tiramisu van sinaasappel en wortel

tiramisu van sinaasappel en wortel

Het keukenMeisje heeft een vriendin met stapels kookboeken. Nu is het zo dat haar vriendin er af en toe ook één wint bij zo’n loterij waar het Meisje zelf niet aan meedoet. Maar, zoals een echte vriendin doet, komt ze zo nu en dan komt met een kookboek aanzetten, of zegt ze dat haar laatste kookboek echt heel fijn is. Ze deelt graag haar kennis met het Meisje. Want het Meisje heeft weinig kookboeken. En nee, ze hoeft ook niet te gaan meespelen met diezelfde loterij waar haar vriendin de kookboeken wint. Het keukenMeisje zou waarschijnlijk alleen maar boeken over motoren of houtbewerking winnen. Als ze al in de prijzen zou vallen. Het Meisje dacht sowieso dat het een beetje over was met de kookboeken sinds de komst van internet en alle foodbloggers. Zoek je inspiratie? Even googelen, dan vind je altijd wel wat. Maar nu heeft ze van die vriendin een kookboek te leen gekregen, ter inspiratie. En warempel, het Meisje wordt geïnspireerd. In de ‘Groente Bijbel’ van Mari Maris staan naast algemene uitleg over de groentes leuke, simpele groenterecepten. Soms heel bekende maar ook zeker zo vaak verassende recepten. Niet te moeilijk en juist ook met groentes die je misschien niet bij de supermarkt om de hoek zult vinden maar zeker wel in je eigen moestuin kunt kweken. Zonder mooie foto’s maar dusdanig helder en inspirerend geschreven dat je die niet mist. Helaas moet het Meisje het boek weer teruggeven, dat is nu eenmaal het principe van lenen. Je kunt het niet houden. Ze zal dus naar de boekwinkel moeten togen om haar eigen exemplaar aan te schaffen. Ook fijn, daar mag je tenminste de kookspetters op de bladzijdes laten zitten. Er is één recept van Maris wat het Meisje alvast met jullie wil delen: tiramisu van sinaasappel en wortel. Aangepast naar de smaak van het keukenMeisje en toch net een beetje anders dan het origineel. Als je dat wilt weten zul je ook naar de boekwinkel moeten…

Dit heb je nodig voor een Tiramisu voor 6-8 porties:

1 citroen, het sap en de geraspte schil – 250 gram geraspte wortel – 200 gram suiker – 500 ml verse sinaasappelsap – 250 ml slagroom – 250 gram mascarpone – 2 pakken lange vingers – 3 eetlepels geroosterde amandelschaafsel

Doe de citroenschil samen met het citroensap, de geraspte wortel, suiker, 150 ml sinaasappelsap en een snufje zout in een pannetje. Laat de suiker smelten en draai dan het vuur hoog. Blijf roeren en laat het geheel inkoken. Je ziet dat de wortel mooi geglaceerd wordt. Wanneer je een stroperige, plakkerige massa hebt kun je de wortel (van het vuur af) pureren met de staafmixer tot een dikke jam. Laat nu afkoelen. Schenk het sinaasappelsap in een kom of bakje en haal er een voor een de lange vingers door. Zorg dat de koekjes genoeg sap opnemen maar ook niet papperig worden, even opletten dus! Bedek de bodem van een platte schaal ermee. Klop nu de slagroom stijf. In een andere kom roer je de mascarpone even los en meng daarna met de afgekoelde jam. Vouw het mascarponemengsel voorzichtig door de opgeklopte room, zorg dat het een luchtig mengsel blijft. Verdeel er daarna een laag van het roommengsel over de lange vingers heen. Herhaal dit tot de koekjes en de room op zijn. Je sluit af met een roomlaag. Daaroverheen strooi je het amandelschaafsel. Zet nu je dessert in de koeling en laat het een paar uur opstijven.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *