compost maken

compost maken

Wat de man van de moestuin allemaal kan fabrieken. Het is verbazingwekkend. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Het tuinMeisje dacht altijd dat ze zelf haar mannetje wel stond, maar vergeleken bij de man is ze absoluut een amateur.

De man heeft alleen niet altijd zin. Of tijd. Of zin en tijd op het juiste moment. Zoals nu. Nu het nodig is om een compostbak te maken. Tenminste, dat had het Meisje zo bedacht. Op de nieuwe moestuin van het Meisje is namelijk een forse berg tuinafval blijven liggen van de vorige tuinier. Deze berg zou een goede start vormen voor een nieuwe compostbak.

Compost is nu eenmaal belangrijk voor de tuin. Zeker in een moestuin. Dat groen wil je eten. Dan kun je je geen zielige slierten veroorloven. Compost biedt een aantal geweldige voordelen voor je eetbare groen. Het houd vocht vast in de aarde en verbetert de bodemstructuur en het bodemleven. Het kan kleigrond losser maken en zandgrond voedzamer. Compost is een soort Haarlemmerolie voor je moestuin. Het is overal goed voor.

Compost maken in vuilniszakken

Tot nu toe maakte het tuinMeisje in haar ministadstuintje altijd compost in vuilniszakken. Dat is heel gemakkelijk. Verzamel in de herfst al het blad uit de tuin. Stop dit in een vuilniszak. Prik een paar gaten in de vuilniszak zodat er voldoende lucht bij komt om het blad te laten verteren en zet deze zak weg achter een struik. Na een jaar heb je prachtige verteerde bladeren en voedselrijke aarde. Ja, dat is alleen bladaarde maar in een mini stadstuintje moet je niet teveel willen.

Met de komst van de moestuin moet het tuinMeisje haar tactiek veranderen. De moestuin kan ze niet vullen met mest uit vuilniszakken. Dan heeft ze een volledige vuilstortplaats op haar landje en dat lijkt haar niks. Vandaar dat er een compostbak moet komen. Nu kan ze ook de compost gevarieerder maken. Hoe meer variatie er op de composthoop ligt, hoe rijker de mest wordt. Composteren is niets anders dan bederf. Natuurlijk afval dat bederft en voeding wordt voor de aarde. En dat alles gratis. Kijk daar wordt het tuinMeisje blij van.

Compost maken

De theorie van het composteren is als volgt. Begin de compostbak met een paar takken. Deze zullen niet composteren maar zorgen er wel voor dat de lucht onderin de compostbak kan circuleren. Daarna vul je de bak met tuinafval, grasmaaisel, eierschalen en onverwerkt voedsel (groente- en fruitafval dat nog niet gekookt is). Zelfs je stofzuigerzak kun je boven de composthoop legen. Je kunt er ook op urineren, maar dat doen Meisjes niet. Wel gooi je er alles op waarvan je kunt bedenken dat het snel verteert. Dus een kleingesneden karntonnen doos is prima, maar bananenschillen of koolstronken verteren nauwelijks. Hoe kleiner je alles maakt, hoe sneller het composteringsproces zal gaan. Bouw de compost op als lasagne. Laagje voor laagje. De compostberg heeft massa nodig om warmte te genereren. Hoe groter de composthoop is, hoe hoger de temperatuur wordt, hoe sneller de verwording tot voedzame aarde zich voltrekt. Om de compost niet uit te laten drogen moet je de bak om de paar maanden keren. Dat is even een klusje maar dit keren zorgt ervoor dat de inhoud goed gemengd wordt. Je moet wat over hebben voor gratis goede aarde.

Tot zover de theorie. In de praktijk is het Meisje dus nog niet zover. Ze hoopt dat de man binnenkort tijd en zin kan maken om een compostbak te fabriceren. Anders moet ze toch weer zelf aan de slag.

 

 

 

 

 

 

pinterest

2 Reacties

  1. karin

    zorg voor een paar pallets 3 is 1 bak, 5 heb je al 2 bakken. een aanrader is 3 bakken,zodat je het ook makkelijker kan omscheppen.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Wat een goed idee! Voor 3 bakken is de tuin een beetje te klein, maar 1 gaat zeker lukken. Dan hoeven we ook niet te wachten tot de man tijd heeft.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *