vijgen in de tuin en in de keuken

vijgen in de tuin en in de keuken

Het tuinMeisje heeft een zwak voor Mediterrane planten. Niet altijd even handig. Deze planten hebben naast een warme zomer zeker een zachte winter nodig. Onder de 5 graden is eigenlijk al een no-go. En hoewel de Elfstedentocht alweer een poosje niet gereden is halen we die 5 graden grens toch elk jaar met gemak.

Dan toch gewoon groen planten wat beter bestand is tegen ons klimaat? Maar dat is veel minder leuk. Aan die mediterrane planten hebben de Meisjes bovendien fijne zomer herinneringen. En vaak gaat het ook gewoon goed. Zo heeft het keukenMeisje een prachtige Oleander en het tuinMeisje al jaren een vijg. De vijg vormt een prachtig klein boompje en is blij, zelfs in ons klimaat. De vruchten van de vijg zijn bijvangst, ze worden niet altijd rijp helaas. Maar de vijg heeft prachtig blad. Blad dat instant zoete herinneringen oproept aan zon, aan wijngaarden en aan eten wat je ter plekke plukt of oogst.

Vijgen snoeien

Een van de eerste planten die zijn blad laat vallen is vaak de vijg. Dat betekent dat er werk aan de winkel is. Je vijg gaat in winterslaap en dat is het beste moment om hem te snoeien. Snoeien op een later tijdstip kan ook, maar dan scheidt hij uit de takken en de stam een melkachtig sap af. Hij bloedt. Dit ‘bloed’ irriteert op je huid dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken.

Je hoeft overigens niet te snoeien, maar dan krijg je een totaal uit de krachten gegroeid stakerig ding in je tuin, want een vijg heeft een bizarre groeikracht. Een meter per jaar is niets voor een vijg. Ook leuk zo’n snel boompje, maar voor je het weet heb je een boom van 10 meter in de tuin staan die geen enkele vrucht draagt. Daar kan het Meisje over mee praten. Die is jarenlang blij geweest met alleen maar blad . Wil jij dit niet, dan zit er maar 1 ding op: snoeien. Dit snoeien dien je met enige aandacht te doen. Wil je net als het tuinMeisje een vijgenboom, zorg er dan eerst voor dat je vijg een stam krijgt. Zoek een mooie rechtopgaande tak uit en laat die staan. Alle andere takken snoei je weg. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe takken. Deze takken kort je in de jaren daarop iedere keer voor de helft in. Zorg er daarbij voor dat je daar snoeit waar een knop naar buiten groeit. Zo moet je na een jaar of vier een boompje krijgen met een open kroon. Vijgen houden namelijk, net als deMeisjes, van zonnebaden en door het bladerdek open te snoeien krijgen de vijgen meer zon.

Vijgenblad eten 

Het blad van een vijgenboom is groot, majestueus en handvormig en biedt schaduw. Hoe fijn in de zon. Wist je dat je het blad ook eetbaar is? Je kunt het drogen en er thee van zetten, maar je kunt het ook zo van de boom plukken en vullen met vis. Daarna even op de barbecue of in de oven en je hebt een heerlijke zachte vis die profiteert van het lichtzoete en frisse aroma van het blad. Vooral witvis krijg hier veel meer smaak van.

De vruchten zijn voor het meisje dan wel de bijvangst, maar wat een bijvangst. Zoet en vlezig vruchtvlees met miljoenen pitjes die je weer kunt zaaien om nieuwe vijgenbomen te kweken. Dat heeft het tuinMeisje overigens nog nooit geprobeerd, maar het zou moeten kunnen.

Vijgen zijn gezond

Vijgen zijn supergezond vanwege de vele verschillende vitamines, de vezels en de mineralen die het vruchtvlees bevat. Er zijn nogal wat soorten vijgen. De kleur van de vruchten hebben vele schakeringen tussen donkergroen en donkerbruin en alle vijgen verzamelen zich onder de naam: ficus carica. De ene doet het in ons klimaat echter beter dan de andere. Zelf heeft het Meisje geen idee welk ras ze heeft, dat is het nadeel van planten cadeau krijgen, maar “Brown Turkey” schijnt de meeste winters te overleven en heeft als bonus prachtige donkere vruchten.

Vijgen oogsten 

Als je vijgen nog felgroen zijn kun je ze beter plukken. Die gaan het niet meer redden en vragen onnodig veel energie van je boom. Vijgen die wel kleuren, oogst je als ze een beetje zacht worden en gaan hangen. Je kunt het zien aan de onderkant van de vijg, die gaat heel licht openstaan. Dan moet je snel zijn. Snel oogsten, snel eten of snel invriezen. Bewaren is er niet bij.

Vijgen in de tuin en in de keuken

Onrijpe vijgen 

Helaas blijf je vaak met onrijpe vijgen zitten. De Meisjes vroegen een oplossing voor deze groenen vruchten. Er werd ze een Grieks recept voor gesuikerde vijgen aangereikt: glyko sykalaki. Dat leek het tuinMeisje het allerlekkerst. Haar Grieks is allerbelabberdst maar ze vond al snel een Engelstalig recept. Vol met gemakkelijke aanwijzingen en foto’s.

Onrijpe vijgen bevatten een kleverig melkwit sap. Het Meisje droeg dan ook latex handschoenen bij de verwerking van haar vijgen. De kleverige vlekken op potten en pannen waar de half Griekse Lulu in het recept over schrijft, waren voor het tuinMeisje geen probleem. Deze verwijderde ze gemakkelijk met een beetje wasbenzine. Het Meisje moest er een beetje tijd in stoppen, maar toen had ze ook wat. Heerlijke gesuikerde vijgen. Lekker bij ijs of een stukje cake.

Vijgen op Port

heb je wel vijgen en genoeg ook, maak dan eens vijgen op Port, zo zalig! Maak ze nu alvast, dan zijn de vijgen in de winter dronken, zoet en sappig! Het kost bijna geen tijd, is niet moeilijk en na een beetje geduld heb je maximaal resultaat.

Dit heb je nodig voor een weckpot van 1 liter:

de weckpot zelf – ongeveer 6 verse vijgen – 2 kaneelstokjes – 3 kruidnagels – 1 vanillestokje –  schil van halve sinaasappel – 400 gram suiker – Port (Het meisje gebruikt Tawney port, deze is minder zoet dan Ruby port. Maar het kan allebei. Als extra smaakmaker kun je er nog een klein scheutje rum bijdoen.).

Snij de vijgen aan de bovenkant kruislings in en doe ze in de weckpot met de specerijen. Giet de suiker er over heen en vul daarna af met de port. Zet de pot op een zonnige plek en schudt elke dag even tot de suiker is opgelost. Laat minimaal 8 weken staan voor een lekker likeurtje.

 

vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

vijgen op port, lekker voor in de wintermaanden

Liever iets anders met de vijgen maken?  sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen is een feestelijk dessert wat prima voor te bereiden is.

sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen

sinaasappelroomijs met kaneel en verse vijgen

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblogs over vijg snoeien en het algemene blog over vijg. De recepten komen uit de keukenblogs over  en sinaasappelroomijs met verse vijgen en recept voor onrijpe vijgen. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie en leesplezier!

pinterest

2 Reacties

  1. dirk van der donck

    bedankt voor deze nuttige tips!!

    Reageren
    1. Reny

      Graag gedaan! Liefs van De Meisjes.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin