superfood: 5 gezonde zaden uit eigen tuin

superfood: 5 gezonde zaden uit eigen tuin

In de week van het superfood bij De Meisjes gaat het tuinMeisje superfood eten uit eigen tuin: zaden. Je bent tenslotte een tuinMeisje of niet. Zaden zorgen voor het voortbestaan van de plant. Dat betekent dat alle voedingsstoffen al in de zaden aanwezig zijn, maar dan super geconcentreerd. Het Meisje gebruikt natuurlijk wel biologische zaden. Laat dat duidelijk zijn. Anders weet ze tenslotte niet wat ze eet.

Dit is superfood: 5 gezonde zaden uit eigen tuin.

Pompoenpitten

De zaden van de pompoen hebben de meeste vitamines en mineralen van allemaal. Ze zijn goed voor je blaas en je nieren en pompoenpitten zitten vol met vitamine E, vitamine B en antioxidanten. Dat zelf pompoenpitten drogen niet altijd gemakkelijk is, lees je hier. Pompoenpitten drogen. Wil je pompoen kweken om de zaden te eten dan kun je het beste een naaktzadig pompoen kweken. Nee, die zijn dan niet bloot, maar er zit geen velletje om de zaden waardoor je ze gemakkelijker kunt eten. Zo uit de hand of als snack door ze te roosteren in de oven met een beetje zout, olie en cayennepeper.

Zonnebloempitten

De zonnebloem zelf is natuurlijk al een feest in je tuin en de zaden zijn dat ook. Ze zitten vol met eiwitten en onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn het leveranciers van vitamine B en E en schijnen ze goed te werken op je cholesterolgehalte. Wat wil je nog meer? Het tuinMeisje verwerkt ze in haar zelfgemaakte granola.

Lijnzaad

Dit is het zaad van vlas. Inderdaad het gewone vlas dat ook gebruikt wordt om touw van te maken. Het Meisje vindt het altijd bijzonder dat je zoiets sterks kunt maken van een plant met zulke tere blauwe bloemen. Vlas heeft kleine bruine zaadjes die een beetje nootachtig smaken. Ook deze zaden gaan bij het tuinMeisje door de ontbijtgranen. Lijnzaad reinigt je darmen en bevordert de stoelgang. Vanwege de vele vezels is het wel raadzaam om er genoeg water bij te drinken.

Vlozaad

Dit zijn zaden van een weegbree soort: plantago ovata. Tenminste, zo heeft het Meisjes het geleerd. Op internet circuleren namen van meerdere weegbree soorten. Omdat het hele kleine zwarte zaadjes zijn die op vlooien lijken noemt men het het vlozaad. De plant groeit oorspronkelijk op de Canarische eilanden en in Noord-Afrika maar deze variant van onze wilde weegbree doet het ook prima in jouw tuin. Het zaad werkt laxerend en neemt veel vocht op waardoor je minder honger hebt. Het tuinMeisje verwerkt de zaden in haar zelf gemaakte crackers.

Maanzaad

Dit is zaad van de papaver somniferum. De plant is een sieraad in je tuin en dan zijn de zaden ook nog eens eetbaar. Leuker wordt het niet. Hoewel je er ook weer niet teveel van moet eten, dan wordt de wereld te leuk. De zaden smaken nootachtig en bevatten antioxidanten en vezels. Daarnaast zit er vitamine B in. Maak er eens een lekkere dressing van voor een gezonde salade.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *