mieren in de moestuin

mieren in de moestuin

Mura, muri, muda. Het meisje kan haar hoofd er niet bij houden. Ze is een ingewikkeld stuk aan het lezen over doorlooptijden in een logistiek proces. Dat is haar vakgebied niet, maar ze moet er straks wel een mening over hebben. Zucht. Nog maar een keer opnieuw. Het gedane voorstel klinkt logisch, maar was dit nu een probleem dat voortkwam uit muda of mura? Haar blik dwaalt af. Wat is dat? Nee! Er zitten mieren op haar artisjok. En niet alleen op haar artisjok, maar ook op haar tuinbonen. Ze heeft mieren in de moestuin.

Mieren in de moestuin 

Mieren zijn ongedierte en daar houdt ze zich normaal gesproken niet mee bezig. Verspilde energie. Vindt ze. Ze zaait planten die als lok plant dienen voor de mieren zoals Oost-Indische kers. Dat vinden mieren zo lekker dat ze nergens anders aan beginnen. Ook zaait ze goudsbloemen en afrikaantjes omdat mieren zo’n hekel hebben aan de geur van dit groen, dat ze bij de buren gaan wonen. Luizen en mieren hebben een uitstekend ontwikkeld reukvermogen. Die gaan wel een blokje om.

Bovendien verdwijnt het ongedierte meestal vanzelf als de plant sterker wordt. Komen de lieveheersbeestjes haar redden als het te erg wordt. Heel af en toe pleegt ze een moord, maar daar blijft het bij.

Maar nu? Wat gaat ze nu doen?

Goed. Wat weet ze wel. Ze weet dat daar waar mieren zitten, ook luizen aanwezig zijn. Mieren melken luizen als het ware. Door dat melken scheiden luizen een zoete stof af, honingdauw. Dat vinden de mieren een traktatie. Ze heeft dus twee plagen. Luizen en mieren.

Tuinbonen toppen

Met de tuinbonen maakte ze korte metten. Ze knipte de toppen er uit. Dan zijn de luizen en de mieren binnen een paar dagen verdwenen.
De toppen van de tuinbonen bracht ze naar het keukenMeisje. Die bedacht daar een overheerlijk recept mee, zoals je in dit blog kunt lezen.

Mieren in de artisjok

Maar de artisjok. Wat gaat ze met de artisjok doen? Dit is de eerste zomer dat hij in de tuin staat. En ze vond hem zo dapper. Als Mediterraan type, meteen een flinke winter doorstaan en dan zoveel bloemknoppen produceren. Ze had er verlekkerd naar staan kijken. Bedacht dat ze de artisjokken klein zou oogsten omdat ze dan het beste smaken. Dan is het hooi nog niet hooiig. Dan zijn de schutblaadjes nog niet zo stevig. Ze dacht aan grillen. Ze dacht aan gekookte artisjok met een lekkere vinaigrette erbij.

Maar dat luizen en mieren haar voor zouden zijn. Dat had ze niet bedacht. Hier moet ze iets mee, anders heeft ze straks geen oogst.

Zeepspiritus

Haar vader bestreed mieren en luizen met een mengeling van groene zeep, spiritus en water. Dit deed hij door 2 dl groene zeep met 2 dl spiritus en 1 liter water te mengen. Dat durft het Meisje niet. Stel dat ze straks groene zeep in de artisjokken op haar bord heeft. Of erger: spiritus.

Geen optie dus. Net zo min als gif. Ze tuiniert biologisch. Ze is daarin niet rechtlijning, maar dan moet je niet bij het eerste het beste probleem meteen van de rechte lijn afwijken.

Het Meisje heeft geen idee. Ze heeft niet alleen geen verstand heeft van logistieke processen, maar ook niet van mieren in de moestuin. Het Meisje is een waardeloos tuinMeisje.

Heb jij wel artisjokken en heb je zin in een lekker voorjaarsrecept met artisjokken? Dat vind je in dit blog. Zonder mieren uiteraard.

salade van artisjok en tuinbonen

salade van artisjok en tuinbonen

pinterest

4 Reacties

  1. Inge

    Och, best tuinMeisje,
    De meeste problemen met mieren en luizen heb ik kunnen oplossen met gewoon water in een spuitfles…zeg maar… het recept van je vader en dan zowel de zeep als de spiritus weglaten. Succes verzekerd. Wel beginnen bij het waarnemen van de eerste mieren. Ontmoedigingsbeleid…? Enkele malen herhalen waar nodig et voila.
    Inge

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat een geweldig idee! En dat lukt dus? We hadden tot nu toe wel gelezen over een harde waterstraal maar we hebben geen stromend water op de moestuin. We gaan het meteen proberen ?

      Reageren
  2. Yvonne

    Wat bij mij werkt is bij de eerste luizen ze direct met de hand te verwijderen/wegvegen. Evt. een paar dunne handschoentjes aandoen. Wel elke dag herhalen. Als de plant helemaal onder de luis zit dan begin ik er niet meer op deze manier aan en gebruik ik inderdaad ook een spuitfles met water.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wij waren inderdaad te laat voor het handwerk, maar de spuitfles met water staat nu klaar. We gaan de strijd aan 😉

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *