mierikswortel oogsten

Mierikswortel oogsten

Het ging niet gemakkelijk en toch was ze dit keer goed voorbereid. Met een schop en een spitvork was ze naar de moestuin getogen om haar mierikswortel te oogsten. Omdat ze dit jaar voor het eerst mierikswortel kweekte, had ze zelfs opgezocht hoe ze dit karweitje het beste aan kon pakken! Dan nog was het moeilijker dan ze dacht. Het weer hielp ook niet mee. Er stond een ijzige wind op het moestuincomplex en terwijl ze stond te spitten bedacht Koning Winter dat dit een goed moment was om de eerste hagelstenen van het seizoen op aarde neer te laten dalen. Daar ging haar goede humeur.  

Maar ze zou niet opgeven. Vanaf de herfst begint mierikswortel zijn superpittige smaak te krijgen en daar was ze nu wel eens benieuwd naar. Tot dan toe had ze alleen de bladeren gebruikt om salades een lekkere kick te geven, maar als het blad begint te verwelken gaat de energie van de plant richting de wortel.

Eetbaar blad

In de loop van het jaar was ze nog niet erg onder de indruk van het uiterlijk van de mierikswortel geweest. Mierikswortel maakt heel veel blad, dat ook nog eens loeigroot is. De bladeren hebben stevige stengels en dikke nerven, maar zijn wel lekker. Ze smaken lekker pittig. Een beetje wasabi achtig, dus snel heet, maar die hitte is ook snel weer weg. De plant wordt zeker een meter hoog.

Nu werd het tijd voor het echte werk. Het oogsten van de wortel zelf. Mierikswortel is namelijk een echte woekeraar en plant zich voort via de wortelstok. Als je er ook maar een deeltje van de plant in de grond blijft zitten, dan heb je volgend jaar weer mierikswortel. Voor je het weet neemt hij je hele tuin over. Ze wist nog niet of ze dat wilde.

Mierikswortel oogsten

Met de gedachte in haar achterhoofd dat elk stukje wortel de grond uit moest, begon het echte werk. Met een spade groef ze voorzichtig de aarde rondom de wortels uit, waarbij ze er rekening mee hield dat de wortels niet alleen recht naar beneden groeiden. Mierikswortel kan ook een aantal zijwortels krijgen. Het Meisje was al een heel eind toen de hagel neerkwam, dus na de bui ging ze verder met een spitvork. Deze heeft als voordeel dat je ondergronds geen stukken van de wortel afsnijdt. Daarna begon een spel van voorzichtig met de hand trekken en met de spitvork de aarde rondom de wortel omhoogduwen.

Mierikswortel heeft lange dunne wortels die veel dieper zitten dan je denkt en als je ze eenmaal boven de grond hebt, zien ze er een beetje duf uit. Ze had net haar eerste wortels had geoogst toen het begon het te stortregenen. Eerst hagel, daarna regen, het kon niet op vandaag. Het was genoeg. Ze groef de overige wortels weer in, en rende naar huis.

Vaste plant

Misschien gaat ze binnenkort nog een keer naar de tuin om de rest van de mierikswortel te oogsten. Misschien ook niet. In dat geval wordt mierikswortel een vaste waarde in haar moestuin. Ach, hoe erg is dat? In de zomer krijgt mierik hoge stengels met kleine witte bloemetjes. Ze is eigenlijk wel benieuwd.

Over een pittig gewas gesproken, wist je dat je ook zelf wasabi kunt kweken? Maar dat is nog moeilijker zoals je hier kunt lezen.

wasabi in de moestuin
wasabi in de moestuin

pinterest

4 Reacties

  1. Satinah Jellema

    Hallo moestuin meiden!!

    wat een leuk stuk over de mierikswortel.
    heb nu ook zijn in hem straks uit te proberen, maar ik heb niet zijn grote tuin, denken jullie dat ik ze ook in een grote pot kan kweken?
    Ik kijk elke keer weer uit naar jullie nieuwsbrief!!

    Hartelijke groet
    Satinah

    Reageren
  2. Cor Dekker

    Leuke anekdote over het meisje en de mierikswortel.
    Ikzelf heb ook mierikswortel in de tuin staan maar die heb ik nu 3 jaar met rust gelaten omdat dan de wortel wat groter wordt.
    Het eerste jaar heb ik er een uitgehaald maar die was erg klein en heb me er toen wat meer over laten vertellen. Ik heb de mierikswortel in Polen gekregen en de boer zei ook dat de wortel gaat woekeren, alleen bij mij niet.
    De wortel schrabben en met mayonaise vermengen, heerlijk bij vlees.

    Reageren
  3. Anita Ten Wolde-Huernink

    Altijd erg leuk geschreven, heerlijk om te lezen.

    Reageren
  4. wilfred

    Mn vader had ook vaak mierikswortel
    , deze was zeer sterk en heet om te eten.
    zijn er. ook minder heftige soorten/

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *