gezicht. Veel plezier ermee.

      Reageren
  2. moois van mie

    Ik hou van snijbiet en heb het al vaak gezaaid. Maar bij mij schiet hij altijd heel snel door helaas. Ik wil dat namelijk liever niet 😉 .

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Snijbiet wil bij het extreem warme weer dat we in juli hadden nog wel eens doorschieten. Op zich is dit niet erg. Zolang je blijft oogsten, blijft de plant nieuw blad aanmaken. Heb je snijbiet al eens als herfstteelt geprobeerd? Als je nu snijbiet zaait kun je nog tot ver in de winter oogsten. Veel succes.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin