een moestuin in potten

een moestuin in potten

Ooit begon het Meisje met een moestuin in potten. Ze kan het nog steeds iedereen aanraden. Een moestuin in potten is laagdrempelig, je kunt met één pot beginnen en als je er plezier in hebt kan het zomaar een hobby worden. Zo niet, dan is je investering minimaal geweest. Een ander voordeel van een moestuin in potten is dat je niet al te veel kennis van tuinieren nodig hebt en in elke omstandigheid kunt tuinieren. Woon je driehoog en wil je je eigen groente telen? Prima! Doen!

De voordelen van een moestuin in potten

Het grootste voordeel van een moestuin in potten is dat je de individuele behoeftes van de plant in iedere pot kun vervullen door de natuurlijke standplaats van de plant zo goed mogelijk te imiteren. Houd de plant van koele omstandigheden zoals daslook en peterselie? Dan zet je de pot in de schaduw. Heeft de plant juist zon nodig zoals bijvoorbeeld aubergines of tomaten? Dan zet je de pot op de zonnigste plek die je tot je beschikking hebt. Gaat de voorkeur van de plant uit naar zure grond zoals blauwe bessen, dan vul je de pot met deze aarde. Je bent super flexibel met groente in potten. Voor wortelgroente neem je een diepe pot met zanderige grond. Planten die graag in water staan zoals bijvoorbeeld wasabi of waterkers zet je in een emmer of een speciekuip.

Terracotta potten

En dat brengt het Meisje bij de potten, want daar is een enorme verscheidenheid in. Welke pot is nu het beste voor je groente? Het Meisje heeft ze in haar tuinierende leven allemaal wel eens geprobeerd en eigenlijk maakt het weinig uit. Je kunt overal groente in kweken. Wel hebben de verschillende soorten potten voor- en nadelen.

In het begin tuinierde ze graag in terracotta potten. Haar tuin moest er destijds zo natuurlijk mogelijk uitzien en dan kwam terracotta al snel in beeld. Maar de beste terracotta potten zijn duur. Die gaan lang mee. De goedkopere potten vriezen snel kapot. Een ander nadeel van deze potten is dat ze zwaar zijn. Op je balkon of dakterras neemt alleen de pot al een groot deel van het maximale draaggewicht in.

Metalen potten

Vervolgens kwam het Meisje in een stoere en strakke tuinperiode terecht. Hierbij pasten potten van metaal, staal en zink. Deze materialen zijn meestal licht waardoor je ze gemakkelijk kunt verschuiven. Het nadeel is dat het materiaal snel warmte en kou opneemt van de buitenlucht. In de winter zullen de wortels van de planten sneller bevriezen. In de zomer eerder verbranden.

Kunststof potten

Uiteindelijk is het Meisje overstag gegaan voor kunststof potten. Plastic had zolang een negatieve lading dat ze er niet aan durfde te beginnen. Een moestuin in potten van plastic klinkt als een contradictie. Toch heeft kunststof veel voordelen. De potten zijn sterk, kunnen tegen vorst, zijn lichtgewicht, nemen geen vocht op uit de aarde en gaan ontzettend lang mee. Toen ze onlangs de pure grass pot van Elho toegestuurd kreeg was ze om. Deze pot is volledig gemaakt van het restafval van kunstgras. Dit vindt ze de overtreffende manier van hergebruik. Het afval dat tijdens de productie van kunstgras overblijft, wordt opnieuw gebruikt om er prachtige design potten van te maken. De pot is mooi donkergroen en ziet eruit als een uit de kluiten gewassen bloempot. Eindelijk heeft ze een plastic pot gevonden waar ze zich niet voor hoeft te schamen. Nu staat hij nog bij de voordeur met een mooie grassoort (carex brunnea) maar straks gaat hij naar de moestuin. Ze ziet er al mooie rode bladsla in staan, samen met een decoratieve cavolo nero. Dat moet prachtig afsteken tegen het groen van de pot. 

Het is een limited edition dus je moet er wel snel bij zijn. De pot is te koop bij bol.com of Intratuin.

Start jij dit voorjaar met een moestuin in potten en ben je benieuwd wat de beste groente voor potten is? Dat lees je in dit blog

favorieten van de Meisjes: de beste groente in potten
favorieten van de Meisjes: de beste groente in potten

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *