komkommerkruid

komkommerkruid

It’s my pride and joy zouden de Engelsen zeggen. Waarschijnlijk bedoelen ze daar hun kinderen mee maar die heeft het Meisje niet, dus niemand voelt zich beledigd. Beledigd dat al haar liefdevolle gevoelens voor dit moment naar het komkommerkruid gaan.

Het is vooral de kleur waar het Meisje verliefd op is. Blauw. Ultramarijn. Kobaltblauw. Echt blauw dus. Niet dat teleurstellende blauw dat je nog wel eens tegenkomt bij gewassen in de siertuin. Planten die er op het etiket bij het tuincentrum hemelsblauw uit zien, maar in jouw tuin nogal bleek uitvallen. Of paarsblauw. Of blauw dat tegen roze aanhangt. Maar nooit blauw. Lapis lazuli blauw.

Daar heeft komkommerkruid geen last van. Bij het zien van haar komkommerkruid wordt het Meisje vrolijk. Deze kleur associeert ze met zon, met zee, met Cote d’Azur.

Komkommerkruid zaaien

Toch was ze niet van plan om het gewas in haar moestuin te zetten. Na de invasie van het komkommerkruid van vorig jaar vond ze het tijd worden voor iets anders. Daar dacht het kommkommerkruid zelf echter anders over. Die is van het type: eens gezaaid, altijd gezaaid zodat hij dit jaar weer rustig overal verscheen. In het gras. In de andere borders. Bij de buren. Dan wordt het Meisje week, strijkt ze met haar hand over haar hart. Haalt ze her en der de zaailingen weg die echt op een verkeerde plek staan, en laat het komkommerkruid verder zijn gang gaan.

Het kruid lijkt in het begin onschuldig. Schattige eironde blaadjes. Lichtbehaard.

Dit verandert snel. De plant stijgt binnen de kortste keren naar een meter, met stevige holle stengels. De stengels vertakken sterk en aan ieder uiteinde verschijnen trossen vol met bloemknoppen. De bijen zijn er dol op. Het tuinMeisje is gelukkig niet de enige.

Komkommerkruid eten

Van komkommerkruid is alles eetbaar. Zelfs de bladeren die je nauwelijks in je mond durft te steken omdat ze zo sterk behaard zijn, smaken naar komkommer. Wees gerust. De beharing proef je niet. De bladeren zijn heerlijk in een salade of om als dolma’s te vullen.

Tegen verkoudheid zet ze thee van de bladeren en ze gebruikt de bloemen om in te vriezen in ijsblokjes. Dat doet het altijd leuk in een zomerse cocktail.

Vorig jaar heeft het Meisje geprobeerd blauwe azijn van de bloemen te maken. Dat bleek een teleurstelling. Haar hele voorraad bloemen ging in een flesje. Dit vulde ze aan met warme azijn waarna ze twee weken lang elke dag naar beneden snelde om te zien of de azijn al blauw werd. Helaas. De azijn werd roze en bleef roze. Ook leuk, maar ze had toch stiekem gehoopt op blauw. Dan had ze haar gasten kunnen imponeren.

De bloemen zijn eveneens een succes tijdens de workshops van De Meisjes. Als decoratie op komkommer gazpacho bijvoorbeeld of ter verfraaiing van de tafel. Als de deelnemers er achter komen dat deze bloemen niet alleen eetbaar, maar zelfs lekker zijn, is de tafelversiering binnen de kortste keren verdwenen.

Dat is niet erg. Gezien de enorme voortplantingsdrang van komkommerkruid heeft het Meisje volgend jaar gewoon weer komkommerkruid in haar moestuin staan. Net als het jaar daarna. En het jaar daarna.

Vind jij ook dat eetbare bloemen niet alleen bijzonder maar ook lekker moeten zijn? Lees dan dit blog eens.

chocolade cosmea

chocolade cosmea

pinterest

7 Reacties

 1. Jan Hellings

  Hele leuke reportage over het komkommerkruid

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Dank voor je compliment!

   Reageren
 2. Lily

  Ik houd ook zo van die echt blauwe kleur, zo ben ik ook helemaal verliefd op de kleine ridderspoor Blauer Zwerg, die ook dat intense blauw heeft, helaas dit jaar nergens een plantje of zaden kunnen vinden.
  Slakken zijn er helaas ook dol op 🙁

  Groetjes Lily

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Hi Lily, Die variëteit kennen we nog niet. Gelukkig doet ridderspoor het op onze moestuin wel. In de achtertuin waar minder zon is, legt hij het inderdaad af tegen de slakken.

   Reageren
 3. suzy

  Jammer dat het komkommerkruid niet mooi rechtop blijft staan.

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Het is inderdaad een beetje een hangerig type. Als je veel bij elkaar hebt staan houden ze elkaar overeind, maar het is geen ‘nette’ plant.

   Reageren
 4. Pingback: Favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *