zelf knoflookpoeder maken

zelf knoflookpoeder maken

Knoflookpoeder maken zonder droogoven (klein kruidenpotje)

Je kent het wel: je begint enthousiast aan een project en halverwege denk je: wáárom ben ik hier aan begonnen? Dat had het keukenMeisje toen ze de eerste keer zelf knoflookpoeder maakte.

Al die teentjes pellen, in zo dun mogelijke plakjes snijden. Om vervolgens de plakjes in de oven in eerste instantie een beetje smoezelig zien te verkleuren. Geduld, dat had ze nodig, veel geduld. Maar dat hadden ze er niet bijgezegd.

Uiteindelijk werden de dunne plakjes mooi gedroogd in de oven. En op dat moment begon het echte werkt voor het Meisje: de plakjes verpulveren. Niet in het bezit van een kruidenmolen, een koffiemolen of een andersoortig molentje begon ze enthousiast te stampen met de vijzel. En wederom vroeg dit taakje om geduld.

Maar daarna kwam het grote genieten! De smaak, de geur! En, zout- en andere toevoegingen vrij. De heerlijkste knoflookpoeder die je maar kunt wensen. Absoluut een klusje voor als je toch een dagje thuis bent met een resultaat waar je superlang plezier van hebt!

Zelf knoflookpoeder maken

Ingrediënten: minimaal 2 of 3 bolletjes knoflook, maar wij zeggen: als je dan toch bezig bent ga voor 4 grote of 5 kleine bolletjes! Dan heb je voor zeker anderhalf jaar genoeg.

Instructie:

Verwarm je oven op 100/ 150 graden, of anders zo laag mogelijk. Pel de knoflook en snij de teentjes in dunne plakjes. Heb je groene uitlopers? Verwijder die dan. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze minimaal 1 uur drogen maar waarschijnlijk heb je 2 uur nodig. Zorg er in ieder geval voor dat de plakjes knoflook helemaal gedroogd zijn en dat het vocht eruit is. Laat de plakjes knoflook afkoelen. Je kunt nu op verschillende manieren de droge teentjes vermalen: als je een kruidenmolen hebt of een koffiemolen die fijn kan malen gebruik je die. Je kunt ook de plakjes verkruimelen met een vijzel. Heb je beide niet? Sla de teentjes dan fijn met de achterkant van een lepel. Zo makkelijk is het om zelf knoflookpoeder te maken, zonder enige toevoeging zoals er wel in gekochte knoflookpoeder zit. Bewaar je knoflookpoeder droog in een afgesloten potje. Voor variatie kun je een kleine sjalot in plakjes snijden en die mee drogen met de knoflook. 

Je gebruikt 1/3 theelepel van je verse knoflookpoeder in plaats van 1 teentje knoflook.

De mooie foto is van de hand van Marleen van Es en komt uit ons boek kweken, oogsten, koken en eten

Kijk ook eens op dit blog over Spaanse knoflook

Spaanse knoflook
pinterest

1 Reactie

  1. Mie

    Oh! Dat moet ik misschien eens proberen! Ik vond een dik jaar geleden ergens in Frankrijk een doosje met knoflookvlokjes en die waren zooooo veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Maar ze zijn helaas op. Misschien moet ik het zelf eens maken… Merci!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *