hyssop

hyssop

De hyssop stond altijd een beetje in het verdomhoekje van de moestuin. Eigenlijk had het Meisje alleen maar hyssop in de tuin staan omdat het zo’n gemakkelijk kruid is om te kweken. Zelfs daarna geen aandacht nodig heeft. Niet jengelt om water en al helemaal niet vraagt om mest. Sterker nog. Hoe armer en droger de grond is, des te beter hyssop het doet. En toch beloont hij haar, ondanks de totale verwaarlozing, met intens diepblauwe bloemaren.

Dit soort planten heb je ook nodig in de moestuin. Met als enige nadeel dat je soms vergeet dat ze er zijn.

Totdat het Meisje onlangs terug kwam van vakantie en ontdekte dat ze in de Méditerranée aan de Noordzee woonde. Door de aanhoudende zon, de droogte en de ban van de waterleidingbedrijven, had er een flinke schifting in haar tuin plaats gevonden. Veel groen had het loodje gelegd. Gelukkig waren er uitzonderingen. Deze planten waren uitgegroeid tot gigantische proporties. Zo ook de hyssop.

Daarom vindt ze het nu hoog tijd voor wat aandacht voor dit gewas.

Hyssop

Hyssop dat ook gespeld wordt als hysop is de afkorting van hyssopus officinalis. En dat laatste zegt veel. Officinalis achter de naam van een gewas geeft aan dat deze plant al heel lang als geneeskundig kruid bekend staat. Het verwijst naar het Latijnse woord officinia ofwel werkplaats. Officinalis betekent dat het in de werkplaats van de apotheker werd gebruikt. Met deze struik kon de apotheker flink wat aandoeningen te lijf gaan.

De geneeskundige eigenschappen van hyssop

Op de site van mens en gezondheid over natuurgeneeswijzen vond het Meisje een waslijst aan geneeskundige eigenschappen. Hyssop is goed voor de longen en helpt tegen overmatig transpireren. Het bevordert de spijsvertering, de weerstand én vermindert zwellingen. Het gemakkelijkst is om thee te maken van het blad. Gebruik dan een verhouding van een theelepel per deciliter kokend water en laat dit 5 minuten trekken.

Gelukkig is Het Meisje niet ziek. Mocht ze het worden, dan weet ze dat ze in de moestuin terecht kan.

Voorlopig houdt ze het bij de voordelen van hyssop in de moestuin. Het is een klein struikje met smalle langwerpige bladeren. De bladeren zijn sterk aromatisch en ruiken een beetje naar rozemarijn of lavendel. De smaak is wat minder. Meer bitter. Niet echt de favoriet van het Meisje, maar het kan net iets extra’s geven in een cocktail. Er wordt in Frankrijk zelfs likeur van gemaakt.

Hyssop in de moestuin

Het beste aan de plant zijn de bloemen. Je begrijpt direct waarom het de lavendel van de lage landen wordt genoemd. Dit struikje heeft echter veel mooiere bloemen. Daar waar de bloemen van lavendel aan het uiteinde van de stelen zitten, staan de bloemen van hyssop in trosjes aan de lange stengels. Fraaie lipbloemen waar vlinders en bijen gek op zijn. Ook de kleur is krachtiger. Diep donkerblauw. Bijna tegen het paars aan. Had het Meisje de lange bloeitijd al genoemd? Tot in oktober? Had het Meisje al gezegd dat ze zich eigenlijk moet schamen omdat haar hyssop het al zo lang zonder haar aandacht heeft moeten doen?

Normaal gesproken groeit in de tuin alles wat je aandacht geeft. Net als in het gewone leven overigens. Voor hyssop gaat dit niet op. Misschien moet ze dat gewoon zo laten.

Ben je benieuwd hoe je je moestuin gebruikt als medicijnkast? Lees dan dit blog eens.

hoestsiroop met kruiden uit de tuin

hoestsiroop met kruiden uit de tuin

pinterest

2 Reacties

  1. Patricia

    Hysop is 1 v d terugkerende planten in mijn moestuin.
    Ik vind m heerlijk. Wordt dan ook volop gedroogd voor
    de wintermaanden. Ik vind de smaak wat zoetig, niet
    bitter. Wij gebruiken hysop voornamelijk om in de huisgemaakte pastasaus te doen of andere stoofpotjes. Thee ga ik een keer proberen.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Je hebt helemaal gelijk. Wij gaan er deze zomer wat meer mee experimenteren dus houd ons blog in de gaten!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin