hartige uienkoekjes met kaas en kruiden

hartige uienkoekjes met kaas en kruiden

Planning is everything. Yep. Zonder een goede planning ben je  nergens. Minutieus houdt het Meisje de verschillende agenda’s bij: die van de keukenMan, de keukenKids, zelfs de keukenHond heeft af en toe een date genoteerd. En dan hebben we het nog niet gehad over haar eigen agenda. Een kwestie van afstemmen en plannen dus.

In dat kader werd er besloten ook de maaltijden te gaan plannen. Het Meisje had al eerder gewerkt met weekmaaltijden. Toegegeven, de voorbereiding vergt wat extra inspanning. Maar eenmaal in de super ben je een stuk sneller klaar: het Meisje werkt gewoon haar boodschappenlijstje af en voilà, voedsel voor een week in huis!

Vanaf nu kijkt ze elke morgen voordat ze naar haar werk vertrekt op het lijstje en ziet ze in één oogopslag wat er uit de vriezer moet worden getrokken. Heerlijk hoor, dat ze nergens over na hoeft te denken. Maar ehm.. heejj. Wat staat daar op t lijstje? Nee, daar hebben ze echt geen zin in hoor vandaag, in dat gerecht . De keukenFamilie wijkt van het lijstje af, ze gaan iets heel anders eten. Zover de planning.

Na een aantal weken blijkt dat maaltijden plannen dit Meisje niet in het bloed zit. Te vaak word er iets anders gegeten, te vaak moet er daarom toch net een noodoplossing worden bedacht met verleppende groentes. En jawel, te vaak werden toch weer boodschappen dubbel gehaald. Daarom zat het Meisje met een heuse uienberg. Een overschot aan ui. Wat doe je daar mee? Best veel.

Maar….Neeee, niet wéér die uiensoep! Een goede en lekkere manier om uien te verwerken maar nee. Deze keer niet. Deze keer maakt het Meisje hartige uienkoekjes met kaas en kruiden. Lekker, gezond en goedkoop. Het lijkt wel alsof het Meisje het gepland had.

voor ongeveer 12 hartige uienkoekjes met kaas en kruiden

1 grote zoete ui, fijngesneden – 50 gram parmezaanse of oude kaas, geraspt – 100 gram bloem – 1 eetlepel maismeel – 1 eetlepel suiker – 1 eetlepel gedroogde of verse kruiden uit de tuin ( denk aan tijm, oregano, basilicum etc.) – 1 theelepel zout – 2 theelepels bakpoeder – 180 ml melk – 2 eetlepels tabasco – zonnebloemolie om te bakken.

Meng de bloem, maismeel, zout, suiker, bakpoeder, en de kruiden met elkaar. Voeg er de melk en tabasco aan toe. Roer tot een geheel. als laatste voeg je de gesnipperde ui (gaat heel snel in de keukenmachine!) en de kaas aan toe.

Zet een grote koekenpan op het vuur met een flinke laag zonnebloemolie. Laat warm worden. Schep met een lepel hoopjes beslag in de pan. Laat bruin worden en keer dan om. Zorg dat je koekje goed gaar is en haal ‘m dan uit de pan. Leg op een met keukenpapier bekleed bord en laat uitlekken.

Serveer met een lekkere hot-sauce of een dip van crème fraîche met tuinkruiden.

Op zoek naar meer recepten met ui? Probeer dan een een tosti met rode ui en roquefort.

tosti met rode ui, roquefort en kweepeergelei

tosti met rode ui, roquefort en kweepeergelei

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *