rozemarijn en salie stekken

rozemarijn en salie stekken

Soms is een moestuin een raadsel. Hoe lang ze ook tuiniert. Vaak komt de wijsheid pas achteraf.

Inmiddels kweekt het Meisje sommige kruiden dubbel. De moestuin ligt een paar honderd meter verderop en het Meisje is een vrij spontane kok. Verandert al kokend van gedachten en ingrediƫnten. Dan heeft ze geen tijd meer om last minute nog kruiden uit haar moestuin te halen.

Omdat ze haar impulsiviteit niet kan veranderen, moet ze de overige factoren wijzigen.

Moestuin wijsheid

Dat betekent dat ze de belangrijkste kruiden dubbel kweekt. De kruiden uit de moestuin zijn er voor het moment dat ze vooruitdenkt en vooruit oogst. De kruiden in de kruidenbak voor de acute ingevingen. Wijsheid achteraf hoeft dus geen probleem te zijn.

Er zijn ook momenten waarop ze liever van tevoren over wijsheid had beschikt.

De omstandigheden in de moestuin zijn vele malen beter dan in haar achtertuin. In de moestuin groeien de kruiden in de volle grond en in de volle zon. In haar achtertuin in een bak naast de keuken in de halfschaduw. Elk voorjaar is het weer een raadsel welke kruiden de winter beter hebben doorstaan. Daar is geen pijl op te trekken.

Dit jaar al helemaal niet. Omdat het in haar tuinen helemaal geen winter was geweest, de temperatuur zelfs nooit onder de 5 graden was gezakt, was het Meisje verbaasd dat de rozemarijn in de kruidenbak de geest had gegeven. De salie stond er daarentegen fris en fruitig bij.

In de moestuin is dit precies andersom. Haar enorme saliestruik staat er triest en verdord bij, terwijl de rozemarijn volop in bloei staat.

Ze snapt werkelijk niet hoe dit kan. Het zal wel iets met de wind te maken hebben gehad, de droogte of allebei. Whatever. Er is werk aan de winkel. Er moet rozemarijn naar de kruidenbak en salie naar de moestuin. Gelukkig heeft ze beide planten nog. Ze gaat haar rozemarijn en salie stekken.

Rozemarijn en salie stekken

Ze zal haar rozemarijn en salie stekken in water. Dan heeft ze in ieder geval controle over het hele proces.

Het stekken van planten is in feite hetzelfde als klonen. Je neemt een stukje van het materiaal van de plant en deze zorgt dat hij zichzelf vermeerdert.

Stekken doe je dan ook met het beste materiaal en in de beste tijd. In het voorjaar zit de plant vol groeikracht. Dan wortelt je stek het snelst.

Snijd met een scherp mes een paar toppen uit de rozemarijn en uit de salie. Snijd niet alleen het lichte verse groen af. Dit is nog niet sterk genoeg om te stekken. Neem ook het verharde takje eronder mee, zodat je groen wat sterker is. Haal de bloemen uit de plant. Wortelen en bloeien samen kost teveel kracht.

Trek voorzichtig de onderste blaadjes van de takjes. Uit deze kleine wondjes ontstaan de worteltjes.

Stekken in water

Vul vaasjes met schoon water en zet de stekken erin. Zet de stekjes op een lichte plek. Hoe meer zon de stekken krijgen hoe sneller het water groen wordt. Ververs het water dus geregeld en houd het glas schoon.

Zodra de stekken nieuw groen vertonen en een paar centimeter zijn gegroeid, dan kun je ze in een potje met aarde zetten. Maak een kuiltje in de aarde, zet de stekjes er voorzichtig in en dek de worteltjes toe met aarde.

De overgang van waterwortels naar grondwortels heeft even tijd nodig. Zet de potjes dan ook niet meteen in de volle zon en geef voldoende water. Op het moment dat de plant stevig overeind blijft staan is je stek aangeslagen en kan hij in de volle zon staan.

Het Meisje heeft meer rozemarijn en salie stekken genomen dan ze nodig heeft. Ze houdt ook nu rekening met verlies. Stekken kan soms eveneens een raadsel zijn. Die wijsheid heeft ze inmiddels wel.

Als jouw rozemarijn of salie al een paar jaar staan, kun je ze op een nog gemakkelijkere manier stekken. Lees hier hoe je dat doet.

salie vermeerderen
salie vermeerderen
pinterest

4 Reacties

  1. Brenda

    Zodra de stekken een paar centimeter lang zijn kun je ze in een potje met aarde zetten.
    Hi, bovenstaande regel komt uit jou tekst. Maar ik denk dat er moet staan; zodra de worteltjes een paar centimeter lang zijn? want de stekken zijn gewoon de afgesneden takjes.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Brenda, ik bedoelde wel degelijk de stekken, maar ik zal kijken of ik het duidelijker kan omschrijven. Ik laat de stekken namelijk altijd eerst even groeien. Zodra ze een paar centimeter groen laten zien, dan weet je zeker dat ze het gaan doen. Met wortelgroei alleen wil het nog wel eens misgaan bij de overgang van waterwortels naar aardewortels.

      Reageren
      1. kim

        Bij mij ging het mis van waterwortels naar aardewortels, maar dat stekje had dan ook geen nieuw groen. Hoelang duurt het ongeveer voor een stekje rozemarijn om nieuw groen te groeien in jouw ervaring?

        Reageren
        1. Reny (Auteur bericht)

          Het nieuwe groen geeft aan dat je stek levensvatbaar is. Het hangt een beetje van de omstandigheden af, maar ik houd maximaal 4 weken aan. Als er dan nog geen vers groen aan zit gooi ik de stekken weg.

          Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *