zaai top 5 in augustus

zaai top 5 in augustus

Het is alweer bijna augustus. Ongelooflijk hoe snel de maanden elkaar opvolgen. Zo begint het tuinMeisje nog met frisse moed aan een nieuw moestuin seizoen en zo is ze alweer halverwege. Het tuinMeisje heeft bij augustus een dubbel gevoel. Nu kan er volop geoogst worden. Daar is ze al die maanden voor aan het werk geweest. De zomer is in volle gang. Het beste weer moet nog komen, tenminste dat hoopt ze ieder jaar weer. De dagen worden echter alweer korter. En dat is nu net wat ze zo vervelend vindt. Dat is natuurlijk al vanaf 21 juni het geval. Die datum klopt dan ook niet in de optiek van het Meisje. Het kan toch niet de langste dag van het jaar zijn als de zomer nog moet beginnen? Misschien moeten we met ons allen in opstand komen. Een actiegroep beginnen. Op de barricaden! Maar ja. Daar is het dan weer te warm voor. Bovendien heeft het tuinMeisje in het begin van haar grote mensen carrière al geleerd dat je je vooral druk moet maken om dingen die je kunt veranderen. Daar hoort een verandering van de meteorologische kalender vast niet bij.

Het tuinMeisje geeft er dus aan toe. In augustus dien je als moestuinder bezig te zijn met het najaar. Zo ook het Meisje. Als ze nu zaait plukt ze daar in het najaar de vruchten van. Letterlijk. En dat doet ze graag.

De Meisjes stellen een zaai top 5 voor je samen voor de maand augustus.

Kropsla

Dit is iets lastiger om te zaaien dan pluksla maar iets lastiger betekent nog steeds dat het gemakkelijk is. In dit geval. Zaai uit op de plaats van bestemming of zaai ze uit in een pot. Besluit je tot het laatste, plant dan de zaailingen na een paar weken in de volle grond. Sla heeft zo’n 30 cm rondom nodig om te kunnen groeien. Als je de eerste optie hebt gekozen knip dan de plantjes af die je niet kunt behouden omdat de sla anders te weinig ruimte heeft. De afgeknipte zaailingen hoef je niet weg te gooien. Ze kunnen prima door de salade.

Nieuw Zeelandse spinazie

Het alternatief voor spinazie in de zomer. Gewone spinazie schiet snel in bloei bij hoge temperaturen. Vandaar dat je dit pas weer na de zomer zaait. Nieuw Zeelandse spinazie heeft daar geen last van en smaakt hetzelfde. Een prima alternatief dus. De zaden van de Nieuw Zeelandse spinazie week je eerst een nachtje in water want het zijn dorstige types. Daarna zaai je op een rijtje in de aarde of gewoon in een pot. Het zaad komt een beetje onregelmatig op dus heb geduld. Het komt goed.

Snijbiet

Het tuinMeisje is dol op snijbiet. Al was het alleen al vanwege de kleur. Snijbiet is verkrijgbaar in alle schakeringen tussen geel en brandweerauto rood. Uitzaaien in een potje of direct in de volle grond zaaien. Oogsten kan nog ver in de winter en in sommige gevallen de hele winter door.

Worteltjes

Als je snel bent en niet tot eind augustus wacht kun je nog worteltjes zaaien. Het tuinMeisje zaait in augustus nog Amsterdamse worteltjes. Gewoon oranje en lekker zoet. Worteltjes hebben losse grond nodig anders moeten ze zich in allerlei bochten wringen om te groeien. Wat ze dan ook doen. Op een rijtje zaaien. Licht met aarde bedekken en de grond vochtig houden. Een worteltje heeft ongeveer 5 cm rondom nodig om een fijne wortel te worden. De rest van de zaailingen knip je dus weg.

Viooltjes

Denk ook eens aan eetbare bloemen. Viooltjes zien er gezellig uit in je moestuin. Ruiken heerlijk en zijn ook nog eens heel erg lekker. Viooltjes kun je nog net zaaien in augustus. Nu zaaien en volgend voorjaar een prachtige, met bloemen opgemaakte, salade op je bord. Alle viooltjes zijn eetbaar. Je moet je alleen afvragen of je alle viooltjes wilt eten. De kans is groot dat viooltjes die je in het tuincentrum koopt, bespoten zijn. Als je viooltjes zelf zaait weet je zeker dat ze gifvrij zijn. Zaaien en uitdunnen zodat je de sterkste viooltjes overhoudt. Makkelijk toch?

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *