zoete cadeautjes uit de Moestuin

Zoete cadeautjes uit de moestuin

In een poging de zomer vast te houden vertrokken de Meisjes naar het zuiden. Het zonnige zuiden, hoopten ze. Ze waren nog niet klaar voor de herfst. Voor kolen, pompoen en knollen. Zaten nog met hun hoofd en hart in zon, salades en warmte. Groen en bloemen in plaats van rood en oranje, bessen en zwammen. Natuurlijk, elk jaargetijde heeft zijn charmes, maar kunnen we alsjeblieft de winter wat indammen en de zomer wat verlengen?

Eind september verlieten ze met partner en aanverwanten het al kouder wordende Nederland om in het land van ‘La dolce Vita’ zich een paar dagen te laten onderdompelen in warmere temperaturen en baden gevuld met voedsel en drank. Dat lukte, kan het keukenMeisje jullie vertellen. Heel goed ook.

Reeds na de eerste dag kon ze zich nog amper bewegen. Het begon als een feest van herkenning van de zomer: heerlijk weer, het zonnetje scheen. De Meisjes vonden een terrasje aan het water. Ze ontblootten hun benen en lieten zich koesteren in de warmte van de zonnestralen. Bestelden een heerlijk bordje eten, dronken er een glaasje bij en genoten. Met volle teugen.

Maar, hé, wat was dat? De Meisje hadden genoeg! Niet genoeg van de zon, maar wel genoeg in hun buik. Er kon werkelijk niets meer bij. In restaurants, op invitaties, het dessert werd steevast overgeslagen. Ze wilden wel, maar echt, ze kónden gewoon niet meer. Een koffie, zwart, was precies wat ze nodig hadden na afloop van de maaltijd. En precies wat er nog in de maag paste.

Toch een beetje karig, zo’n klein kopje zwarte koffie. Om het zware leven van de Meisje (maar écht) op te fleuren kregen ze van een goede gastvrouw een suikerklontje-plús in de koffie: zoete cadeautjes uit de Moestuin waren het. Suikerklontjes in alcohol met extra smaakmakers uit de tuin: rozen, sinaasappel, lavendel. Bedenk maar wat. En dat lieten de Meisje zich goed smaken, zo’n kopje koffie met een suikerklontje plus! Alsof de zomer zich  een weg had gebaand in de winter. Een echte smaaksensatie, deze suikerbommetjes voor in de koffie. Perfect voor donkere dagen, met een hint van heimwee naar de zomer die gaat komen.

Zoete cadeautjes uit de moestuin

Een weckpot – suikerklontjes- een zo sterk mogelijke alcohol zoals bijvoorbeeld wodka of jenever – smaakmakers uit de tuin zoals bijvoorbeeld gedroogde rozen, lavendel, rozemarijn of basilicum aangevuld met ingrediënten uit je keukenkastje. Denk aan koffiebonen, kaneel, vanille.

Bedenk een fijne smaakcombinatie (het keukenMeisje ging voor sinaasappel-koffie, mandarijn-kaneel en rozen-vanille).

Vul je weckpotje met de schil van je fruit, leg er de suikerklontjes en de specerijen op en vul af met de hoogst mogelijk geconcentreerd alcohol die je hebt. Zet minimaal twee weken weg voordat je een bommetje smaak in je koffie doet.

Deze suikerklontjes zijn bijna oneindig houdbaar en geven je koffie een behoorlijke boost aan smaak. Wat een feest!

Niet zo van het zoet? Maak dan zelf je flavored salt.

maak zelf je flavored salt

maak zelf je flavored salt

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *