Spaanse knoflook

Spaanse knoflook

Hoezo productief. Het Meisje is helemaal niet productief. Een kantoortuin doodt alle productiviteit. Wie ooit verzonnen heeft dat er efficiency voordelen te behalen zijn door medewerkers in een kantoortuin te zetten, zat er flink naast. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim met 62% stijgt en de productiviteit met anderhalf uur per dag daalt. Bovendien stijgt het aantal gemaakte fouten met 50%. Lekker efficiënt.

De productiviteit van een kantoortuin

Een tuinMeisje in een kantoortuin. Het is niet ideaal. Deze tuin lijkt in de verste verte niet op een tuin. Goed, er staan wat hoge kasten met planten tussen haar bureau eiland en het eiland van haar collega’s, maar om dat nu een tuin te noemen. Een tuin associeert ze met groen, kleur en bloemen. Had men misschien het idee dat er in een kantoortuin duizend bloemen kunnen bloeien zodat iedereen met elkaar op een creatieve wolk naar grote hoogtes stijgt? Dat valt dan behoorlijk tegen. Meestal is er te weinig ruimte, licht en lucht om überhaupt tot bloei te komen in een kantoortuin.

Gelukkig kan het Meisje haar eigen werkomgeving kiezen. Zelfs haar eigen werkmomenten, dus zo slecht heeft ze het niet. Bovendien is dit een ontzettend leuke klus, die met aardige en gezellige mensen geklaard moet worden. Maar die omgeving. Nee. Daar moet het Meisje nog even aan wennen.

Spaanse knoflook

Zodra het weekend is ontsnapt het Meisje dan ook naar haar echte tuin. Niet dat daar in de winter duizend bloemen bloeien, maar dan is ze in ieder geval lekker buiten. Onlangs plantte ze haar knoflook uit. Dit doet ze net als haar sjalotten in het najaar. Knoflook kan van oktober tot januari gepoot worden, zolang het niet vriest.

Spaanse knoflook

Spaanse knoflook

Dit jaar plantte ze de Spaanse knoflook “Morado”. De roodste en lekkerste knoflook die ze kent, met een geur en smaak die veel sterker en intenser is, dan van gewone knoflook. Knoflook uit de supermarkt is voor het overgrote deel afkomstig uit China. En nogal smakeloos. Eerlijk gezegd. Nee. Dan de knoflook uit eigen tuin. Zelf knoflook kweken betekent dat ze variëteiten kan verbouwen die ze in de winkel niet kan kopen. Betekent dat ze haar eigen snoepwinkel kan creëren.

Het Meisje heeft als voordeel dat ze op zandgrond tuiniert. Dan heeft ze ook meer keuze. Zeker de Mediterrane types zoals de Franse – en de Spaanse knoflook, houden niet van zware klei. Die blijft te lang nat en koud.

Spaanse knoflook uitplanten

Bij het uitplanten heeft ze de grootste tenen uit de bol gehaald. Deze met het puntje naar boven zo’n 3 centimeter ingegraven. Dat is het. Meer hoeft ze niet te doen. Omdat ze een piepkleine moestuin heeft plant ze de tenen niet al te ver uit elkaar. Voor haar Spaanse knoflook nam ze een onderlinge plantafstand van 15 centimeter. Onder de grond vormt ieder teentje een nieuwe bol knoflook. Dat blijft toch een wonder.

Haar Spaanse knoflook heeft nog een ander voordeel. Morado heeft een heel hoog allicine gehalte. Dit is een antibioticum dat goed werkt tegen verschillende bacteriën die los rondzweven in haar kantoortuin. Het Meisje is goed bezig.

En wat te denken van het knoflookgas dat straks via haar longen en huid naar buiten komt waardoor ze voor anderen wellicht onaangenaam riekt? Dan heeft ze het hele bureau eiland voor zichzelf. Wat een zalig vooruitzicht. Wat een productiviteit.

Krijg je al zin in knoflook? Maak dan deze verwarmende winterse soep met gepofte knoflook eens.

romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

romige soep van knolselderij met gepofte knoflook

 

pinterest

5 Reacties

 1. martin reuser

  Waar kan ik die Spaanse Knoflook kopen want ik had er nog nooit van gehoord.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dag Martin, wij hebben deze online bij Vreeken gekocht. Prima adres!

   Reageren
 2. martin reuser

  Dank voor het antwoord. Heb familie in Dordrecht dus die zullen het meenemen voor mij

  Reageren
 3. Tamara Georgine Stoltink

  Dag meisjes,
  Waar ik woon is voornamelijk kleigrond. Is het een idee om de Morado dan in potten te planten?

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hi Tamara, dat valt zeker te proberen!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *