snijbiet in de winter

snijbiet in de winter

Eigenlijk is ze er helemaal klaar mee. Wist je dat bouwvakkers al om 06.45 uur beginnen? En dat het Meisje helemaal geen ochtendmens is? Maar wel elke ochtend klaar staat met koffie? En ze dus een zwaar leven heeft?

Het leek nog zo leuk. Toen de Man en het Meisje besloten dat ze in dit huis samen oud wilden worden, leek een renovatie wel op zijn plaats. Niet een beetje verbouwen. Nee renoveren. Herstellen naar moderne maatstaven. Met een riolering die niet riekt, en zelf gegenereerde elektriciteit. Dat de vloeren en de plafonds dan verwijderd worden, had het Meisje even niet aan zien komen. Dat de renovatie van een oud huis zoveel stof oplevert, evenmin.

Ze moet het positief blijven bekijken. Er zijn al hele delen klaar. Zo heeft het Meisje inmiddels een fantastische nieuwe keuken. Tenminste, dat denkt ze. Na plaatsing is deze weer volledig ingepakt om beschadiging te voorkomen. Tegen de tijd dat ze haar lang gewenste kokendwaterkraan kan gebruiken is de garantieperiode verstreken.

Er is een kamer in het huis die ongemoeid blijft. Daar zit het Meisje met oordoppen in, achter haar computer. Maar zelfs die bieden vaak niet genoeg bescherming tegen de herrie. Dan is er nog maar één uitweg. De moestuin. Maar weet je hoe koud en nat het daar nu is?

Snijbiet in de winter

Gelukkig heeft het Meisje snijbiet in haar tuin staan. Halleluja. Het Meisje wordt gewoon heel erg blij van snijbiet. Snijbiet is de vrolijke Frans van de moestuin. Ze raadt iedere tuinier aan om snijbiet te kweken. Zelfs als je geen moestuin hebt. Zet hem tussen je vaste planten in de achtertuin. Zet hem in een pot op je balkon. Echt, je krijgt er geen spijt van.

In elk weertype en elk tuinseizoen, staat het blije blad van snijbiet je tegemoet te stralen. Zelfs nu, in het grauwe, druilerige winterweer knallen de gekleurde stengels van het blad, je tegemoet. Goed, de kleuren zijn in de winter iets ingetogener dan in de zomer. In de zomer combineert snijbiet felgekleurde stelen, met mooi generfd blad. Deze groente is totaal niet ziektegevoel en kun je het hele jaar oogsten. Sterker nog. Hoe vaker je oogst, hoe sneller de groei. Je moet alleen het hart laten staan. Dan groeit hij gewoon weer uit. Het blad en de stelen zijn winterhard. Snijbiet kun je kweken in alle kleuren van de regenboog. Ok. Bijna.

Snijbiet is gezond

Ben je nog niet overtuigd? Kweek het dan omdat het zo lekker is. Snijbiet combineert de aardse smaak van rode biet, met het frisse groen van bladsla. Of kweek het omdat het zo gezond is, zo vol zit met vitamines en mineralen. Snijbiet is bijvoorbeeld ideaal in je januari detox dieet omdat het helpt om je lichaam te ontgiften. Dat is weer eens wat anders dan al die sapjes waar je inmiddels wee van bent geworden. Daarnaast is snijbiet goed voor je botten. Het zit vol met Vitamine K, calcium en magnesium. Dit zijn juist de stoffen die de bot groei bevorderen. Best handig als meisjes ouder worden.

Zaden van snijbiet oogsten

Na de winter laat ze altijd een paar planten doorschieten. Als het flink vriest lijkt de snijbiet het even op te geven en ziet hij er wat minder vrolijk uit, maar vanaf het vroege voorjaar komt de plant weer op. De planten die overwinterd hebben, schieten in de zomer in bloei. Dan wordt de plant taaier en iets minder lekker. De zaden rijpen tot na de zomer en vanaf dat moment kun je ze oogsten. Het Meisje stopt haar zaden in een dichte envelop en bewaart die op een koele en droge plaats. Zonder stof. Naar die plek moet het Meisje nog even zoeken. Misschien naast haar computer?

Zoek je naar nog meer kleur in je winterse moestuin? Probeer eens paarse boerenkool. Dat is ook al zo gezond.

paarse boerenkool

paarse boerenkool

pinterest

7 Reacties

  1. Lidy

    Hallo,
    Kun je snijbiet, als het vriest gewoon oogsten?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Het kan wel, maar wees je er bewust van dat de kans dat de plant dan (gedeeltelijk) invriest. Wij wachten met oogsten tot het niet vriest of er geen vorst verwacht wordt. Dan geef je de wond die je veroorzaakt door het snoeien de kans om in te drogen, waardoor hij beschermd is tegen de opkomende vorst.

      Reageren
  2. Pingback: moestuin op het balkon - de Meisjes van de Moestuin

  3. Suzy

    Wil je ook een eenvoudig recept geven van je snijbiet, de mijne staat daar mooi te wezen maar ik weet niet goed hoe klaar maken.
    Alvast bedankt

    Reageren
    1. Amber

      Hi Suzy, kijk even op de site, er staat genoeg. Je kunt ook de recepten met spinazie bekijken en daarvoor snijbiet gebruiken. Eet smakelijk!

      Reageren
  4. Lucia

    Ik wens het meisje veel sterkte toe het valt niet mee te leven in de rotzooi van een verbouwing pas wel op soms sneuvelen relaties erdoor ga wel regelmatig een dag of twee ergens uitwaaien. Ik zoek plantjes van snijbiet, ben dit jaar veel en lang ziek geweest dus het is nu niet meer zinvol om te zaaien maar plantjes moeilijk te vinden.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je steun. Gelukkig heeft onze relatie het gered. Het is inderdaad niet altijd mogelijk om juist die groente plantjes te vinden die je zoekt, maar we hopen dat je volgend jaar weer tijd vindt om snijbiet vanuit zaad op te kweken.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *