tuinbonen

tuinbonen

Kan een moestuin je denkwijze veranderen? Soms wel. Bij het Meisje is dat in iedere geval gelukt. De tuinboon was voor het Meisje de enige oneetbare peulvrucht. Taaie grauwe dingen. Dikke vellen. Weeë smaak. Natuurlijk weet ze dat je tuinbonen ook dubbel kunt doppen, maar daar is ze te lui voor. Afijn, geen probleem. Er waren genoeg andere peulvruchten om van te genieten.

Lipbloemen

Totdat het Meisje vrijwilligerswerk ging doen op een biologische tuinderij. Op haar eerste dag, nog heel vroeg in het voorjaar, zag ze een ongewone plant staan. Ver voor de akker. Prachtige lipbloemen in wit en blauw. Sowieso haar favoriete kleuren als het om planten gaat. Nieuwsgierig als het Meisje is, moest ze natuurlijk direct weten wat voor groen dat was. Een tuinboon. Een tuinboon zover voor de tuinderij? Ja. Die had zichzelf daar neergezet. Misschien met behulp van een vogel, maar toch.

Eigengereide planten

Bij planten heeft ze daar altijd een zwak voor. Ze is nogal een gestructureerd typje dus haar tuinborders zijn volgens schema bedacht en beplant. Daarna mag de natuur zijn werk doen. Dat is ook het aantrekkelijke van tuinieren. Van tevoren bedenken hoe jouw borders er uit gaat zien en daarna volgen die eigengereide planten hun eigen plan. Als ze vervolgens zelfs in staat blijken om over de vijver te springen of aan te komen waaien vanaf de buurtuin dan vindt het Meisje dat ze daarvoor beloond moeten worden. Dan mogen ze blijven staan.  Ok, binnen haar grenzen. Dat dan weer wel.

2 Maanden later hielp het Meisje bij de oogst en kreeg ze een paar tuinbonen mee naar huis. Wat waren die onwijs lekker. Vers, fris lichtzoet. Ze was om. Verkocht.

Tuinbonen kweken

De teelt is gemakkelijk. Ze kunnen overal tegen. Gelukkig maar, want het tuinMeisje is nogal gemakzuchtig. Tuinbonen zaai je al vroeg in het jaar.  Zaai een vingerkootje diep. Potgrond, tuingrond, klei, zandgrond. Het maakt niet uit. Het enige probleem waar je als tuinier mee geconfronteerd kunt worden, zijn luizen.

Luizen

Zwarte bonenluis. Daar word je niet vrolijk van. Ga ze te lijf  door de toppen uit de bonen te halen na de 8e bloemtros. Deze bonen toppen zijn heerlijk in een omelet of een frittata. Bakken met een teentje knoflook en daarna het ei erbij. Ook weer dat zalige zoetige. Zonder tuinbonensmaak. Vreemd genoeg. Oogst de bonen zodra ze naar beneden gaan hangen. Dan kun je ze gemakkelijk van de plant trekken. Eet ze binnen een paar dagen. Dan zijn ze het lekkerst.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *