zevenblad

zevenblad

Help! Waar komt al dat onkruid vandaan? En waarom groeit onkuid sneller dan sierplanten? Dat is toch oneerlijk? Het tuinMeisje moet het onder ogen zien. Ze is het zevenblad niet meer de baas.

Het Meisje had vorig jaar een klein knieprobleempje. Dat kleine probleempje groeide in een paar maanden uit tot een onoverzichtelijk en groot probleem. Niet handig voor een tuinMeisje. Een beetje bukken ging nog wel. De planten die in bakken stonden werden goed verzorgd want ze moest toch ergens aan frunniken met haar groene vingers. Maar op de grond knielen, een beetje in de aarde wroeten of onkruid wieden, dat was er niet bij. Balen! Die krukken zaten in de weg. Een heel tuinseizoen naar de gallemiezen. Het zevenblad heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en tiert inmiddels welig.

Nu heet zevenblad niet voor niets tuinmansverdriet. Of in dit geval tuinMeisjesverdriet. Het is onkruid dat je nooit volledig uit je tuin kunt verwijderen. Hoe goed je ook je best doet. Wees dus op je hoede als je een stekje krijgt aangeboden. Ziet je gift er uit als op de foto en tel je zeven blaadjes aan het onderste blad? Zo snel mogelijk in de vuilnisemmer. Tenzij je van een groene tuin houdt natuurlijk. Slechts gevuld met zevenblad. Dat kan. Het is namelijk helemaal geen lelijke plant. In het voorjaar steekt deze kleine kolonisator met fris groen blad zijn kopjes boven de aarde. In juni en juli bloeit hij met prachtige witte schermen. Net fluitenkruid. Heel schattig.

Het probleem zit echter onder de grond. Daar heeft zevenblad kruipende uitlopers. En die woekeren. Deze uitlopers vormen binnen de kortste keren een uitgebreid wortelstelsel dat je hele tuin annexeert. Probeer het er niet uit te trekken want dan reageert zevenblad met dubbele kracht. Voorzichtig spitten met een vork? Zinloos. De wortels breken gemakkelijk af waardoor het je nooit lukt om deze helemaal te verwijderen. Een ieniemienie klein stukje wortel is al genoeg voor het begin van een nieuw kolonisatietraject. Uiteraard kun je de hele tuin afgraven, maar daar heb je waarschijnlijk niet zo’n zin in.

Net zomin als het tuinMeisje. Er zit dus nog maar 1 ding op. If you can’t beat it, join it. Het Meisje gaat zevenblad eten. En drinken. En nog meer eten. Zevenblad is namelijk heel gezond. Het zit vol vitamine C en een aantal belangrijke mineralen. Zo slaat het Meisje twee vliegen in 1 klap. Het blad is te bereiden als spinazie dus ze gaat het als groente eten of als stamppot. Ze gooit het door de salade en maakt er een frittata van.

Daartoe knipt ze de blaadjes net boven de aarde af. Iedere keer opnieuw. Net zolang totdat het zevenblad het opgeeft. Volgens de theorie raakt de plant uitgeput doordat het elke keer opnieuw blad moet aanmaken. Maar dat duurt lang. Dat geeft niet. Zeker niet zolang het Meisje er intussen iets lekkers voor terug krijgt. Tijd voor een kopje zevenblad thee.

 

 

 

 

 

 

 

 

pinterest

3 Reacties

  1. Jolande

    Leuk stukje! Geduld is inderdaad de beste remedie tegen zevenblad! Ik heb last van speenkruid. Heeft het tuin meisje daar ook een tip voor?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ja, speenkruid. Misschien wel een goed onderwerp voor een nieuw blog. Dank voor het idee! Speenkruid is ook al zo’n lastig onkruid. Maar er is goed nieuws. Van speenkruid zijn alle delen eetbaar. Zeker vroeg in het jaar. Zelfs die lastige wortelbolletjes die overal heen rollen als je de tuin van speenkruid probeert te ontdoen. Later in het jaar wordt er een gifstof aangemaakt. Houd de bloeitijd als grens aan. Dan kan het niet mis gaan.

      Reageren
  2. Pingback: de Fransen zijn dol op paardenbloemen - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *