Borrelplank met groente uit de moestuin

borrelplank met groente uit de moestuin

Het is jullie vast niet ontgaan: de Meisjes zijn dol op borrelen. Het liefste in de tuin als de zon schijnt, in een hoekje met mooi uitzicht op al het groen. Zodat ze kunnen zien wat er groeit en bloeit. Zodat het keukenMeisje alvast kan nadenken over wat ze met de oogst gaat maken. Zodat het tuinMeisje alvast kan mijmeren over de tuin van volgend seizoen en wat daar dan weer in komt te staan.

Maar eerst oogsten de Meisjes het gekweekte groen van dit seizoen. En daar maakten ze deze keer een groene borrelplank van met groente uit de moestuin. Want wat is er nu leuker dan borrelen met spullen die je zelf gemaakt hebt?

borrelplank met groente uit de moestuin: courgettetapenade
borrelplank met groente uit de moestuin courgettetapenade

150 gram gegrilde courgette – 4 teentjes gepofte knoflook of een klein teentje rauwe geperste knoflook – 15 gram geroosterde pijnboompitten – 20 gram geraspte Parmezaanse kaas – peper en zout

Maal alle ingrediënten samen fijn met de staafmixer of in een foodprocessor. Hou een paar geroosterde pijnboompitjes achter om te garneren. Smeer de courgettetapenade op lekker geroosterd brood!

borrelplank met groente uit de moestuin: gefrituurde salie
borrelplank met groente uit de moestuin gefrituurde salie

Gefrituurde salieblaadjes zijn eigenlijk een soort groentechipjes. Onmisbaar bij de borrel vinden wij.

20 verse salieblaadjes, liefste van enig formaat en met de steeltjes er nog aan – 100 g bloem – 1 ei – 2-3 el ijskoud bier, prosecco of spa rood, of desnoods koud kraanwater – peper en zout naar smaak – olie om te frituren

Meng de bloem met het ei en de peper en zout naar smaak. Voeg nu je gekozen vloeistof toe. Je maakt een papje dat net iets dikker is dan pannenkoekenbeslag. Verhit nu een flinke laag olie in een kleine koekenpan. Haal blaadje voor blaadje door het beslag en bak ze razendsnel krokant in de hete olie. Zorg dat de salieblaadjes tijdens het bakken niet aan elkaar gaan kleven. Laat uitlekken op keukenpapier. 

borrelplank met groente uit de moestuin: Gegrilde courgette
borrelplank met groente uit de moestuin gegerilde courgette

een kleine courgette – olijfolie- peper en zout – tomaten- of olijventapenade

was en droog de courgette. Snij deze in dunne plakjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de plakjes courgette gaar en een beetje knapperig. Bestrooi met versgemalen peper en zout. Bestrijk een toastje met de tomaten-of olijventapenade en leg daar ruim gegrilde courgettes op.

borrelplank met groente uit de moestuin: gepofte knoflook
borrelplank met groente uit de moestuin gepofte knoflook

een paar bolletjes knoflook – olijfolie – eventueel een takje rozemarijn

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd van de bolletjes knoflook een ruime kap van de bovenkant af, iets minder dan 1/3e van de bol. Giet een flinke scheut olijfolie in een klein ovenschaaltje. Leg de bolletjes knoflook met de open kant naar beneden in de schaal. Leg er het takje rozemarijn bij. Dek het schaaltje af met aluminium folie. Karamelliseer de knoflook in ongeveer 50 – 60 minutenen zacht. Controleer of de teentjes niet te donker worden, zet in dat geval je oven iets lager. Laat de knoflook afkoelen en leg de bolletjes dan in een luchtdicht bakje in de koelkast. Heerlijk op toast!

Wil je nog meer inspiratie voor die eindeloze stroom courgettes? Eet dan eens de bloemen. We hebben er een heerlijk recept voor!

courgette in de tuin en in de keuken
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *