soep van witte bonen, aardappel en salie

soep van witte bonen, aardappel en salie

Zelfs het keukenmeisje heeft niet altijd zin om te koken. Het is ook vaak een kwestie van vooruit plannen. Als je weet dat je een drukke dag hebt en laat thuis bent, ga je niet nog eens een uur kokkerellen. Of als je een borreltje hebt gehad en ietwat luchtiger tegen de levensproblemen aankijkt moet je niet nog aan een recept beginnen waarbij er precies afgewogen moet worden. Een soufflĂ© bijvoorbeeld zou ik dan al helemaal niet doen. Kans op instorting is redelijk aanwezig. Maar ook voor een luie zondagmiddag is een makkelijke maaltijd een aantrekkelijk idee. Natuurlijk, juist op zondag heb je tijd om iets bijzonders te maken maar daar hebben we dus niet altijd zin in. Het keukenMeisje heeft eigenlijk een aantal gerechten achter de hand die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Het toppunt van gemak is een maaltijdsoep en dan het liefste een die je de dag van te voren maakt. Dan kun je op die luie zondag lekker uitslapen, een lange wandeling in het bos of op het strand maken en dan heerlijk uitgewaaid voor de kachel neerploffen. Weer een beetje bijgekomen hoef je alleen maar een lekker brood in de oven te doen en deze soep van witte bonen, aardappel en salie op te warmen. Probeer dan maar eens niet te gaan soezen met zo’n goed gevuld maagje!

Dit heb je nodig voor 4 kommen soep:

ongeveer 450 gram gare witte bonen (1 pot) – 200 gram gerookte spekjes – 1 ui, fijngehakt – 1 kleine winterwortel in dobbelsteentjes – 2 teentjes knoflook in stukjes – 4 aardappels geschild en in blokjes gesneden – 4 blaadjes verse salie – 1 blokje groentebouillon – handje gehakte peterselie – eventueel 4 eetlepels smaakvolle geraspte kaas zoals parmezaan – olijfolie, peper, zout

Bak de spekjes uit in een pan met dikke bodem. Schep de helft van de spekjes eruit. Fruit ui, wortel, knoflook en salie in het spekvet, misschien moet je een scheutje olijfolie toevoegen, kijk maar. Na een paar minuten voeg je de aardappelblokjes toe. Even aanbakken en het bouillonblokje samen met 5 pollepels water (net van de kook af) toevoegen. Even roeren tot het bouillonblokje is opgelost. Laat ongeveer 10 minuten op halfhoog vuur koken tot de aardappelen gaar zijn. Voeg 3/4e van de bonen toe en pureer de soep met de staafmixer. Is de soep te dik? Dan kun je gerust nog met extra water aanlengen. Maak verder op smaak met peper en zout. Voeg dan de rest van het spek en de bonen toe en roer nog even door. Serveer met de peterselie en eventueel de kaas erbij. Lekker met een plat brood uit de oven, geroosterd met knoflook, olijfolie en wat zout.

NB Wil je deze soep maken met de borlottibonen van het tuinMeisje? Zet dan een dag van te voren 250 gram borlottibonen in de week. Kook ze de dag erna in een pan met een bodem gezouten water en bewaar het kookvocht, dit gebruik je in plaats van het water uit het recept. Let wel op dat de soep niet te zout wordt dan.

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *