peultjes zaaien

Peultjes zaaien

Huilend staat het Meisje bij het pinapparaat. Gaat ze dit echt doen? Gaat ze echt zoveel geld uitgeven om een levensreddende operatie voor haar auto te betalen? Het behoud van haar gedistingeerde zwarte bolide kan zomaar haar financiële ondergang betekenen. Haar Porsche in onschuldige vermomming brengt haar aan de rand van een financiële afgrond.

Aan de andere kant. Als ze de zware operatie niet laat uitvoeren, heeft ze geen auto meer. In ieder geval geen auto waar ze de weg mee op mag. Best essentieel.

Ze toetst haar pincode in en wenst dat ze meer op het keukenMeisje lijkt. Die is tevreden als een auto een dak heeft waardoor ze niet nat wordt, en wielen die haar ergens brengen. Helaas. Zo kijkt het tuinMeisje niet naar auto’s. Zij lijkt meer op een vent. Is gevoelig voor de uitstraling en de status van een auto. Met bijbehorende financiële consequenties.

Net als bij elke tegenslag beent het Meisje naar de tuin. Dan maar een beetje in de aarde wroeten. Misschien kan ze haar uitgave compenseren door dure groente te kweken. Artisjokken heeft ze al. Ze gaat peultjes zaaien dit jaar. Peultjes zijn onwijs duur in de winkel, maar heel gemakkelijk te kweken. Hè. Van die gedachte kikkert ze weer helemaal op.

Peultjes zaaien

Peultjes zijn eigenlijk onvolgroeide erwten. Peultjes dop je niet. Je eet ze met schil en al. Daarom zijn de dikte, de hardheid en de malsheid van de schil bepalend voor de smaak. Het Meisje kiest voor de peul Heraut. Dat is een vroege soort met een malse peulen.

Het zaaien van peulen is gemakkelijk. Stop ze een vingerkootje diep in de grond. Houd een onderlinge afstand aan van vijf centimeter en geef daarna goed water. Zodra het frisse groen boven de grond komt is het handig om de zaailingen af te dekken met een net. Voor vogels en muizen is dit jonge knapperige groen een delicatesse. Zodra de planten wat groter worden, heb je geen last meer van deze concurrentie.

Peultjes kun je meerdere keren zaaien. Het Meisje zaait in maart, april en begin mei een rijtje peulen zodat de opbrengst hoog is, maar ze het moment van oogsten kan spreiden. Hoe meer peultjes, hoe beter dit voor haar portemonnee is tenslotte.

Hoge en lage peulen

Je hebt hoge – en lage peultjes. De lage groeien tot ongeveer kuithoogte en de hoge kunnen wel twee meter worden.

Omdat het oogsten van peultjes best een beetje gedoe is, kiest het Meisje voor een hoge soort. Het arbeidsintensieve plukwerk is bepalend voor de prijs in de winkels. Peultjes oogst je heel jong. Dan hebben ze precies dezelfde kleur als het blad, waardoor je goed moet zoeken. Op dat moment zitten de peulen ook nog eens behoorlijk vast, terwijl de stelen van de plant gemakkelijk afbreken. Je hebt dus twee handen nodig om te oogsten. Een om de plant vast te houden, en een om de peul te plukken. Hoge peulen oogst je nog net iets gemakkelijker dan lage, omdat je anders het hele proces knielend moet uitvoeren.

Hoge peulen zijn in feite klimplanten. Ze ranken zich een weg omhoog. Als je voor deze soort kiest, moet je ze wel steunen. Hoe je dat het beste kunt doen lees je in dit blog.

Het Meisje weet heel goed dat deze moestuinopbrengst haar dure rijgedrag niet kan compenseren, maar laat haar nu maar even. Ze heeft het al zwaar genoeg.

peulvruchten-steunen

peulvruchten-steunen

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin