kiemgroente in de vensterbank

kiemgroente in de vensterbank

Het Meisje is zeer bedreven in een sport die nog niet olympisch is, maar wel door veel tuiniers beoefend wordt: het uit de grond kijken van zaailingen. 

Zeker in deze tijd als het eerste groen elk moment boven de grond uit kan komen piepen. Bijna dagelijks staat ze naar de aarde te staren, maar wat duurt het toch allemaal lang. En ja hoor, het begint alweer te regenen. Ze heeft er inmiddels zo’n genoeg van. Het Meisje wil zon!

Naar binnen dan maar weer. Daar is het lekker warm. Toch heeft ze zin om iets groens te zien groeien, binnen dan maar weer? Er staat al veel in de vensterbank te ontkiemen, maar die zaailingen gaan allemaal naar de moestuin.

Kiemgroente in de vensterbank

Maar een volle groene vensterbank is natuurlijk nooit te vol. Er kan altijd nog wel iets bij, zeker als het snel groeit. Ze heeft de hele winter al kiemgroente in de vensterbank staan, dat is een heerlijke oplossing voor de zaden die ze over heeft, en dat heeft het Meisje nu eenmaal standaard met zo’n mini moestuin. Bovendien is het nog lekker ook.

Een kiemplantje is de babyfase van volwassen groente. Dat betekent dat alle voedingsstoffen al in de kiemen aanwezig zijn, maar dan supergeconcentreerd en dus supergezond. Kiemplantjes kweken in de vensterbank gaat ontzettend snel, daar heb je dus veel minder uitdegrondkijkkracht voor nodig dan in de tuin.

Kweek je eigen kiemen

Het Meisje heeft nog een zakje tuinkers en nog biologische rucola zaad over. Aan de slag dus. Met een paar eenvoudige stappen kun je je eigen groene oase creëren op je vensterbank. Het enige wat je nodig hebt is een bakje, wat zaadjes, en uiteraard een zonnig plekje op je vensterbank. Het Meisje gebruikt een kiembakje waar een roostertje in hangt. De zaden strooit ze uit over het rooster en het water gaat in het bakje eronder. Het zaad hoeft niet onder water te staan, de vochtige omgeving die het bakje biedt, is voldoende om de zaden te laten ontkiemen.

Na drie dagen ziet ze het eerste groen al boven komen. Dat is dus één dag zaaien, twee dagen voor niets naar de zaden staren, balen omdat die rotdingen nu nog steeds niet ontkiemd zijn, en dan is het al zover. Het Meisje staart gelukzalig naar de groene puntjes. Ze geeft haar zaailingen nog een paar dagen en dan zijn die kleine stipjes veranderd in knapperige, verse kiemgroenten die ze zelf heeft gekweekt. Zo gemakkelijk is kiemgroente in de vensterbank! Snel, fragiel, maar toch stevig en vers en dat allemaal in de warmte van je eigen huis. Laat het maar regenen buiten, het Meisje heeft er geen last van.

Wist je dat je kiemen ook heel goed in gerechten kunt gebruiken? Maak bijvoorbeeld deze bloemkool rucola koekjes eens met kiemen van rucola.

bloemkool rucola koekjes
bloemkool rucola koekjes

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *