zaai top 5 in mei

zaai top 5 in mei

Mei is de beste moestuinmaand om te zaaien. Zeker als je voorzaaien in de vensterbank teveel gedoe vindt. Het tuinMeisje begrijpt dat volledig. Zelf moet ze in februari al met haar groene vingers aan de slag. Dat kan gewoon niet anders. Maar haar vensterbanken worden voller en voller en dat ziet er helemaal niet zen uit. Nee dat ziet er uit als bende. Bovendien gaat er bij het watergeven nog weleens iets mis. Dan heeft ze de aarde niet alleen in de potjes maar ook er buiten.

Goed, het Meisje is dus eveneens blij als ijsheiligen voorbij is. Blij, als de katholieke heiligen St. Mamertus, St. Panratius, St. Servatius en St. Bonifatius eindelijk hun naamdagen hebben gevierd. Dit doen ze van 11 tot en met 14 mei. In de moestuin zijn deze dagen heilig. Om maar even in de terminologie te blijven. De kans op overgang naar extreem koud weer is na ijsheiligen kleiner, waardoor de mogelijkheid dat je net gezaaide groen het overleeft aanzienlijk groter is. Niet onbelangrijk.

De zaai top 5 in mei voor de tuin van De Meisjes.

Italiaanse bonen

Deze hebben het net iets kouder dan Nederlandse bonen. Het tuinMeisje zaait dit jaar stoksnijbonen Trionfo Violetto. Deze plant bloeit met lila-roze bloemen. Deze groeien uit tot schitterende paarse bonen van zo’n 25 centimeter. Je zaait de bonen 3 centimeter diep rondom een steun. Of maak een wigwam van 4 bamboestokken die je bovenaan aan elkaar bindt.

Courgette

Courgette zaai je vanaf half mei direct buiten. Ook de courgette uit je AH moestuintje.  Houd veel afstand tussen de zaden. Een courgette heeft ongeveer 1 vierkante meter groeiruimte nodig. Leg het zaad op zijn kant om zeker te weten dat je niet ondersteboven zaait. Bedek de zaden met 1 centimeter aarde en de rest gaat vanzelf.

Boerenkool

Het duurt even voordat je boerenkool kunt oogsten maar het is echt de moeite waard. Tegen die tijd is het winter en staat er bijna niets meer op de moestuin. Dan ben je heel blij dat je in mei boerenkool hebt gezaaid. Zaadje in de aarde. 1,5 Centimeter aarde erover heen en klaar. Het tuinMeisje zaait dit jaar 2 soorten door elkaar. Een rode Redbor 1 en een groene Westlandse winter. Dat gaat er vast heel gezellig uit zien.

Agastache

Niet eetbaar. Wel goed tegen de koolvlieg en hij ruikt naar drop. Vandaar de Nederlandse benaming dropplant. Het Meisje kan niet wachten. Ze zaait agastache tussen de rode en de groene boerenkool. Deze combinatie moet een lust voor het oog worden.

Snijbiet

Ook al zo onmisbaar. Vorig jaar zaaide het tuinMeisje knalrode snijbiet die de hele winter heeft overleefd. Ze heeft er deze week nog frittata van gemaakt. Dit jaar wil ze een roze snijbiet naast haar boomspinazie zetten. Alleen al vanwege de kleurcombinatie. Beiden groen met roze. Eten van eigen tuin moet tenslotte niet alleen lekker zijn. Het moet er op je bord èn tijdens het groeiproces smaakvol uit zien. Het groeien duurt tenslotte veel langer dan het opeten.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *