nieuwe kolen

nieuwe kolen

Helaas is het lang niet allemaal hosanna op een moestuin. Sterker nog. Het is heel erg wennen. Eind vorig jaar kreeg het tuinMeisje een nieuwe moestuin. En een nieuwe moestuin betekent nieuwe omstandigheden. Een andere grondsoort. Een andere ligging en ander ongedierte. Na de invasie van de veenmollen en de daarop volgende slachtpartij ging het goed op de moestuin. Heel goed. Het leek er zelfs even op dat alle gemaakte plannen zomaar werkelijkheid konden worden.

Wonder boven wonder had het Meisje zich aan haar plannen gehouden. Alles stond keurig in de daarvoor bestemde bakken en deze strakke bakken vormden een mooi contrast met de losse en wilde begroeiing langs de slootkant. Het tuinMeisje kon met vakantie. Goed, ze ging een beetje lang, maar de tuinoppas was niet de eerste de beste. Dat was iemand die er verstand van had. Ik ga alleen geen onkruid wieden had deze gezegd. Dat vond het Meisje prima. Wat kon er gebeuren?

Nou….veel. Het onkruid stond bij thuiskomst kniehoog. De wilde begroeiing langs de slootkant stak ver boven het hoofd van het tuinMeisje uit. Een prachtige mix van springbalsemien, wederik en brandnetel. Dat dan weer wel. Alleen een beetje jammer dat deze woekeraars inmiddels doorgedrongen waren tot het kolenbed. Diepe schaduwen op de kolen werpend. De dropplant en de kamille die de vraatzuchtige koolwitjes in verwarring moesten brengen, hadden het in deze schaduw opgegeven. Daarmee vrij spel biedend aan de hongerige buikjes van de rupsen van het koolwitje. Deze vlinderkinderen hadden zich vol overgave op de cavalo nero gestort. De broccoli tot gatenkaas gereduceerd en de boerenkool tot kale stronkjes van nog geen decimeter. Dat was balen! Het Meisje had duidelijk nieuwe kolen nodig als ze ooit wilde oogsten.

De man van de moestuin richtte zijn frustratie op de wilde bloemen aan de slootkant. Een zeis als behulpzaam gereedschap. Het tuinMeisje bedacht dat de kolen gelukkig allemaal tot de categorie “wintergroente” behoorden zodat herstel misschien wel mogelijk was. Bovendien was dit toch ook een mooie kans om opnieuw te beginnen. Kon ze nu niet meteen starten met het zaaien van de in Portugal aangeschafte bladkool? Zou ze niet toch wat meer boerenkool willen nu er ineens ruimte is in het bed? En wat te denken van de rucola die ze nu niet allemaal in 1 keer ging zaaien waardoor ze er langer van kon oogsten? Bovendien zou ze nu niet blind vertrouwen op de behulpzame werking van agastache en kamille tegen koolvraat. Dit keer gaat het Meisje haar kolen met fijnmazig gaas beschermen. Zo kan ze deze winter alsnog van haar nieuwe kolen kan genieten….hoopt ze.

pinterest

7 Reacties

  1. Mirjam

    Hoi! Kort geleden jullie blog gevonden en lees hem met veel plezier! Wij hebben ook last van veenmollen in onze tuin. Inderdaad een beetje enge beesten om te zien. De eerste keer dat ik er per ongeluk op stuitte in de grond schrok ik me naar :-)Ben erg benieuwd of de nematoden geholpen hebben! Kun je daar misschien nog een keer wat over schrijven? En succes met de nieuwe kolen!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hoi Mirjam,

      Wat heerlijk dat je plezier aan ons blog beleeft! Dat doen wij zelf namelijk ook. De nematoden lijken geholpen te hebben. Bij ons worden in ieder geval geen wortels meer opgegeten, maar bij de buren wel en we hebben het idee dat de veenmollen de weg terug vast wel weten te vinden. Misschien doen we de behandeling in september nog een keer. In juli en augustus houden ze een soort zomerslaap om daarna versterkt terug te komen.

      Reageren
      1. Mirjam

        Nou fijn zeg dat de nematoden lijken te helpen!! Krijgen de planten weer de kans te groeien en sterker te worden voor er weer een veenmol van de buren zijn weg naar jullie weet te vinden. Misschien kunnen zij de nematoden ook gaan proberen 🙂

        Reageren
  2. Suzygirl

    Wat fijn dat jullie blog bestaat. Heb je soms een foto van Agastache, ben vergeten hoe het er uitziet ? Dan kan ik ook wat naast mijn kolen planten. Fijnmazig net is wel duur, je moet wat over hebben voor onze hobby. Bedankt

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk dat je dat schrijft. Daar maak je ons heel blij mee!
      Je hebt helemaal gelijk. Insectengaas is duur. Voorlopig proberen we hetzelfde effect te bereiken met een overtollig gordijn van Ikea. Dit gordijn heeft de stofstructuur van een klamboe dus we hopen dat het lukt.

      Reageren
      1. Mirjam

        Ja die gordijnen hebben wij ook als net gebruikt ipv officieel insectengaas. Werkt goed!

        Reageren
        1. Reny (Auteur bericht)

          Dus we kunnen op onze gordijnen vertrouwen? Dat is fijn om te horen.

          Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *