de kunst van de verleiding
Onlangs gaven De Meisjes een interview. Een interview aan een groot groen tijdschrift. Tegen de tijd dat het in de schappen ligt zullen ze daar uitgebreid over berichten maar voorlopig is het nog niet zover. In tijdschriften wordt wel vaker naar de blogs van De Meisjes verwezen maar dit was het eerste echte interview. De Meisjes zitten in de lift. Ze hebben geen idee naar welke verdieping deze lift hen brengt, maar dat is ook niet nodig. Ze laten zich verrassen.
De interviewster was een goede journaliste. Ze stelde de juiste vragen. Vroeg door waar nodig en prikte door De Meisjes heen. Door de buitenkant van lieve gezelligheid. Door de buitenkant van laagdrempelige informatie en ironie. Wat was nu eigenlijk het onderliggende doel van De Meisjes?
Eh…. ja. De Meisjes hebben inderdaad een doel met hun blog. En dat doel is nogal groot. Ze willen graag dat jij verantwoord eet. Dat jij weet wat je eet doordat je de ingrediënten zelf hebt gekweekt. Door deze eigen kweek niet afhankelijk bent van grootindustrielen, die om wat voor reden dan ook, wat extra’s in jouw voeding stoppen. Dat je dichter bij de natuur staat omdat jij je bewust wordt van seizoenen en weersomstandigheden. Je minder stress hebt omdat je lekker met je handen in de aarde wroet. Bezig bent met een heel basaal proces. Het kweken van je eigen groente. Het met liefde, zorg en aandacht klaarmaken van gerechten. Kortom, dat je duurzaam, gezond en lokaal eet.
De Meisjes vinden echter dat je deze boodschap een beetje leuk moet verpakken. Hebben helemaal geen zin in een activistisch verhaal omdat ze daar zelf een bloedhekel aan hebben. Kriegel worden van wat je allemaal MOET in het leven. Kriegel worden van alle verboden en angsten waarmee eten tegenwoordig omgeven wordt. De Meisjes vinden het dan ook helemaal niet leuk om daaraan mee te doen. Zij kiezen een andere tactiek. De kunst van de verleiding. Geen dwang maar gezelligheid. Geen zware verhalen. Geen heilig moeten. Wel verlokking. Mooie lichte fotos’s. De schets van een wenkend perspectief. Verpakt in geanimeerde verhalen over het wel en wee in tuin of keuken waardoor ze je verleiden. Waarmee ze jou hun blog in te trekken. Verleiden om het blog van voor tot achter te lezen. Waardoor er na het lezen een glimlach op je gezicht achterblijft en je toch weer een ietsiepietsie wijzer bent geworden.
Ze blijven natuurlijk Meisjes. Meisjes verstaan de kunst van de verleiding als geen ander. Toch hoeven De Meisjes daar in dit geval niet eens zoveel voor te doen. Ze laten het resultaat voor zichzelf spreken. Zelf gekweekte groente is nu eenmaal veel lekkerder dan het voorverpakte groen uit de supermarkt. En lekker eten wil toch iedereen? Kook je eigen potje omdat het lekkerder is. Niet omdat het gezonder is. Of duurzamer. Of beter voor mens en milieu. Alleen omdat het lekkerder is. Veel lekkerder. Waardoor jij meer geniet. En genieten doen we te weinig van het leven. Terwijl genieten het leven zo aangenaam maakt. Sta jezelf toe om te genieten. Laat je verleiden. Laat je verleiden door De Meisjes.
Lathyrus
En laat je verleiden door groen. Bijvoorbeeld door het verleidelijkste groen van het tuinseizoen. Lathyrus. In tegenstelling tot De Meisjes heeft lathyrus geen ander doel dan te verleiden. Ze verleidt tot aanraken. Ze verleidt je met haar geur. Ruik aan de bloemen van deze pronkerwt en de hemel blijkt op aarde te zijn.
Het is wel een beetje een moeilijke tante. Dat ontdekte het tuinMeisje vorig jaar. Ontkiemen doet ze niet zomaar. Lathyrus heeft een harde schil en die moet eerst gekraakt worden. Dit doe je door de zaden eerst licht op te schuren. Daarna een nacht in water te weken. Pas dan kun je lathyrus op de vensterbank voorzaaien. Dek de potjes af met doorzichtig plastic of een plaatje glas. Zo creëer je voldoende licht en warmte om de zaden te laten ontkiemen.
Na half mei kun je de plantjes uitplanten in de volle grond. Voorzichtig. Met liefde. Gedurende haar korte leven heeft lathyrus veel zon, voeding en aandacht nodig maar dan heb je ook wat. De belle van het bal. Charmant, gracieus en liefelijk. Kortom. Een echte Meisjes plant. Een moeilijk verhaal verpakt in een verleidelijke buitenkant.
Ik vond het erg leuk om jullie te interviewen, bedankt!
En wat hebben jullie er een leuk artikel over geschreven!
Dank je wel! Zo zie je maar waar een interview nog meer toe kan leiden 😉