bosaardbeien

bosaardbeien

Het tuinMeisje heeft een zwak ontwikkeld voor haar bosaardbeien. Die had ze nog nooit gekweekt. Er zelfs nog nooit over nagedacht. Bos is bos, balkon is balkon. Totdat Albert Heijn zo genereus moestuinzaadjes uitdeelde. Daar zat 1 doosje met zaad bij van bosaardbeien.

Alle zaadjes kregen evenveel liefde en aandacht maar daar waren de bosaardbeien niet van onder de indruk. Ze hadden geen enkele zin om te ontkiemen, ook niet op het moment dat dit volgens de bijsluiter echt wel zou moeten gebeuren. Ten einde raad heeft het tuinMeisje een omgekeerde glazen vaas over het turfpotje gezet. Dat hielp. Eindelijk dook er een klein sprietje groen op. Helaas bleef het daarbij.

Weken nadat alle andere zaadjes hun weg naar de tuin al hadden gevonden stond het bosaardbeitje nog steeds op de vensterbank. Samen met de andijvie overigens, maar die lust het tuinMeisje niet dus ze begreep best dat de andijvie onwillig was.

Uiteindelijk werd het tijd om de vensterbank op te ruimen. Genoeg, weg ermee. Het bosaardbeitje werd in het diepe gegooid. Nou ja, diep. In een ondiepe maar veel te grote pot op het balkon. Daar stond het bosaardbeitje sneu te zijn. Een klein plukje groen in een enorme hoeveelheid zwarte aarde. Met het laatste restje inlevingsvermogen had het tuinMeisje nog wat mest door de aarde gemengd. Nu moest het aardbeitje het echt zelf doen. Het werd niet veel.

Totdat het tuinMeisje terug kwam van vakantie. Waar het overgrote deel van de potten er zieltogend bij stond, was het bosaardbeitje geëxplodeerd. De hele pot was overgenomen door prachtige getande blaadjes. Telkens keurig 3 bij elkaar. Daarboven zweefden zwierige bloemetjes. Teer wit met een geel hartje. Je begrijpt dat het tuinMeisje op slag verliefd werd. Die liefde is gebleven.

Inmiddels hebben de bijen hun werk gedaan en de bloemetjes zijn bosaardbeien geworden. Het is een toonbeeld van elegante. Aan lange licht gebogen stengels hangen hele kleine donkerrode, iets langwerpige aardbeitjes. Aan de smaak kun je merken dat deze aardbei de voorloper is van de gekweekte soort. Heerlijk zoet en vol met vitamine C. Het schijnt dat je van het blad een zeer gezonde thee kunt zetten met een zuiverende werking, maar dat heeft het tuinMeisje nog niet uitgeprobeerd. Eerst maar even genieten van deze geconcentreerde smaakbommetjes.

 

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. Suzy

    Leuk die bosaardbeien ik twijfelde al lang maar nu ga ik zaad bestellen bij” Het Vlaams Zaadhuis”. Maar eerst ga ik mijn druiven snoeien want het is hoog tijd.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Succes met de bosaardbeien Suzy. Je kunt er in het eerste jaar al van oogsten.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *