3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen

3 gemakkelijke manieren om laurier te drogen

Laurier mag in geen enkele moestuin ontbreken, alleen al omdat verse laurier bijna niet te koop is. Verse laurier is het allerlekkerst in je stoofpotje of je verwarmende soep omdat verse laurier de meeste aromatische oliën bevat. Ook als je geen moestuin hebt is het een ideaal kruid om in een pot naast je keukendeur of op je balkon te zetten. Ben je nog niet overtuigd? Laurier is wintergroen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en kan in allerlei vormen worden gesnoeid.

Ongesnoeid is echte laurier (laurus nobilis) een sterk vertakt houtachtig struikje met meerdere opgaande takken. De steelaanzet naar het blad is bijna rood. Het blad is stevig met een frisgroene, een beetje wasachtige glans. De onderkant is iets lichter van kleur. Het blad zit vol etherische oliën. Dat ruik je zodra je met je vingers over het blad wrijft. Juist deze olie geeft laurier die onmiskenbare smaak. Een tikje bitter, maar vooral warm en kruidig. Een smaak die door geen enkel kruid vervangen kan worden.

De laurier van het Meisje staat in de moestuin en die is niet naast de deur. Om eventuele opkomende keukenpaniek of slecht weer op het moment dat ze laurier nodig heeft voor te zijn, droogt ze in de zomer een fiks aantal laurierbladeren voor haar wintervoorraad. En echt, ook je zelf gedroogde laurier is veel smaakvoller dan de duffe dorre blaadjes uit de supermarkt.

Laurier kun je op twee manieren oogsten. Snoei takjes van de plant of oogst de bladeren met de hand. Het blad met de diepste donkergroene kleur heeft de meeste smaak. Dit zijn de oudere blaadjes. In tegenstelling tot andere kruiden die lekkerder zijn als ze jong en fris zijn, krijgt laurierblad zijn intense smaak pas na een jaar of twee.  

3 Gemakkelijke manieren om laurier te drogen

De meest natuurlijke manier om laurier te drogen is aan de lucht. Het is ook de gemakkelijkste manier. Maak kleine bosjes van de laurier zodat er voldoende lucht tussen de bladeren kan circuleren. Deze bosjes hang je met het blad naar beneden op een droge plek, maar wel uit de zon. Na een week of twee zijn de bladeren droog.

In de oven

Als je meer haast hebt, kun je laurier ook in de oven drogen. Gebruik de individuele blaadjes en was en droog deze goed. Leg ze op een rooster dat je bedekt met bakpapier. De blaadjes mogen elkaar niet raken. Zet de oven op een lage stand (maar niet hoger dan 100 gr.) en laat de blaadjes in ongeveer een uur drogen. Blijf wel in de buurt. Verbrande laurier is echt niet lekker.

In de magnetron

Van de 3 gemakkelijke manieren om laurier te oogsten, bevalt het drogen in de magnetron het Meisje het beste. Bedek een rooster met keukenpapier en leg hier de blaadjes op zonder dat ze elkaar raken. Deze blaadjes bedek je weer met een laagje keukenpapier. Zet de magnetron op 600 watt en laat de blaadjes in ongeveer 4 minuten drogen. Ze knisperen nu als je ze oppakt en zijn van kleur veranderd. Ze zijn nu grijsgroen en lijken helemaal niet op de vaalbruine gekochte blaadjes. Alleen daarom wil je al je eigen laurier kweken.

Tip: Als je laurier in de magnetron droogt is het wel zaak om erbij te blijven. Als jouw magnetron net wat meer power heeft riskeer je brand in je magnetron en dat wil je niet. Als je dat risico niet wilt lopen, gebruik je bakpapier.

Vind je de smaak van laurier te sterk? Gebruik dan de jonge blaadjes. Deze bevatten minder olie en zijn daardoor milder van smaak. In de magnetron droog je ze een minuutje langer. Ze blijven prachtig frisgroen. Dat ziet er mooi uit als je laurier niet meekookt maar bijvoorbeeld gebruikt in deze feestelijke thee.

feestelijke thee
feestelijke thee

pinterest

18 Reacties

  1. A ten Wolde

    Wat is het weer leuk en duidelijk geschreven!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      En wat een lieve reactie. Dank je wel!

      Reageren
  2. Marianne Tauecchio

    Dag meisjes van de moestuin,
    Ik wil waarschuwen dat laurier boompjes niet altijd onze winters overleven.
    Onze achtjarige laurierboom heeft alle winters buiten gestaan zonder problemen, maar helaas deze winter was een winter teveel.
    Dus enige voorzichtigheid s’winters is wel geboden.

    Een leuke wetenswaardigheid is ook dat op Madeira ze de lauriertakken gebruiken als spies om grote stukken rundvlees aan te rijgen en ze dan te barbecueën. Het vlees krijgt op die manier een heerlijke laurier smaak.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Je hebt helemaal gelijk. Laurier kan tot ongeveer -12 overleven. Nu hebben we daar in ons moestuintje aan de kust niet zo vaak last van, maar het kan gebeuren dat je je laurier verliest. Wij stekken onze laurier voor de zekerheid in de herfst zoals je in ons blog laurier vermeerderen kunt lezen, maar inmiddels hebben we zoveel struikjes dat we ze weg kunnen geven 😉
      Wat een leuk weetje uit Madeira. Dat gaan we ook eens proberen. Dank voor de tip!

      Reageren
  3. rebecca

    Mijn laurier staat nu 8 jaar in de tuin. Heeft ook de diverse winters overleefd. Wordt nu echt te groot. Ik wil nu stekken, maar wat moet ik met de rest van de struik ?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wij zouden de laurier stekken en tegelijkertijd flink snoeien. Daar kan laurier goed tegen. Maak hem zo klein als je wilt. Wij hebben onze laurier wel eens tot 20 centimeter boven de grond afgeknipt. Als je dit doet, ruim voordat de vorst invalt, krijg je volgend jaar een mooie volle maar kleinere laurier terug.

      Reageren
  4. Lieke

    Beste moestuinmeisjes

    Soms krijgt laurier wat kleine zwarte of bruinige vlekjes. Voor zover ik kan het beoordelen is het geen schimmel. Meer “ouderdomsvlekjes” of?? Het ontstaat pas laat in de winter.
    Enkele blaadjes werden duidelijk droog, dat leek me vorstschade.
    Eventueel kan ik een fot maken en sturen.
    Is het een bekend verschijnsel?
    Kan ik die blaadjes toch droog en eventueel vermalen?
    Alvast dank.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Lieke, wij zien dat ook wel eens bij ons gebeuren in de winter. Meestal is dat een probleem met vocht waardoor er een schimmel ontstaat. Zelf halen we deze blaadjes er tussenuit hoewel het misschien geen kwaad kan. Het ziet er toch minder mooi uit.

      Reageren
  5. Lieke

    Dankje Reny

    Ja veiligheid voor alles en gelukkig zijn er ook heel veel mooie laurierblaadjes.

    Reageren
  6. Flip Janssen

    Wat is de beste tijd om de laurier te snoeien ?

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      De beste tijd om laurier te snoeien is in het voorjaar (maart/april). Dan snoei je meteen de takken eruit die eventueel doodgevroren zijn. Wij snoeien onze laurier dit jaar nog een keer in augustus om hem in vorm te houden.

      Reageren
  7. Flip Janssen

    Hoi Remy,

    Bedankt voor het antwoord.
    Ik ga het dan deze maand snoeien en in het voorjaar weer.
    We drinken regelmatig thee van de verse of gedroogde bladeren.

    Groeten Flip

    Reageren
  8. Donald

    Heb me jaren geleden opgegeven voor een nieuwsbrief, heb daarna nooit iets ontvangen.
    Jammer, zou alsnog graag een nieuwsbrief toegestuurd willen hebben.
    Omdat jullie zulke goede tips en recepten hebben!!

    Met vriendelijke groet,
    Donald

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor je compliment. Wat jammer dat je jezelf niet bij ons kunt abonneren op onze nieuwsbrief. Ik heb het net voor je geprobeerd met het opgegeven mailadres, maar ik krijg de reactie terug dat jouw e-mail is uitgeschakeld voor abonnementsmails. We schrijven elke woensdag een nieuw blog dus dan is het zaak om onze site in de gaten te houden. Succes!

      Reageren
  9. Katharina Van Daele

    Bedankt voor de tips en weetjes. Ikzelf droog de laurierblaadjes van onze laurierboom simpelweg in een platgevouwen stevige papieren zak en leg die in de keukenkast. Drogen op deze manier lukt perfect.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat leuk! Die methode kenden we nog niet. Vanwege het gebrek aan licht zullen de blaadjes dan ook groen blijven waarschijnlijk. Dat ziet er toch altijd net wat gezelliger uit.

      Reageren
  10. Van der Horst

    Laurier is wintergroen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en kan in allerlei vormen worden gesnoeid lees ik.
    is iedere dag water geven iedere maand tijdens het groeiseizoen bemesten, tegen bladwantsen etc nehandelen, snoeien en onder min 4 graden binnen zetten : nauwelijks onderhoud ? Mijn bomen heb ik nu 35 jaar en geloof me ze vergen onderhoud.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Ach wat kan dat toch verschillen. Bij ons staat het struikje nu 9 jaar en we hebben er, behalve snoeien, nog nooit iets aan gedaan. We bemesten de struik niet en geven alleen in uitzonderingsgevallen water. Het doorstaat vrolijk vorst en kletsnatte winters. Maar misschien hebben wij geluk.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *