salade met witte asperges, gegrilde courgette en ceasar dressing

salade met witte asperges, gegrilde courgette en ceasar dressing

Vandaag is het Aspergedag! Ja, we schreven al eerder over het feit dat elke dag wel een speciale dag is, maar doorgaans komen we daar twee weken te laat achter. Zo niet deze dag, nee, vandaag zijn we ruim op tijd. Op tijd voor de asperges.

Het keukenMeisje heeft jullie al meerdere keren een verhaal verteld over het gebrek aan enthousiasme van haar moeder aangaande koken. Een maaltijd van zilvervliesrijst met een gestoomd stukje witvis, gegaard in water met een halve wortel en een halve ui. Dat was een veelvuldig voorkomende maaltijd bij het kleine Meisje. Makkelijk, voedzaam en mager. Maar niet erg aantrekkelijk.

Er waren gelukkig ook dagen dat er eten op tafel stond waar het Meisje wel blij van werd. Artisjok, gestoofde andijvie (echt!) en natuurlijk de asperges. Met een nieuw aardappeltje en een geprakt eitje van de boer. Smullen daar aan de keukentafel. Misschien wel twee keer per week. En hoe lang duurt zo’n asperge-seizoen? Het Meisje gokt een maand of drie. Nou, na een week of zes was ze er wel klaar mee, met dat bordje asperges. Ze snakte bijna, bijna, naar een bordje gestoofde vis.

In de tijd dat het Meisje jong was kende ze alleen witte asperges. Nu hebben we naast witte asperges ook groene en paarse varianten. Of de hele kleine dunne aspergetops. We grillen of wokken ze. We maken er ovenschotels en soep van, eten ze als bij- en hoofdgerecht. Genoeg keus. Maar het meisje eet de witte asperges uit haar jeugd nog steeds het liefste op de klassieke manier, met een nieuw aardappeltje en een eitje. Maar nu heeft ze ook een tweede favoriete ontdekt: salade met witte asperges, gegrilde courgette en caesar dressing. Perfect voor een lunch of diner op een mooie zonnige dag. En fijn voor de afwisseling.

Salade:

Zet het water op voor de asperges. Schil de asperges en snij het onderste stukje eraf. Doe de schil en de stukjes in de pan met water en kook daar de geschilde asperges in. Afhankelijk van de dikte duurt dit zeker zo’n 15 minuten. Gebruik voor de salade gemengde sla, net welke je lekker vindt. Snij een gewassen courgette in dunne plakjes en gril ze even in een hete grillpan. Meng de salade met kappertjes, schaafsel van parmezaanse kaas, de gegrilde courgette en de lauwwarme asperges. Voor de leuk kun je er nog wat extra groentes aan toevoegen; gegrilde paprika en artisjokhartjes zou het Meisje bijvoorbeeld doen. Schenk de caesar dressing eroverheen of serveer apart.

Ceasar dressing:

2 kleine teentjes knoflook, geperst – 1 theelepel ansjovispasta ( echt, in de dressing proef je geen ansjovis meer!) – sap van een halve citroen – 1 theelepel (Dijon) mosterd – 1 of 2 theelepel (s) Worcestershire sauce – 2 volle eetlepels mayonaise, liefste Hellmann’s of Kraft – scheutje olijfolie – snufje zout en peper. Kun je geen ansjovispasta vinden? Dan kun je ook een stuk of zes ansjovisfilets pureren of door de knoflookpers drukken..

Klop de knoflook, ansjovis pasta, citroensap, mosterd enĀ Worcestershire sauce samen. Voeg dan de mayonnaise toe samen met zout en peper naar smaak. Blijf kloppen totdat alle ingrediĆ«nten goed gemengd zijn. Proef even en voeg naar smaak wat extra mayo of citroensap toe. Als laatste nog wat olie toevoegen dan wordt de dressing iets minder compact. Deze dressing is genoeg voor 2 of 3 salades. heb je over, dan kun je in de dressing in de koelkast ongeveer een week bewaren.

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: sla uit eigen tuin met caesar dressing en ansjovis - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *