mosterdblad

mosterdblad

Onverwachts had het Meisje een reus in de tuin. Dat had ze kunnen weten. De naam van de plant deed al vermoeden dat hij reusachtig was. Mosterdblad Red Giant. Ja, dan weet je het wel zou je denken. Dus niet. Ze had gewoon niet bedacht dat bladgroente zo groot kon worden. Het blad heeft inmiddels de grootte van een serveerschaaltje en de plant is 40 centimeter hoog. Best veel voor een gewas waarvan het Meisje dacht dat het in de categorie sla-achtigen viel.

Je hoor het Meisje overigens niet klagen. De bladeren zijn fantastisch. Fantastisch om te zien en fantastisch van smaak. Opvallend diep donkerrood blad, met een lichtgroene nerf. Andere bladeren zijn groen met een hint van paars. Deze kleuren mix is een feest om te zien. Als het Meisje geen tuin had, zou ze dit blad in een pot op het balkon zetten om er iedere dag stilletjes van te genieten.

Maar dat niet alleen. De smaak is ook nog eens bijzonder. Daar waar het meeste bladgroen gewoon grassig smaakt, hebben deze bladeren echt smaak. Deze smaak wordt sterker naarmate de bladeren groter worden. Als ze nog klein zijn, smaken ze naar radijs. Wordt het blad groter dan smaakt het pittig. Enorm pittig. Denk mierikswortel pittig. 

Mosterdblad oogsten

Je oogst mosterdblad door er blad af te snijden. Dit kan vanaf het moment dat het blad zo’n centimeter of 5 groot is.

De Latijnse naam van mosterdblad is Brassica Juncea. Evenals alle kolen, spruitjes, koolrabi, paksoi en meirapen, is mosterdblad dus ook lid van de omvangrijke familie Brassicaceae. Gelukkig doet deze familie het uitstekend in de tuin van het Meisje. Evenals het mosterdblad.

De zaden kiemen snel. Na een week zie je de eerste hoofdjes al boven de grond uit steken. Daarna gaat het hard. Tussen zaaien en de eerste oogst zit maar een paar weken.

Doorschieten

Nu het juni is, begrijpt het Meisje waarom dit blad zo’n haast had om te groeien. De plant begint door te schieten. Stevige lange bloemstengels steken boven het blad uit. Kleine gele bloemetjes erboven wiebelend. Dikke hommels vliegen af en aan. Ze kan het niet over haar hart verkrijgen om de planten uit de grond te trekken en om te spitten als groenbemester.

Dat hoeft ook niet. Ten eerste zijn de bloemen eetbaar en geven ze een gezellig lichtgeel accent aan je salade. Ten tweede vormen de bloemen straks zaden. Zaden die je straks kunt oogsten.

Zaaien in het najaar

Want met de wijsheid van nu, heeft het Meisje het eigenlijk verkeerd gedaan. Ze kan deze zaden beter in het najaar zaaien. Mosterdblad is heel geschikt voor winterteelt omdat het goed tegen kou kan. Zelfs tegen vorst en sneeuw. In het najaar zaait het Meisje het mosterdblad opnieuw.

Ze kijkt nu al uit naar een lekker pittige winterse salade. Dat wordt vast reusachtig lekker.

Houd jij er ook niet van dat het groen in je moestuin niet hoger dan je knieën wordt? Lees dan dit blog eens.

hoogte in de moestuin
hoogte in de moestuin
pinterest

2 Reacties

  1. Mark

    Leuk! Ben gek op de mierikswortel, maar mosterdblad kan diezelfde kick geven. Heb ze hier in een verhoogde bak staan, met zwarte rand voor opwarming. Groeit het hele jaar door, alleen bij bloei (liefst voor-) zaai ik opnieuw. Ook de Giant Red hier, in pot of in volle grond doet ‘ie het prima. Lekker voor in de salade, en als makkelijke smaakmaker in instant noodles- aanradertje is daarbij ook de Japanse peterselie- een paars plantje met roze bloemen, die erg makkelijk en sterk groeit. Beetje knoflookbieslook erbij… Heerlijk.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je leuke reactie. Wij zijn ook gek op die snel opkomende scherpte van groente. En nu je het zegt: shiso is ook heerlijk! Je brengt ons op ideeën want daar hebben we nog nooit een blog over geschreven terwijl we het wel kweken en eten.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin