komkommers uit de moestuin

komkommers uit de moestuin

Sinds het Meisje zelf komkommers kweekt, wil ze nooit meer iets anders. Ze weet nu dat komkommers in alle vormen en maten gekweekt kunnen worden. Van klein en rond zoals een cucameloen, tot de Chinese slangkomkommer waarvan je vast wel kunt raden wat voor vorm deze heeft. Geen van deze komkommers smaakt naar water. Komkommers uit de moestuin zijn vast van structuur en hebben een stevige bite, zijn nooit helemaal recht en hebben soms zelfs stekels. Dat moet betekenen dat er ergens in de wereld een grote komkommermaker woont die dagelijks komkommers in een mal perst, de schil recht trekt, de smaak eruit haalt en toch de wereldmarkt voor komkommers in handen heeft. Waarom accepteren wij komkommereters dat?

Zelf komkommers kweken

Zullen we allemaal eens één keer proberen om zelf komkommers te kweken? Toegegeven, het is niet heel erg gemakkelijk als je geen kas hebt, maar als het Meisje het kan, dan kun jij het ook. Echt, de smaak maakt alles goed.

Alllereerst is het belangrijk om te weten dat komkommer familie is van ander warmte minnend zomergroen zoals meloenen, pompoenenen augurken en dat ze het liefst klimmen, kruipen of slingeren. Ook houden ze er niet van om verplant te worden dus zaai je komkommers binnen voor in een potje op de vensterbank, bij voorkeur boven een verwarming.

Voorzaaien in de vensterbank

Begin daar niet te vroeg mee. Het Meisje zaait ze vanaf mei omdat komkommers pas bij hoge temperaturen ontkiemen. Gelukkig is dit het moeilijkste moment in het hele proces. Als de komkommerplantjes een paar echte blaadjes beginnen te ontwikkelen dan kun je de plantjes voorzichtig uit hun potje halen en ze uitzetten in de moestuin. Je kunt ze ook in een grote pot zetten, maar kweek dan een kleine komkommer zoals een snack komkommer of een cucameloen. Het Meisje heeft geluk met haar zanderige duingrond. Daar houden komkommers van. Net als van een regelmatig handje met koemestkorrels.

Nu is het van belang om te weten hoe groot jouw komkommerplant wordt zodat je de plant goed kunt steunen. Zo hebben slangkomkommers een fors en stevig rek nodig omdat de vruchten gigantisch worden. De cucameloen wordt ook flink hoog (zo’n anderhalve meter), maar de vruchtjes zijn klein dus dan kan je plantensteun iets minder stevig zijn. Het Meisje kweekt dit jaar snack komkommers. Deze worden iets meer dan twee meter hoog en daar gebruikt ze de klimspiraal van De Wiltfang voor.

Komkommers uit de moestuin

Als de grijpgrage armpjes van de komkommer eenmaal jouw plantensteun hebben gevonden, dan gaat het hard. Binnen de kortste keren klimt de plant omhoog. Ondertussen vrouwelijke bloemen vormend die geen mannelijke bloem nodig hebben om vrucht te zetten. Oogsten doe je op gevoel maar houd zeker niet de supermarkt lengte aan. Die zijn echt te groot. Snijd de vrucht bij het steeltje af.

Snack komkommer oogst je als ze ongeveer 10 centimeter lang zijn. Hoe meer je oogst, hoe meer vruchten de plant zal opleveren. Dit duurt tot laat in de herfst. Komkommer kan niet tegen kou en sterft in de winter af. Geen nood, zo heb je de hele winter om uit te zoeken welke komkommer je volgend jaar uit de moestuin wilt eten.

Op het blog van de Meisjes breekt trouwens ook de komkommertijd aan. Wij gaan met vakantie en dus zal er weinig nieuws onder de zon zijn. Wel hebben we de leukste en lekkerste blogs van de afgelopen vijf jaar voor je uitgezocht, zodat je toch elke week een fijne gouwe ouwe in je mailbox krijgt. We wensen je een heerlijke zomer!

Worden het voor jou geen komkommers uit de moestuin omdat het toch te moeilijk klinkt? Kweek dan komkommerkruid. Dat is echt supergemakkelijk en dan heb je toch iets met komkommers gedaan. Goed bezig!

komkommerkruid
komkommerkruid
pinterest

4 Reacties

  1. Lydia Pauw

    Hallo, ik heb vanmorgen weer 2 komkommers eraf gehaald, heerlijk. Denk dat ik er zoal 10 eraf heb gehaald, volgend jaar ga ik het met betere ondersteuning doen. Maar zo voor de eerste keer, ben ik wel blij.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Heerlijk hè? Wij leren ook elk jaar nog bij.

      Reageren
  2. Jacqueline S

    Sinds begin 2020 hebben we een tunnelkas en kweekt mijn partner hierin onder andere komkommers. Hij is alleen altijd iets te enthousiast en zet veel teveel planten. We zijn maar met zijn tweeën, en komen nu om in de komkommers, courgettes, bietjes, bloemkool, enzovoort. Hij is altijd boer geweest, geen tuinder. ?

    Ben het helemaal met de blog eens: wil nooit meer iets anders! Wat een verschil in smaak! Maar er komen er zoveel aan, dat ik op zoek moet naar recepten om ze in te maken. Gelukkig heb ik een weckketel.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat een heerlijkheid! Waarschijnlijk zijn jullie heel geliefde buren 😉

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *