zelf gember kweken

zelf gember kweken

Geen gember. Hoezo geen gember? Dat is onmogelijk. De nood is hoog. Gember is haar redding. Haar boei. Haar wens op een snel herstel. Het is weer eens zover. Het Meisje lijkt een soort omgekeerd Kortjakje. Doordeweeks werken en in het weekend ziek. Haar lichaam produceert zoveel snot dat het niet meer weg te krijgen is. Ze snuit de ene na de andere zakdoek vol, maar het helpt geen moer. Haar bijholtes zitten vol en het snot smeedt plannen om uit haar ogen en oren te kunnen komen.

Zelfgemaakte gember thee doet dan wonderen. Gember zit vol met vitamines en mineralen, maar bevat ook de organische verbinding gingerol, die tijdens het drogen verandert in shogaol. Shoagol werkt pijnstillend en weerstand verhogend. Daarnaast bevat gember zingibain. Dit enzym verhoogt de weerstand, en werkt ontstekingsremmend. Vandaar dat gember haar reddingsboei bij ziekte is. En dan beweert die snotneus van de groenteafdeling dat het niet te koop is. Al weken niet. Wat nu?

Geen gember in de supermarkt

Er is inderdaad een probleem met de aanvoer van gember. De Chinese gember van het vorige seizoen was kwalitatief niet geweldig. Vorige week kwam daar de viering van het Chinese Nieuwjaar overheen. Dan liggen de fabrieken stil en wordt de nieuwe gember oogst niet verwerkt.

Gelukkig wordt er nog biologische gember uit Peru geïmporteerd, die ze alleen bij een gespecialiseerde groente- en fruitzaak kan kopen. Ze betaalt er de hoofdprijs voor, maar ze moet iets.

Ze haat deze afhankelijkheid. Kan ze voortaan misschien zelf gember kweken? Natuurlijk kan ze dat. Februari is er zelfs een ideale maand voor.

Zelf gember kweken

Het Meisje mijdt tot nu toe de exotische gewassen omdat ze tuiniert zonder kas. Dan ben je afhankelijk van het Nederlandse klimaat en dus beperkt. Maar zelf gember kweken kan wel. Als je het maar voor een deel binnen doet. Het duurt nog tot de volgende winter voordat je kunt oogsten, maar ook dat is mogelijk.

Gember ofwel zingiber officinalis houdt van warmte, van vocht en van mest. Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden.

De biologische gember uit Peru is haar start. Gember is een wortelstok. Zelf gember kweken is gemakkelijker als je deze eerst laat voorkiemen. De kleine knobbeltjes op de wortel, waar misschien al een beetje geel doorheen schemert, worden de nieuwe scheuten die de plant gaan vormen. Heb je een grote wortelstok gekocht? Breek deze dan eerst in kleinere stukjes. De delen zonder ogen, snijd je in stukjes van 1 cm en vries je in. Voor het geval er weer problemen zijn met de aanvoer.

Leg de delen van de wortelstok waar wel ogen aan zitten, in een schaaltje met water vlakbij de verwarming. Zet daar een glas of vaas overheen zodat je een minikasje in de vensterbank hebt staan. Nu heb je een paar weken geduld nodig totdat je de eerste knobbeltjes groen ziet worden. Wacht dan nog heel even totdat het groen ook echt scheuten gaat vormen. Daarna kan de plant opgepot worden en naar buiten. Tegen die tijd is het al mei.

Zover is het nog lang niet. Het is februari. En het is maandag. De dag waarop de opdrachtgevers van het Meisje weer smachtend op de komst van het Meisje wachten. Gelukkig ook dag waarop het Meisje weer beter is. Dankzij haar gemberthee. Gemberthee die de komende winter van eigen kweek is. Ze kijkt ernaar uit.

Ben je benieuwd naar het recept van de onovertroffen gemberthee van De Meisjes? Dat vind je hier.

Gemberthee met citroen en honing

Gemberthee met citroen en honing

pinterest

8 Reacties

  1. suzigirl

    Beste Reny,

    Het lijkt mij een heel gedoe om gember te telen.
    Is er dan geen simpeler manier, bvb door zaad ? En zo ja waar koop ik de zaden ?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat ons klimaat er niet geschikt voor is. Het seizoen in onze klimaatzone is vast te kort om eerst uit zaad een wortelstok te keken en vandaar uit verder te vermeerderen.

      Reageren
  2. Carolien

    Meisjes, momenteel bij de Jumbo biologische reuzegember wortel! Ik wist niet wat ik zag zulke grote gemberwortels! Just in case. Sterkte, groet, Carolien

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ha dank voor de tip. Dat was nu net wat we zochten.

      Reageren
  3. Marleen

    yes…! Ga ik ook proberen.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Succes! Houd je ons op de hoogte?

      Reageren
  4. Willeke

    Bij de Aldi lag nog veel gember en nog biologisch ook.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Die hadden we moeten hebben! Blijkbaar hebben wij de verkeerde grootgrutter 😉

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *