aardappel en broccoli samosa

aardappel en broccoli samosa

Het keukenMeisje heeft best een zwaar leven. Ze weet het, er is een liedje over. Maar echt. Echt heel zwaar. Ze weet niet hoe het komt. Misschien kan ze niet goed tegen kritiek. Trekt ze zich goedbedoelde opmerkingen te erg aan? Krijgt ze een opbouwende noot, heeft ze weer te lange tenen?

Nogmaals, ze weet het niet. Ze doet echt haar best. Op elke kreet: Máámmmmm, ik heb honger! reageert ze best adequaat. Ook al vindt ze dat een keukenKind van een zekere leeftijd best in staat moet zijn een eigen maaltje te fabriceren. Maar dat is een andere discussie, dat begrijpt ze best. Om niet in een welles-niets te verzanden gaat ze daar een andere keer het gesprek over aan.

De keukenPrinses in het Meisje heeft de neiging om te gaan mokken. Om te gaan staken. Want elke maaltijd gaat gepaard met: best lekker hoor, maar de volgende keer een beetje meer (vul maar in). Of: de vorige keer dat je dit maakte was het lekkerder (echt?). Maar het toppunt was de beschuldiging van vergiftiging! Nou vraagt ze je. Alleen maar omdat ze goed bezig was.

Want wat deed het Meisje voor ergs, voor wanstaltigs om zo’n opmerking naar haar hoofd te krijgen? Ze gebruikte een vleesvervanger. Ja. Met lekker veel kruiden en een sausje, prima te nassen. Ze had alleen één elementaire fout gemaakt: de verpakking niet op tijd weggemoffeld.

En dus werd er nagenoeg niet geproefd van haar culinaire inspanning. Die fout zou ze niet snel weer maken. Voortaan verstopt ze een bezwaarlijke verpakking al in de supermarkt! Maar voor nu dan maar een maaltje zonder vlees, nep of echt. Ze gebruikte de restjes uit haar koelkast om onderstaande aardappel en broccoli samosa’s te maken. Lekker vegetarisch en zonder nepvlees. Niet gegarandeerd kritiek-vrij, maar wel veilig om te ten.

voor 10 aardappel en broccoli samosa

80 gram aardappel in blokjes – 80 gram broccoli, in kleine stukjes – zeezout – zonnebloemolie – 1 theelepel gemalen komijn – 1 theelepel mosterdzaad – 1 theelepel gemalen koriander – 1 medium ui, gesnipperd – 1 tot 2 centimeter verse gember, geschild in fijn gesnipperd – eventueel 1 fijngesneden jalapeño peper, zonder zaadjes – 2 tenen knoflook, fijngesneden – verse gesneden koriander – handje bloem – 10 plakjes bladerdeeg – 1 eigeel, losgeklopt – sesamzaadjes

Breng de aardappelblokjes in een pannetje met water en een snufje zout aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken zodat de aardappeltjes beetgaar zijn. Haal ze met een schuimspaan uit het water. Doe dan de broccoli in het pannetje met water. Wanneer het water kookt haal je de broccoli er na 1 minuut uit. Laat uitlekken en snij in kleine stukjes.

Zet een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg een scheut olie toe. Wanneer de olie warm is voeg je het komijnzaad, koriander en de mosterdzaadjes toe. Roer met een houten lepel totdat de mosterdzaadjes beginnen te ‘poppen’. Voeg dan de ui, gember, peper en knoflook toe samen met een theelepel zout. Laat de ui een beetje glazig worden.Voeg dan de aardappel en de broccoli toe. Haal van het vuur en roer de koriander erdoorheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de plakjes bladerdeeg half ontdooien. Verwijder het plastic en bestuif je werkblad met bloem. Leg de bladerdeegplakjes erop. Om de vorm van de samosa te maken zet je een kommetje net wat kleiner dan het plakje op je bladerdeeg en snij je met een scherp mesje de ronde vorm uit. Schep in het midden van het rondje bladerdeeg wat aardappel-broccoli vulling. Vouw dubbel en duw met de tanden van een vork de randen goed dicht. Bekleed je bakblik met bakpapier. Leg de samosa erop en bestrijk ze met het losgeklopte eigeel. Bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes. Bak de aardappel en broccoli samosa in ongeveer 20 minuten gaar en goudgeel. Serveer met een lekkere frisse salade.

Met een restje broccoli kun je ook heel goed deze broccoli-snackballetjes maken!

broccoli snackballetjes
broccoli snackballetjes
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *