zaailingen uitdunnen

zaailingen uitdunnen

Daar liggen ze dan. Op een rijtje naast elkaar. Ranke lijfjes. Vol overgave op weg om heerlijke groente te worden. Hier zijn ze voor gemaakt. Voortplanting. Nieuw leven. Ze zien er heel wilskrachtig uit. Toch wordt hun leven in de kiem gesmoord. Letterlijk. Het Meisje maakt op brute wijze een einde aan hun leven. Ze heeft er een hekel aan: zaailingen uitdunnen. Ze kan het bijna niet aanzien en toch moet ze hard zijn. Een hart van steen hebben. Anders heeft ze straks helemaal geen groente. Alleen de sterkste planten mogen overblijven. Niet the survival of the fittest. The survival of the strongest.

Als je zelf tuiniert herken je het vast. Zaailingen uitdunnen druist in tegen je groene hart. Het is een rotklus. Helaas een noodzakelijke rotklus.

Hoeveel zaden moet je zaaien

Niet elk zaadje ontkiemt. Je zult dus meer zaden moeten zaaien dan het uiteindelijke aantal planten dat je wilt kweken. Het tuinMeisje houdt één uit drie of één uit vier aan. Als ze vijf broccoliplanten van haar postzegeltuintje wil oogsten, zaait ze er vijftien. Dit betekent dat ze er in ideale omstandigheden tien broccoli zaailingen tussenuit moet halen. Meestal minder.

Als het Meisje alle kiemplantjes laat staan die opkomen, blijft er niet genoeg ruimte voor de planten over om te kunnen groeien. Ze zullen elkaar verstikken, verdringen en uiteindelijk allemaal ten onder gaan. Tja. Dan heeft ze nog haar doel niet bereikt.

Wanneer moet je zaailingen uitdunnen

Je begint met uitdunnen zodra de plantjes twee bladparen hebben. Later mag ook. Eerder is niet handig. Dan kun je nog niet zien welk plantje het sterkst is. Er is een vuistregel. Kijk op het pakje met zaden hoeveel ruimte de plant nodig heeft en haal alle tussenliggende zaailingen weg.

Het Meisje doet het anders. Zij is voorbereid op tegenslagen in de tuin. Die zijn er nu eenmaal altijd. Ze haalt dan ook eerst de helft van de zaailingen weg. De planten staan dan nog iets te dicht op elkaar, maar in de loop van het seizoen komen er altijd ongenode gasten die mee willen eten van haar groente. Slakken, rupsen of veenmollen. In dat geval houdt ze zelf tenminste ook nog iets over.

Staan de planten elkaar op een gegeven moment echt in de weg, dan dunt ze nog een tweede keer uit.

Hoe dun je zaailingen uit

Je kunt op verschillende manieren zaailingen uitdunnen. Afknippen is het gemakkelijkst. Zeker bij bietenzaadjes is dit aan te raden. Uit bietenzaden komen meerdere zaailingen op. Het zaad is een klompje. Een kluwen van zaadjes. Als je bij dit soort zaad de kiemplantjes eruit trekt, heb je onbedoeld teveel zaailingen in je hand.

Heb je geen bietjes, dan kun je kun je de kleine plantjes met de hand uitdunnen. Trek de plantjes voorzichtig tussen duim en wijsvinger  uit de grond. Zo beschadig je de andere zaailingen niet.

Kun je het niet over je hart verkrijgen om de plantjes weg te halen? Doe het dan extra voorzichtig en gebruik een stokje of een chopstick om de zaailingen met zoveel mogelijk wortel uit de aarde te halen. Als je snel bent, kun je ze elders opnieuw planten.

Zaailingen eten

Toch sterven de zaailingen in de tuin van het Meisje niet voor niets. Ze gaan mee naar huis. Naar de keuken. Het Meisje neemt een vochtige theedoek mee naar de tuin. Daar legt ze tijdens het werk de zaailingen op, waardoor ze vochtig bijven. Deze miniplantjes zijn namelijk super lekker. Vol met evenveel smaak als een volwassen plant. Heerlijk over de salade, in een omelet of als onderdeel van een quiche. Deze zaailingen komen gelukkig niet voor niets voortijdig aan hun einde. Ze belanden, net als hun volwassen broertjes en zusjes, in de maag van De Meisjes.

Ben je op zoek naar goedkope manieren om te zaaien? Lees dan dit blog eens.

zaaien met afval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin