3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen

3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen

Laurier mag in geen enkele moestuin ontbreken, alleen al omdat verse laurier bijna niet te koop is. Verse laurier is het allerlekkerst in je stoofpotje of je verwarmende soep omdat verse laurier de meeste aromatische oliën bevat. Ook als je geen moestuin hebt is het een ideaal kruid om in een pot naast je keukendeur of op je balkon te zetten. Ben je nog niet overtuigd? Laurier is wintergroen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en kan in allerlei vormen worden gesnoeid.

Ongesnoeid is echte laurier (laurus nobilis) een sterk vertakt houtachtig struikje met meerdere opgaande takken. De steelaanzet naar het blad is bijna rood. Het blad is stevig met een frisgroene, een beetje wasachtige glans. De onderkant is iets lichter van kleur. Het blad zit vol etherische oliën. Dat ruik je zodra je met je vingers over het blad wrijft. Juist deze olie geeft laurier die onmiskenbare smaak. Een tikje bitter, maar vooral warm en kruidig. Een smaak die door geen enkel kruid vervangen kan worden.

De laurier van het Meisje staat in de moestuin en die is niet naast de deur. Om eventuele opkomende keukenpaniek of slecht weer op het moment dat ze laurier nodig heeft voor te zijn, droogt ze in de zomer een fiks aantal laurierbladeren voor haar wintervoorraad. En echt, ook je zelf gedroogde laurier is veel smaakvoller dan de duffe dorre blaadjes uit de supermarkt.

Laurier kun je op twee manieren oogsten. Snoei takjes van de plant of oogst de bladeren met de hand. Het blad met de diepste donkergroene kleur heeft de meeste smaak. Dit zijn de oudere blaadjes. In tegenstelling tot andere kruiden die lekkerder zijn als ze jong en fris zijn, krijgt laurierblad zijn intense smaak pas na een jaar of twee.  

3 Gemakkelijke manieren om laurier te drogen

De meest natuurlijke manier om laurier te drogen is aan de lucht. Het is ook de gemakkelijkste manier. Maak kleine bosjes van de laurier zodat er voldoende lucht tussen de bladeren kan circuleren. Deze bosjes hang je met het blad naar beneden op een droge plek, maar wel uit de zon. Na een week of twee zijn de bladeren droog.

In de oven

Als je meer haast hebt, kun je laurier ook in de oven drogen. Gebruik de individuele blaadjes en was en droog deze goed. Leg ze op een rooster dat je bedekt met bakpapier. De blaadjes mogen elkaar niet raken. Zet de oven op een lage stand (maar niet hoger dan 100 gr.) en laat de blaadjes in ongeveer een uur drogen. Blijf wel in de buurt. Verbrande laurier is echt niet lekker.

In de magnetron

Van de 3 gemakkelijke manieren om laurier te oogsten, bevalt het drogen in de magnetron het Meisje het beste. Bedek een rooster met keukenpapier en leg hier de blaadjes op zonder dat ze elkaar raken. Deze blaadjes bedek je weer met een laagje keukenpapier. Zet de magnetron op 600 watt en laat de blaadjes in ongeveer 4 minuten drogen. Ze knisperen nu als je ze oppakt en zijn van kleur veranderd. Ze zijn nu grijsgroen en lijken helemaal niet op de vaalbruine gekochte blaadjes. Alleen daarom wil je al je eigen laurier kweken.

Tip: vind je de smaak van laurier te sterk? Gebruik dan de jonge blaadjes. Deze bevatten minder olie en zijn daardoor milder van smaak. In de magnetron droog je ze een minuutje langer. Ze blijven prachtig frisgroen. Dat ziet er mooi uit als je laurier niet meekookt maar bijvoorbeeld gebruikt in deze feestelijke thee.

feestelijke thee
feestelijke thee

pinterest

4 Reacties

  1. A ten Wolde

    Wat is het weer leuk en duidelijk geschreven!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      En wat een lieve reactie. Dank je wel!

      Reageren
  2. Marianne Tauecchio

    Dag meisjes van de moestuin,
    Ik wil waarschuwen dat laurier boompjes niet altijd onze winters overleven.
    Onze achtjarige laurierboom heeft alle winters buiten gestaan zonder problemen, maar helaas deze winter was een winter teveel.
    Dus enige voorzichtigheid s’winters is wel geboden.

    Een leuke wetenswaardigheid is ook dat op Madeira ze de lauriertakken gebruiken als spies om grote stukken rundvlees aan te rijgen en ze dan te barbecueën. Het vlees krijgt op die manier een heerlijke laurier smaak.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Je hebt helemaal gelijk. Laurier kan tot ongeveer -12 overleven. Nu hebben we daar in ons moestuintje aan de kust niet zo vaak last van, maar het kan gebeuren dat je je laurier verliest. Wij stekken onze laurier voor de zekerheid in de herfst zoals je in ons blog laurier vermeerderen kunt lezen, maar inmiddels hebben we zoveel struikjes dat we ze weg kunnen geven 😉
      Wat een leuk weetje uit Madeira. Dat gaan we ook eens proberen. Dank voor de tip!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *