radijsjes

radijsjes

Wat een briljant plan van AH om bij je boodschappen moestuinzaadjes mee te geven. Prachtig uitgevoerd ook met compacte aarde en zaden geseald in tissuepapier. Potje en label erbij. Zo kan er niets mis gaan toch?

Maar in welke wijsheid heeft de blauwe grootgrutter besloten om de potjes zo vroeg in het jaar al uit te delen. Werd het idee van lege groente en fruitafdelingen te beangstigend? Kwam het mooie weer dit jaar te vroeg dit jaar en was de Efteling bang dat er onvoldoende bezoekers kwamen? We zullen het nooit weten.

Geef de moestuinderij echter niet op want zelf geteelde groentes en kruiden zijn zoveel lekkerder dan het groen wat bij de supermarkt te koop is. Om het even welke zelfbedieningszaak dat ook is. Als hulp om jouw zaden te laten uitgroeien tot overheerlijk zelf geteeld etenswaar, zal het tuinMeisje af en toe mijn eigen Albert Heijn kweek bespreken. Niet dat daar niets fout gaat overigens.

Radijsjes kweken

Haar eerste blunder betrof de radijs. Evenals vorig jaar. Volgens de boekjes is radijs de groente die het gemakkelijkst te kweken is. Dat is waarschijnlijk ook zo. Radijs kun je een paar weken na het zaaien al oogsten omdat ze zeer snel kiemen en groeien. Bovendien is het smaakverschil tussen jouw radijsjes en die van de groenteafdeling groot. Je eigen radijs heeft misschien niet altijd die gezellige bolle vorm, maar smaakt pittiger en is veel knapperiger.

Toch heeft radijs een eigenaardig trekje. Radijs kan er niet tegen om verplant te worden en houdt er ook niet van om voorgezaaid en uitgedund te worden. Het is gewoon niet zo’n verhuizer. Radijs zaai je direct in de volle grond of in een pot. Idealiter laat je om de 8 centimeter een zaadje vallen en bedek je dit met een klein laagje grond. Zelf doet het Meisje dat niet. Daar heeft ze niet voldoende ruimte voor. Ze eet de radijsjes gewoon wat kleiner. Zon is wel fijn, maar dat geldt bijna voor elke groente.

Wat nu te doen met de supermarktradijs? Knip die lange slierten uit je AH moestuintje af en drapeer ze door je salade. Ook het steeltje en het blad zijn namelijk prima eetbaar als ze nog jong zijn. Koop daarna een pakje radijszaad en begin vanaf half april opnieuw met zaaien. Na 5 of 6 weken kun je ze oogsten door de hele knol met blad en al uit de grond te trekken. Snijd het loof er zo snel mogelijk vanaf, eet, geniet en zaai opnieuw. De hele zomer lang.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: fritto misto van voorjaarsgroente - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *