balkon moestuin vakantieklaar maken

balkon moestuin vakantieklaar maken

Ik kan niet met vakantie. Ik heb een moestuin. Het tuinMeisje stond met haar oren te klapperen. Hoezo? Niet op vakantie vanwege je moestuin. Dat is klinkklare onzin. Dat is je verschuilen achter een non argument. Dat is het cultiveren van je slachtofferrol. Zeg dan gewoon dat je niet van vakanties houdt. Niets mis mee. Ieder zijn ding maar wees oprecht. Het is waar dat de moestuin en vakantiereisjes van de tuinier niet goed samen gaan. Maar daar zijn genoeg oplossingen voor te vinden. Die lees je in dit blog. Als je een moestuin in potten en bakken hebt is het nog een pietsie lastiger. Maar onmogelijk? Welnee.

Als je groente en fruit teelt in potten en bakken, kan je groen sneller uitdrogen. Dat is tevens het grootste risico voor je zelf gekweekte groen. 14 Dagen zonder water en de meeste planten zijn dood. Je kunt de gok wagen. In de zomermaanden regent het in Nederland altijd wel een paar keer. Een andere optie is korter dan 14 dagen op reis gaan en redden wat er te redden valt. Maar je kunt je potten ook gereed maken voor je vakantie.

Dit zijn de beste tips:

Denk vooruit.

Je zult al vroeg moeten beginnen. De allerbelangrijkste tip betreft namelijk de grond. Deze moet zo min mogelijk uitdrogen en dat gebeurt nu eenmaal snel in een pot. Zorg ervoor dat je vochtvasthoudend materiaal mengt met je reguliere potgrond. De mogelijkheden zijn legio dus bepaal je afweging door tijd, geld of verkrijgbaarheid. De keuze is aan jou. Je kunt denken aan kokosvezels, compost, bentoniet (wat ook wel gebruikt wordt als kattenbakkorrels, of vermiculiet. Dit laatste wordt in Engeland veel gebruikt. Het tuinMeisje werkt met zandgrondverbeteraar. Zij tuiniert op zandgrond en heeft daarom altijd een paar pakken zandgrondverbeteraar in de schuur staan. Dat vermengt ze met potgrond en compost.

Potten

Gebruik geen terracotta potten. Deze onttrekken vocht aan de aarde en dat vocht wil je juist gebruiken voor je oogst. Voordat je vertrekt zet je alle potten dichtbij elkaar zodat ze profijt hebben van elkaars verdampende vocht. Schuif de hele boel in de schaduw van een boom of span een zonnedoek. Zo staat de zon niet op hun bolletjes te branden en krijgt je groen toch voldoende licht. Tenslotte breng je, voordat je op reis gaat, een laag compost rond de voet van de plant aan. Deze extra laag zorgt ervoor dat de oppervlakte van de aarde minder snel uitdroogt. Compost kun zelf maken van oude bladeren of gemaaid gras, maar dat laatste is meestal geen optie op een balkon. Kopen is wel zo gemakkelijk. Sommige gemeentes bieden het in het voorjaar zelfs gratis aan.

Water geven

Er zijn kant en klare irrigatiesystemen te koop voor potplanten maar deze zijn best kostbaar als je meerdere potten hebt. Bespaar hierop. Het Meisje werkt met een wollen draad. Ja. Je leest het goed. Een wollen draad. Het werkt als volgt. Zet een emmer water op een verhoging naast je pot. Het wateroppervlak moet hoger zijn dan de aarde in je pot. Leg het uiteinde van de wollen draad in de emmer. Zet de draad in de emmer voor de zekerheid vast met iets zwaars. Leg er een steen op. Maak de draad nat en zorg dat het andere einde van de draad in de pot ligt. Zet dit uiteinde ook vast. Bijvoorbeeld met een tentharing of een U nagel. Zo doorstaat je watergeefsysteem zelfs de zwaarste zomerstorm. Voor elke pot gebruik je één of meerdere draden. 1 Draad zorgt voor ongeveer 1 deciliter water per week. Check wel of de draad echt van wol is. Het Meisje is ooit gestart met een acryl draad omdat ze die toevallig in huis had. Geen goed idee. De aarde blijft dan kurkdroog.

Een andere optie is het gebruik van een petfles. Prik een gaatje in de bodem en in de dop van de fles. Houd je vinger op het gaatje in de bodem en vul de fles met water. Draai vervolgens de dop met het gaatje op de fles en zet de fles ondersteboven in de aarde. Als je het goed hebt gedaan druppelt er nu heel langzaam water uit de fles. Het is even een klusje maar zo voorkom je uitdroging van je teerbeminden. Dat is ook wat waard.

 

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *