zaailingen uitdunnen

zaailingen uitdunnen

Daar liggen ze dan. Op een rijtje naast elkaar. Ranke lijfjes. Vol overgave op weg om heerlijke groente te worden. Hier zijn ze voor gemaakt. Voortplanting. Nieuw leven. Wilskrachtig zien ze er uit ook. Toch wordt hun leven in de kiem gesmoord. Letterlijk. Het Meisje maakt op brute wijze een einde aan hun leven. Ze heeft er een hekel aan: zaailingen uitdunnen. Ze kan het bijna niet aanzien en toch moet ze hard zijn. Een hart van steen hebben. Anders heeft ze straks helemaal geen groente. Alleen de sterkste planten mogen overblijven. Niet the survival of the fittest. The survival of the strongest.

Als je zelf tuiniert herken je het vast. Zaailingen uitdunnen druist in tegen je groene hart. Het is een rotklus. Helaas een noodzakelijke rotklus. Niet elk zaadje ontkiemt. Je zult dus meer zaden moeten zaaien dan het uiteindelijke aantal planten dat je wilt kweken. Het tuinMeisje houdt 1 uit 3, 1 uit 4 aan. Als ze 5 broccoliplanten van haar postzegeltuintje wil oogsten dan zaait ze er 15. Dit betekent dat er in ideale omstandigheden 10 broccoli zaailingen tussenuit moet halen. Meestal minder.

Als het Meisje alle kiemplantjes die opkomen laat staan, blijft er niet genoeg ruimte voor de planten over om te kunnen groeien. Ze zullen elkaar verstikken, verdringen en uiteindelijk allemaal ten onder gaan. Tja. Dan heeft ze nog haar doel niet bereikt.

Wanneer moet je zaailingen uitdunnen

Je begint met uitdunnen zodra de plantjes 2 bladparen hebben. Later mag ook. Eerder is niet handig. Dan kun je nog niet zien welk plantje het sterkst is. Er is een vuistregel. Kijk op het pakje met zaden hoeveel ruimte de plant nodig heeft en haal alle tussenliggende zaailingen weg.

Het Meisje is echter voorbereid op tegenslagen in de tuin. Die zijn er nu eenmaal altijd. Ze haalt dan ook eerst de helft weg. De planten staan dan nog iets te dicht op elkaar, maar in de loop van het seizoen komen er altijd ongenode gasten die mee willen eten van haar groente. Slakken, rupsen of veenmollen. In dat geval heeft ze in ieder geval nog iets over.

Staan de planten elkaar op een gegeven moment echt in de weg, dan dunt ze nog een tweede keer uit.

Hoe dun je zaailingen uit

Je kunt op verschillende manieren zaailingen uitdunnen. De gemakkelijkste is afknippen. Zeker bij bietenzaadjes is dit aan te raden. Uit bietenzaden komen meerdere zaailingen op. Het zaadje is een klompje. Een kluwen van zaadjes. Als je bij dit soort zaad de kiemplantjes eruit trekt, heb je onbedoeld teveel zaailingen in je hand.

Je kunt de kleine plantjes ook met de hand uitdunnen. Trek de plantjes tussen duim en wijsvinger voorzichtig uit de grond zodat je de overige de zaailingen niet beschadigt.

Kun je het niet over je hart verkrijgen om de plantjes weg te halen? Doe het dan extra voorzichtig en gebruik een stokje of een chopstick om de zaailingen met zoveel mogelijk wortel uit de aarde te halen. Als je snel bent kun je ze elders opnieuw planten.

Toch sterven de zaailingen in de tuin van het Meisje niet voor niets. Het Meisje neemt een vochtige theedoek mee naar de tuin. Daar legt ze tijdens het werk de zaailingen op. Deze miniplantjes zijn namelijk super lekker. Vol met net zoveel smaak als een volwassen plant. Heerlijk over de salade, in een omelet of als onderdeel van een quiche. Gelukkig komen deze zaailingen niet voor niets voortijdig aan hun einde. Ze komen net als altijd, in de maag van De Meisjes terecht.

Ben je op zoek naar goedkope manieren om te zaaien? Lees dan dit blog eens.

zaaien met afval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *